Specialistii au identificat cele 6 tipologii ale pacientilor cu obezitate - te regasesti?

Un studiu mai vechi, făcut de cercetătorii britanici, a scos la iveală cele șase tipologii ale persoanelor care suferă de obezitate – în funcție de fiecare tipologie, medicii ar putea folosi abordări diferite pentru a preveni sau combate supraponderalitatea, astfel încât să reducă riscurile pe care aceasta le are pentru sănătate.

Obezitatea este o afecțiune complexă cu cauze multiple, inclusiv genetice, alimentație, factori de mediu și lipsa exercițiilor fizice. Experții nu sunt unanim de acord cu privire la numărul de tipuri diferite de obezitate, dar un lucru asupra căruia sunt de acord este că nu există doar un singur tip de obezitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Care sunt cele șase tipologii ale pacienților cu obezitate?

Este posibil să fii supraponderal și sănătos, de exemplu. Mulți oameni supraponderali nu au afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile de inimă, deși excesul de greutate crește riscul de a dezvolta aceste afecțiuni pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Potrivit unui studiu din 2015, în care eșantionul a avut peste 4.000 de persoane obeze adulte, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi vorba de șase tipologii ale pacienților cu obezitate 1. În cadrul studiului, datele au fost analizate din mai multe puncte de vedere, astfel încât fiecare individ să poate fi introdus în anumite tipare.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii i-au împărțit pe cei cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mult în grupuri distincte - bărbați cu o greutate corporală mare, femei tinere sănătoase, persoane nefericite și anxioase de vârstă mijlocie, oameni în vârstă bogați și sănătoși, bolnavi fizic, dar fericiți și cei cu sănătatea cea mai precară.

Indicele de masă corporală se bazează pe înălțimea și greutatea indivizilor, iar oricine are un rating peste 30 este clasificat drept obez. Cu toate acestea, ca sistem de măsurare, acesta nu ia în considerare demografia, sănătatea sau comportamentul pacientului. Și tu îți poți calcula indicele de masă corporală gratuit, aici, pe DOC.ro.

Cercetătorii au folosit date auto-raportate de la peste 4.000 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani, colectate în perioada 2010-2012.

Variabilele de sănătate au inclus afecțiuni cronice, cum ar fi oboseala, durerea, insomnia, depresia, bolile de inimă, artrita, accidentul vascular cerebral sau cancerul. S-a măsurat bunăstarea, dar și anumite comportamente precum dacă persoana în cauză a fumat, cantitatea de alcool consumată într-o săptămână și dacă persoana în cauză a mers pe jos mai mult de o oră pe săptămână.

Femeile mai tinere și mai sănătoase au avut cele mai pozitive caracteristici de sănătate, în timp ce bărbații care consumau mult alcool au avut mai puține șanse să își gestioneze greutatea, deși practicau exerciții fizice, inclusiv mersul pe jos.

Cei nefericiți și anxioși de vârstă mijlocie erau predominant femei și se confruntau cu sănătate mintală precară, anxietate, depresie și oboseală. Aveau un sentiment scăzut de bunăstare, dar s-au angajat în activitate fizică sănătoasă și nu obișnuiau să consume alcool.

Printre persoanele în vârstă, grupul sănătos s-a confruntat cu hipertensiune arterială și consum de alcool peste medie, în timp ce din grupul bolnav fizic, dar fericit făceau parte persoane cu afecțiuni cronice de sănătate, dar și cu niveluri relativ scăzute de anxietate și depresie.

Pe scurt, oamenii de știință au reușit astfel să identifice cele 6 tipologii ale persoanelor care suferă de obezitate:

  • Femeile tinere și sănătoase – acestea au mai puține complicații specifice obezității (cum ar fi diabet de tip 2, afecțiuni cardiovasculare).
  • Bărbații care consumă alcool în mod abuziv – ca și femeile tinere, aceștia nu au prezentat complicații severe cauzate de obezitate.
  • Persoane nefericite și anxioase de vârsta a doua – este vorba în general despre femei cu tulburări psihice.
  • Persoane vârstnice cu o situație materială bună și fără probleme majore de sănătate – acestea au însă, de cele mai multe ori, probleme cu tensiunea arterială mărită.
  • Persoane vârstnice bolnave din punct de vedere fizic , însă fericite – acestea suferă de boli cronice precum osteoartrita (artroza), însă nu au probleme mintale.
  • Persoane cu probleme financiare, dar și de sănătate – acestea au probleme financiare, dar și o mulțime de afecțiuni cronice.

Datele obținute în timpul acestui studiu au scos la iveală un lucru surprinzător: femeile tinere sunt cele care au cel mai adesea probleme cu greutatea. Scopul cercetătorilor care au făcut acest studiu și au identificat aceste tipologii a fost acela de a nu mai trata la fel toate persoanele care suferă de obezitate, ci de a le aplica un tratament personalizat, în funcție de problemele de sănătate, riscurile la care se expun, dar și în funcție de posibilitățile materiale.

Fiecare pacient are nevoie de anumite recomandări, în funcție de problemele și limitările pe care le are. În acest fel, șansele de combatere a depresiei, precum și de menținere a siluetei pe termen lung sunt mult mai mari.

