

Hipotiroidismul si infertilitatea: exista o legatura intre cele doua?
Hipotiroidismul si infertilitatea: exista o legatura intre cele doua?
Hipotiroidismul si infertilitatea: exista o legatura intre cele doua?
O glanda tiroida subactiva iti poate afecta sansele de a ramane insarcinata, spun studiile. Astazi iti spunem ce trebuie sa stii daca suferi de hipotiroidism si mai ales daca incerci sa concepi un copil.
Un studiu recent, dat publicitatii in decembrie 2017, de la Harvard Medical School ,arata ca o glanda tiroida care este usor subactiva poate afecta capacitatea femeii de a ramane insarcinata.
Oamenii de stiinta stiau de ceva vreme ca femeile care au un nivel scazut al hormonilor tiroidieni au probleme cu fertilitatea, dar acest studiu sugereaza ca dificultatile pot sa apara chiar si cand glanda tiroida (un organ mic, in forma de fluture, situat in zona gatului) functioneaza la limita inferioara a valorilor normale.
Mai mult de un sfert dintre femeile care au participat la acest studiu si care aveau infertilitate de cauze necunoscute au avut semnele unei glande tiroide care functiona la nivel scazut spre normal. Aceste femei aveau o probabilitate de doua ori mai mare sa aiba niveluri mai mari ale TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiana), in comparatie cu femeile care nu reuseau sa conceapa un copil din cauza problemelor cunoscute (care aveau legatura cu numarul de spermatozoizi ai partenerului).
TSH este produs de glanda pituitara si ii "spune" glandei tiroide sa produca mai multi hormoni atunci cand este nevoie. Valorile mari ale TSH-ului pot indica o glanda tiroida subactiva, iar medicii spun ca acest lucru ar putea explica unele cazuri de infertilitate de cauza necunoscuta. Chiar si asa, e important sa retinem ca studiul nu a dovedit o legatura intre cauza si efect, ci mai degraba o asociere intre glanda tiroida subactiva si infertilitatea la femei.
Ce riscuri exista inainte de sarcina, daca ai un nivel scazut al hormonilor tiroidieni
Statisticile de peste Ocean arata ca intre 2-4% dintre femeile aflate la varsta fertila au niveluri scazute ale hormonilor tiroidieni. Asta inseamna ca sunt foarte multe femei care au probleme in ceea ce priveste fertilitatea, cauzate de hipotiroidism.
Hipotiroidismul si valorile foarte mici ale hormonilor secretati de glanda tiroida pot afecta menstruatia si ovulatia in multe feluri. Faptul ca ai niveluri scazute ale hormonului T4 (tiroxina) sau ca ai valori crescute ale TRH-ului (hormon care elibereaza tirotropina) duce la niveluri mari ale prolactinei. Acest lucru poate insemna ca nu este eliberat niciun ovul in timpul ovulatiei sau poate cauza eliberarea neregulata a ovulelor si dificultatea de a obtine o sarcina.
Totodata, hipotiroidismul poate insemna ca a doua jumatate a ciclului menstrual este mai scurta. Acest lucru nu va acorda ovulului fecundat suficient timp pentru a se atasa de uter. In acelasi timp, mai poate cauza o temperatura bazala scazuta, poate duce la niveluri crescute ale anticorpilor TPO (peroxidaza tiroidiana are valori mari) si la chisturi ovariene, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii sau la incapacitatea de a ramane insarcinata.
Sfatul endocrinologilor
Inainte de a ramane insarcinata, ar fi bine ca un medic specialist sa iti monitorizeze nivelurile hormonilor TSH (hormonul de stimulare tiroidiana, adica tirotropina) si T4 (tiroxina totala). Aceasta recomandare este in special valabila in cazul in care ai deja niveluri scazute ale hormonilor tiroidieni sau ai avut deja o sarcina pierduta.
Factorii de risc majori includ un istoric medical familial ce indica membrii cu probleme ale glandei tiroide sau orice alta boala autoimuna. Tratamentul precoce este important, mai ales daca mergi la medicul endocrinolog inainte de a ramane insarcinata (mai ales daca planifici sa ramai cat mai repede insarcinata). In acest fel, cresc sansele de a avea succes si de a concepe un copil mai repede.
Potrivit statisticilor de peste Ocean, aproximativ 10-30% dintre cuplurile infertile sufera de infertilitate inexplicabila sau idiopatica, un concept definit ca fiind infertilitatea pe fondul unei ovulatii regulate, unei bune functionari a trompelor uterine, a unei cavitati uterine normale si a unei analize normale a spermei. Infertilitatea inexplicabila este asociata cu costuri economice si emotionale semnificative, spun oamenii de stiinta, de aceea este extrem de important sa se identifice cauza infertilitatii, astfel incat cuplul sa aiba acces la tratamentul corespunzator.
Identificarea valorilor TSH-ului si prolactinei ar trebui facuta cat mai devreme, in stadiile incipiente ale controalelor medicale pentru infertilitate. Tratamentul simplu, cu administrare orala, pentru femeile cu hipotiroidism, pe o perioada de la 3 luni la 1 an, poate fi extrem de benefic cand vine vorba de conceptia unui copil, mai ales in cazul femeilor infertile asimptomatice, arata studiile.
Bibliografie:
- WebMD - Mild Low Thyroid Levels May Affect a Woman's Fertility, https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/news/20171220/mild-low-thyroid-levels-may-affect-a-womans-fertility#1
- Studiul "Prevalence of hypothyroidism in infertile women and evaluation of response of treatment for hypothyroidism on infertility", publicat in International Journal of Applied and Basic Medical Research, 2012, autori Indu Verma, Renuka Sood, Sunil Juneja, Satinder Kaur.
- Studiul "Higher TSH Levels Within the Normal Range Are Associated With Unexplained Infertility", publicat in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, in 2017, autori Tahereh Orouji Jokar, Lindsay T Fourman, Hang Lee, Katherine Mentzinger, Pouneh K Fazeli.
Sursa foto: shutterstock.com