Hipotiroidismul si infertilitatea: exista o legatura intre cele doua?

O tiroidă subactivă îți poate scădea șansele de a rămâne însărcinată, spun studiile. Astăzi îți spunem ce trebuie să știi dacă suferi de hipotiroidism și mai ales dacă încerci să concepi un copil. Potrivit statisticilor, una din opt femei va dezvolta boli tiroidiene de-a lungul vieții, afectându-le capacitatea de a rămâne însărcinate și de a menține sarcina.

Pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă, are loc o scădere a rezervei ovariene, dar și a calității ovocitelor. Însă rezerva ovariană este afectată și de tulburările tiroidiene. Bolile tiroidiene sunt unele dintre cele mai frecvente probleme endocrine la vârsta reproductivă și pot provoca tulburări menstruale și de ovulație și infertilitate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Legătura dintre hormonii tiroidieni și fertilitatea feminină

Legătura dintre hormonii tiroidieni și fertilitatea feminină este bine documentată de oamenii de știință. Numeroase studii arată că hormonii tiroidieni joacă un rol important în dezvoltarea și implantarea corectă a ovulelor, dar și că aceștia reglează stimularea hormonului de stimulare foliculară (FSH) în foliculi și previn apoptoza acestora. Datele indică, de asemenea, că infertilitatea afectează aproape jumătate dintre femeile cu tiroidita Hashimoto și boala Graves, ambele fiind marcate de funcția tiroidiană scăzută.

Hormonii tiroidieni se întâlnesc și în lichidul folicular și au un rol important în procesul de dezvoltare a foliculului. În momentul în care acesta nu funcționează corespunzător, poate afecta dezvoltarea foliculară. De altfel, hormonii tiroidieni au un rol important și în procesul de implantare și dezvoltare precoce a fătului. 

Odată cu înaintarea în vârstă, pe de o parte, are loc o scădere a rezervei ovariene, iar, pe de altă parte, crește probabilitatea de a fi diagnosticată cu o tulburare tiroidiană. Iar din acest motiv, oamenii de știință au ajuns la concluzia că există o asociere între aceste două afecțiuni.  

Ce este hipotiroidismul?

Această afecțiune apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormonii tiroidieni. Mai este cunoscută și sub numele de tiroidă subactivă și poate determina încetinirea metabolismului. Din această cauză, persoana în cauză se confruntă cu oboseală cronică, creștere în greutate și incapacitatea de a tolera temperaturile scăzute.

Valorile mari ale TSH-ului, frecvente în infertilitatea

Un studiu dat publicității în decembrie 2017, de la Harvard Medical School, arată că o glandă tiroidă care este ușor subactivă poate afecta capacitatea femeii de a rămâne însărcinată1.Oamenii de știință știau de ceva vreme că femeile care au un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni au probleme cu fertilitatea, dar acest studiu sugerează că dificultățile pot să apară chiar și când glanda tiroidă (un organ mic, în formă de fluture, situat în zona gâtului) funcționează la limita inferioară a valorilor normale.

Mai mult de un sfert dintre femeile care au participat la acest studiu și care aveau infertilitate de cauze necunoscute au avut semnele unei glande tiroide care funcționa la nivel scăzut spre normal. 
Aceste femei aveau o probabilitate de două ori mai mare să aibă niveluri mai mari ale TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiană), în comparație cu femeile care nu reușeau să conceapă un copil din cauza problemelor cunoscute (care aveau legătură cu numărul de spermatozoizi ai partenerului).

Activitatea tiroidei este reglată de hipotalamus și glandele pituitare. Glanda tiroidă este influențată de hipotalamus și hipofiză cu ajutorul hormonilor lor secretați, hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH) și respectiv TSH.

TSH îi "spune" glandei tiroide să producă mai mulți hormoni atunci când este nevoie. Valorile mari ale TSH-ului pot indica o glandă tiroidă subactivă, iar medicii spun că acest lucru ar putea explica unele cazuri de infertilitate de cauză necunoscută. Chiar și așa, e important să reținem că studiul nu a dovedit o legătură dintre cauză și efect, ci mai degrabă o asociere dintre glanda tiroidă subactivă și infertilitatea la femei.

Ce riscuri există înainte de sarcină dacă ai un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni

Statisticile de peste Ocean arată că între 2-4% dintre femeile aflate la vârstă fertilă au niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni. Asta înseamnă că sunt foarte multe femei care au probleme în ceea ce privește fertilitatea, cauzate de hipotiroidism.

Hipotiroidismul și valorile foarte mici ale hormonilor secretați de glanda tiroidă pot afecta menstruația și ovulația în multe feluri. Faptul că ai niveluri scăzute ale hormonului T4 (tiroxina) sau că ai valori crescute ale TRH-ului (hormon care eliberează tirotropina) duce la niveluri mari ale prolactinei. Acest lucru poate însemna că nu este eliberat niciun ovul în timpul ovulației sau poate cauza eliberarea neregulată a ovulelor și dificultatea de a obține o sarcină.

Totodată, hipotiroidismul poate înseamnă că a doua jumătate a ciclului menstrual este mai scurtă. Acest lucru nu va acorda ovulului fecundat suficient timp pentru a se atașa de uter. În același timp, mai poate cauza o temperatură bazală scăzută, poate duce la niveluri crescute ale anticorpilor TPO (peroxidaza tiroidiana are valori mari) și la chisturi ovariene, ceea ce poate duce la pierderea sarcinii sau la incapacitatea de a rămâne însărcinată.

