Cum ii convingem pe bunici sa nu ii mai rasfete pe cei mici

Bunicii au tendinta, din prea multa dragoste, sa ii rasfete pe nepoti. Ei bine, acest lucru nu este tocmai benefic, ba poate chiar sa creeze probleme, mai ales parintilor, care se straduiesc sa ii ofere celui mic o educatie cat mai aleasa.

Fie ca le ofera cadouri prea scumpe sau prea des, fie ca ii lasa pe cei mici sa faca ce vor chiar daca asta presupune incalcarea regulilor, bunicii care isi rasfata nepotii saboteaza, fara intentie, eforturile depuse de parinti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, trebuie sa ne fie clar care este rolul bunicului in relatia cu nepotul – bunicul are datoria de a isi sustine copilul adult sa isi creasca propriul copil. De asemenea, bunicul trebuie sa isi iubeasca nepotul in mod neconditionat. Daca bunicii inteleg ca acesta este rolul lor, se vor comporta asta cum trebuie. Daca nu, vor aparea probleme.

Discutiile pe tema cresterii si educarii copilului pot isca certuri intre parinti si bunici. Fiind un subiect extrem de sensibil, parintele trebuie sa puna problema intr-o maniera delicata pentru a nu oferi prilej de nemultumiri bunicilor.

Cum ii convingi pe bunici, pas cu pas, sa nu ii mai rasfete pe cei mici

Stabilirea limitelor  - parintii trebuie sa aiba o discutie cu bunicii, cu privire la lucrurile care sunt extrem de importante pentru ei in educarea celor mici. Concret, acestia trebuie sa le comunice bunicilor care sunt subiectele ce nu se negociaza – programul de somn, ora de masa, respectarea unei anumite diete, cadourile. Parintii trebuie sa se sustina reciproc in discutia cu bunicii, pentru a nu lasa loc sa interpretari.

Aprecierea bunicilor – pentru ca bunicii sa nu interpreteze gresit si sa nu se simta jigniti de discutie, parintii copiilor trebuie sa inceapa discutia prin aprecierea eforturilor bunicilor si prin multumiri adresate acestora pentru sprijinul oferit. In aceasta maniera, bunicii vor intelege ca eforturile lor sunt apreciate, insa ca e cazul sa faca anumite modificari. La finalul discutiei, dupa ce se dezbate subiectul sensibil, parintii vor incheia tot cu un set de multumiri. Acestia nu vor uita sa mentioneze cat de mult apreciaza intelegerea bunicilor si sprijinul oferit.

 

 

Ascultarea argumentelor bunicilor – nu ii lasa pe bunici sa aiba senzatia ca nu ii asculti si ca opinia lor nu este importanta. Asculta-i, incurajeaza-i chiar sa isi spuna punctul de vedere, insa daca nu esti de acord cu ce auzi, exprima-ti dezaprobarea. Explica-le bunicilor cat de important este pentru voi, in calitate de parinti, sa aveti posibilitatea de a il educa pe cel mici exact asa cum va doriti.

Gasirea unei cai de mijloc – daca bunicii sunt dezamagiti si au senzatia ca sunt impiedicati sa isi manifeste iubirea fata de cei mici, cauta o cale de mijloc. Gaseste alternative mai bune pentru situatiile cu care nu erai de acord. De pilda, daca bunicii adora sa ii aduce celui mic dulciuri iar tu nu esti de acord cu consumul acestor alimente, incurajeaza-i pe bunici sa le aduca copiilor fructe.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0