Cand parintii stau pe telefon, copiii se comporta tot mai urat

Ar putea fi provocata iesirea nervoasa a copilului de faptul ca folositi smartphone-ul? E posibil, dupa cum sugereaza un nou studiu.

Copiii mici ai caror parinti intrerup timpul petrecut in familie pentru a sta pe tablete sau telefoane sunt mai predispusi la comportamente nepotrivite, precum vaiete, imbufnari si iesiri nervoase, dupa cum au aratat cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Brandon McDaniel, autorul studiului a creat un termen nou „tehnoferenta” acum cinci ani de zile, in timp ce cerceta intruziunea telefonului in relatiile si interactiunile face-to-face. Noile sale cercetari asupra parintilor si copiilor confirma cercetarile deja realizate, care abordeaza efectele tehnologiei asupra dezvoltarii copilului.

„Va place cand nu vi se acorda atentie, cand cineva nu va aproba sau nu asculta ceea ce spuneti?” a intrebat McDaniel. Acesta este profesor asistent in dezvoltare umana si stiinte ale familiei in cadrul Universitatii Illinois. „Acelasi lucru este valabil si in cazul copiilor, dar avand in vedere ca nu vorbim de adulti, modul prin care incearca sa arate asta presupune tot felul de iesiri” a adaugat acesta. „Cei mai multi parinti isi iubesc copiii, dar un copil simte cu greu acest lucru, daca stati cu ochii in telefon.”

Au existat numeroase cercetari care au analizat impactul tehnologiei asupra rutinei copiilor. Copiii intre 8 si 18 ani petrec in jur de 7,5 ore pe zi in fata unui ecran, TV, televizor, calculator, telefon sau alt dispozitiv, pentru a se distra, potrivit Kaiser Family Foundation.

Acest studiu a inclus sondaje la care au participat 168 de mame si 165 de tati de copii mici. Cercetatorii i-au chestionat pe parinti in legatura cu utilizarea telefoanelor, tabletelor, laptopurilor si altor tehnologii, si cum le perturba aceste dispozitive timpul petrecut in familie. Tehnoferenta poate include verificarea mesajelor in timpul meselor, timpului de joaca sau activitatilor de rutina pe care le au cu cei mici.

Parintii au fost rugati sa evalueze cat de problematica a fost utilizarea dispozitivului, in functie de cat de greu le-a fost sa reziste sa verifice mesajele si se fie preocupati de apeluri si texte. Participantii la studiu au raportat ca de cele mai multe ori, dispozitivele le-au distras atentia atunci cand petreceau timp cu copiii.

Aproape jumatate din parinti au precizat ca de obicei, timpul petrecut cu copiii este intrerupt de tehnologie de mai mult de trei ori pe zi, 24% dintre acestia au raportat ca timpul petrecut cu copiii este intrerupt de tehnologie de doua ori pe zi, iar 17% o data pe zi. Mamele au perceput utilizarea telefonului mai problematica decat tatii, dupa cum au aratat rezultatele.

In ceea ce priveste comportamentul copiilor, parintii au raspuns la intrebari legate de cat de des cei mici s-au plans, au devinit usor frustrati, au izbucnit in crize de nervi sau au aratat semne de neliniste si hiperactivitate in ultimele doua luni.

Potrivit rezultatelor, chiar si perioade de tehnoferenta mici sau aparent normale au fost asociate cu probleme de comportament in randul copiilor participantilor. Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat o relatie de tip cauza-efect, numai existenta unei asocieri. „Teoretic, este logic ca daca tehnologia perturba calitate parenting-ului, copiii vor reactiona la inrautatirea acestuia” a explicat McDaniel. Acesta a precizat ca este posibil ca parintii sa se „refugieze” in tehnologie atunci cand copiii se comporta urat.

 

 

Susan Neuman este profesor de educatie prescolara in cadrul Universitatii New York. Aceasta a laudat faptul ca studiul subliniaza mai degraba utilizarea tehnologiei de catre parinti decat de catre copii, fapt studiat mai frecvent.

„Deseori constat ca parintii isi ignora complet copiii, ceea ce de cele mai multe ori conduce la comportamente urate, deoarece nevoile copiilor sunt complet ignorate” a spus Neuman, care nu a participat la cercetare. „Copiii simt nevoia sa interactioneze mai mult cu parintii, sunt animale sociale” a adaugat aceasta. „Atunci cand parintii se izoleaza, jucandu-se pe telefon, copiii nu mai beneficiaza de aceasta nevoie umana de baza, adica de atentie in anumite momente.” Neuman sustine ca stabilirea de reguli privind folosirea tehnologiei in familie se dovedeste deseori ineficienta. Dar parintii, a subliniat aceasta, ar trebui sa stabileasca momente, spre exemplu, in timpul meselor, cand copiii se pregatesc pentru scoala si culcare, in care sa evite complet utilizarea tehnologiei si sa interactioneze cu copiii.

McDaniel sustine ca „avem aceste dispozitive asupra noastra mereu...nu ar trebui sa ne simtim vinovati din aceasta cauza.”  „Dar trebuie sa acordam mai multa atentie la cat de des ne scoatem telefoanele in jurul copiilor pentru ca este legat de comportamentul acestora” a mai explicat acesta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa articol: New York Times

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0