În 2016, Lee Kaplan, cercetător și director al Institutului pentru Obezitate, Metabolism și Nutriție de la Spitalul General din Massachusetts, a declarat că ar exista 59 de tipuri de obezitate. Având în vedere că au fost descoperite peste 25 de gene care au legătură cu obezitatea,nu este surprinzător că ar exista multe tipuri diferite de obezitate. 

Obezitatea este o problemă din ce în ce mai des răspândită, care stă la baza multor afecțiuni cronice ce pot scurta considerabil viață. De aceea este atât de important ca obezitatea să fie, în primul rând, prevenită, iar atunci când acest lucru nu e posibil, să fie măcar combătută cât mai rapid.

Limitările studiului 

Studiul amintit mai sus arată că tratamentul ar trebui adaptat tipului specific de obezitate al unei persoane. 

Lipsa de cauzalitate

În primul rând, cercetarea de față nu reușește să demonstreze că participanții devin obezi din cauza factorilor care le-au definit grupul. Nu putem spune dacă vreuna dintre caracteristicile stilului de viață măsurate a contribuit la apariția obezității. De altfel, acest studiu nu arată că un anumit tratament va fi mai bun sau mai rău pentru persoanele din fiecare categorie. Sunt necesare studii randomizate pentru a determina dacă un program de slăbire este mai bun decât altele. În esență, nu se poate identifica cauzalitatea din acest studiu.  

Probe limitate

În plus, acest studiu reduce probleme complexe de sănătate în șase categorii simple. Este probabil să existe și alte tipuri de obezitate. Pot exista, de asemenea, factori suplimentari care conduc la creșterea în greutate, care nu au fost luați în calcul în cadrul acestui studiu. În pluc, cercetătorii au folosit un eșantion mic de indivizi. Prin urmare, nu se poate generaliza aceste constatări la întreaga populație.  

Reguli generale pentru reducerea greutății corporale

Indiferent de tipologia fiecărui pacient, există o serie de recomandări general valabile, care pot contribui la combaterea obezității: Numărul de calorii consumate zilnic trebuie să fie mai mic decât numărul de calorii pe care organismul le folosește pentru activitățile fizice – asta înseamnă că e nevoie să se creeze un deficit caloric pentru stimularea arderii grăsimilor.

Se recomandă limitarea consumului de zaharuri, alimente procesate, alimente de tip fast-food, sucuri, alcool sau orice alt aliment/ băutură cu densitate calorică mare. În schimb, se pot consuma fructe, legume, peşte, leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, cum ar fi orezul brun și fulgii de ovăz.

Totuși, mare atenție! Consumul excesiv din orice aliment, chiar și din legume cu conținut scăzut de calorii, poate duce la creșterea în greutate. Prin urmare, folosește căni de măsurare și ghiduri de mărime pentru porții. În felul acesta, se reduce riscul de a mânca o porție mai mare decât este necesar.

Regimul alimentar adoptat pentru scăderea în greutate trebuie să fie susținut de un stil de viață activ, din care sportul trebuie să facă parte. În primă fază sunt permise activitățile fizice de intensitate mică, precum plimbările, înotul, yoga sau pilates, însă pe măsură ce trece timpul, e necesar să se ajungă la antrenamente fizice mai intense, astfel încât procesul de scădere în greutate să nu stagneze.

Ai auzit de conceptul de alimentație atentă? Aceasta implică să fim pe deplin conștienți de ce, cum, când, unde și ce mâncăm. Oamenii care practică o alimentație atentă încearcă, de asemenea, să mănânce mai încet și să-și savureze mâncarea, concentrându-se pe gust. Consumul unui preparat culinar în 20 de minute permite organismului să înregistreze toate semnalele de sațietate.

Este important să te concentrezi pe a fi mulțumit după o masă, mai degrabă decât sătul și să ai în vedere că multe alimente „în totalitate naturale” sau cu conținut scăzut de grăsimi nu sunt neapărat o alegere sănătoasă.

Unii oameni sunt mai predispuși să mănânce în exces în timp ce se uită la televizor. Alții au probleme în a da un bol cu bomboane altcuiva fără să se servească ei întâi cu o bomboană. Fii conștient de ceea ce poate declanșa dorința de a gusta calorii goale și încearcă să elimini acești factori declanșatori.

Aprovizionarea frigiderului și a cămarei cu alimente benefice pentru siluetă și crearea de planuri de masă structurate va duce la o pierdere mai semnificativă în greutate, susțin specialiștii. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să scape de alimentele procesate și să se asigure că au ingredientele la îndemână pentru a face mese simple și sănătoase. Făcând acest lucru, se poate preveni mâncarea semipreparată.

În cazurile extreme, de obezitate morbidă, chirurgia bariatrică poate fi o soluție pe care medicii o pot lua în considerare. Există, însă, anumite condiții pe care pacientul trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de o asemenea intervenție. Micșorarea stomacului implică necesitatea unui regim alimentar atât înainte, cât și după intervenție.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Who are the obese? A cluster analysis exploring subgroups of the obese”, Journal of Public Health, 2016, M.A. Green, M. Strong, F. Razak, S.V. Subramanian, C. Relton, P. Bissell
https://academic.oup.com/jpubhealth/article/38/2/258/1753456
Centers for Disease Control and Prevention - Defining Adult Overweight & Obesity
https://www.cdc.gov/obesity/basics/adult-defining.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0