Când trebuie să mergi la medic

Înainte de sarcină

Chiar dacă există probabilitatea de a rămâne însărcinată pe cale naturală dacă ai hipotiroidism, faptul că suferi de această afecțiune îți poate reduce șansele de a concepe. Din acest motiv, multe cupluri sunt sfătuite de medic să își facă analizele de evaluare a tiroidei, dacă nu reușesc să conceapă după șase luni de încercare, dacă femeile au cicluri menstruale neregulate, au avut două sau mai multe avorturi spontane sau dacă au antecedente familiale de tulburări tiroidiene.

Prin urmare, înainte de a rămâne însărcinată, ar fi bine că un medic specialist să îți monitorizeze nivelurile hormonilor TSH (hormonul de stimulare tiroidiana, adică tirotropina) și T4 (tiroxina totală). Această recomandare este în special valabilă în cazul în care ai deja niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni sau ai pierdut o sarcină. 

Factorii de risc majori includ un istoric medical familial ce indică membrii cu probleme ale glandei tiroide sau orice altă boală autoimună. Tratamentul precoce este important, mai ales dacă mergi la medicul endocrinolog înainte de a rămâne însărcinată (cu precădere dacă planifici să rămâi cât mai repede însărcinată). În acest fel, cresc șansele de a avea succes și de a concepe un copil mai repede.

Potrivit statisticilor de peste Ocean, aproximativ 10-30% dintre cuplurile infertile suferă de infertilitate inexplicabilă sau idiopatică, un concept definit ca fiind infertilitatea pe fondul unei ovulații regulate, unei bune funcționari a trompelor uterine, a unei cavități uterine normale și a unei analize normale a spermei. 

Infertilitatea inexplicabilă este asociată cu costuri economice și emoționale semnificative, spun oamenii de știință, de aceea este extrem de important să se identifice cauza infertilității, astfel încât cuplul să aibă acces la tratamentul corespunzător.

Identificarea valorilor TSH-ului și prolactinei ar trebui făcută cât mai devreme, în stadiile incipiente ale controalelor medicale pentru infertilitate. Tratamentul simplu, cu administrare orală, pentru femeile cu hipotiroidism, pe o perioadă de la 3 luni la 1 an, poate fi extrem de benefic când vine vorba de concepția unui copil, mai ales în cazul femeilor infertile asimptomatice, arată studiile.

În sarcină

Este probabil ca medicul să îți recomande tratament în timpul sarcinii, în special în primele 20 de săptămâni, pentru a asigura un aport suficient de hormoni tiroidieni copilului. Acesta trebuie ajustat în timpul celor nouă luni de sarcină pentru a normaliza funcția tiroidiană cât mai curând posibil.

Mai mult, pe perioada sarcinii, medicul îți va recomanda și analize de sânge, iar dacă iei suplimente care conțin fier sau calciu, acestea trebuie administrate cu câteva ore înainte sau după ce iei tratamentul pentru hipotiroidism. Altfel, aceste suplimente pot afecta absorbția tratamentului pentru hipotiroidism. 

După naștere

După naștere, este posibil să fie nevoie să revii la tratamentul administrat înainte de a concepe. Sunt necesare și analize de sânge pentru verificarea nivelului hormonilor tiroidieni la câteva săptămâni după naștere.  

Ce este tiroidita postpartum?

Tiroidita postpartum este o afecțiune inflamatorie temporară a tiroidei, care se dezvoltă la 5-10% dintre sarcini. De cele mai multe ori, boala apare la mamă în decurs de șase până la douăsprezece luni de la naștere.

Complicațiile hipotiroidismului în timpul sarcinii

Hipotiroidismul în timpul sarcinii poate duce la un risc crescut de naștere prematură, avorturi și decese fetale intrauterine, care sunt asociate cu morbiditatea maternă2. De altfel, este important ca viitoarea mamă să știe că în timpul sarcinii va exista un mare stres fiziologic atât asupra sa, cât și asupra fătului. Numeroase studii au arătat că femeile cu hipotiroidism, chiar dacă vor concepe, vor naște copii cu o afectare semnificativă a nivelului IQ-ului, abilităților de învățare și probleme neuropsihologice.

De altfel, au existat câteva cercetări care au arătat că hipotiroidismul subclinic și autoimunitatea tiroidiană sunt puternic asociate cu nașterile premature și avorturile spontane în timpul sarcinii. 
Așa cum am menționat mai sus, sarcina este afectată de tireotoxicoză în diferite stadii, iar afecțiunile pe care le poate provoca sunt: tireotoxicoză gestațională, nou debut al bolii Graves în timpul sarcinii, tirotoxicoză Graves postpartum (PPGD) și tireotoxicoză distructivă postpartum (PPT).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul "Higher TSH Levels Within the Normal Range Are Associated With Unexplained Infertility", publicat in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, in 2017, autori Tahereh Orouji Jokar, Lindsay T Fourman, Hang Lee, Katherine Mentzinger, Pouneh K Fazeli.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29272395/
2 „Role of hypothyroidism and associated pathways in pregnancy and infertility: Clinical insights”, Tzu Chi Med J. 2020 Oct-Dec, Arun Koyyada, Prabhakar Orsu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7605301/
British Thyroid Foundation - Pregnancy and fertility in thyroid disorders
https://www.btf-thyroid.org/pregnancy-and-fertility-in-thyroid-disorders
U.S. Department of Health & Human Services - Thyroid disease
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0