Impotenta versus sterilitate: care este diferenta dintre ele cand abordam infertilitatea?

Cauzele infertilității la bărbați pot fi multiple și pot avea la bază factori multipli. Impotența și sterilitatea sunt două probleme care pot afecta sănătatea sistemului reproducător al bărbatului și capacitatea acestuia de a avea copii, însă în moduri diferite. Așa că astăzi vom încerca să înțelegem diferențele dintre aceste probleme și cum pot afecta ele fertilitatea unui bărbat care își dorește copii.

Spre deosebire de infertilitate, sterilitatea este rar discutată în literatura biomedicală și clinică și este adesea folosită sinonim cu infertilitatea. Infertilitatea afectează aproximativ 10% dintre cupluri la nivel global, dar prevalența sterilității rămâne necunoscută1.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sistemul reproducător masculin produce, stochează și transportă spermatozoizi. Substanțele chimice din corpul tău numite hormoni controlează acest lucru. Spermatozoizii și hormonul sexual masculin (testosteronul) se dezvoltă în cele două testicule. Testiculele se află în scrot, un sac de piele amplasat sub penis. Când spermatozoizii părăsesc testiculele, pătrund într-un tub în spatele fiecărui testicul. Acest tub se numește epididim.

Chiar înainte de ejaculare, spermatozoizii trec din epididim într-un alt set de tuburi. Aceste tuburi poartă numele de canal deferent. Fiecare canal deferent duce de la epididim în spatele vezicii urinare în pelvis. Acolo fiecare canal deferent se unește cu ductul ejaculator din glandele seminale. În timpul ejaculării, spermatozoizii se amestecă cu lichidul din prostată și veziculele seminale formând sperma. Apoi, materialul seminal călătorește prin uretră și din penis.

Fertilitatea masculină depinde de faptul că organismul masculin produce spermatozoizi și îi eliberează din penis în vaginul partenerei. Spermatozoizii călătoresc prin colul uterin în uter până la trompele uterine. Acolo, dacă spermatozoizii și ovulul se întâlnesc, are loc fertilizarea.

Sistemul funcționează numai atunci când genele, nivelurile hormonale și condițiile de mediu sunt potrivite.

Care este diferența dintre impotență și sterilitate?

Impotența, cunoscută și sub denumirea de disfuncție erectilă, se referă la dificultatea de a ajunge la erecție sau de a menține erecția. Această disfuncție poate îngreuna lucrurile, în sensul că bărbatului îi este dificil sau imposibil să aibă raporturi sexuale. Sterilitatea, numită și infertilitate, se referă la incapacitatea organismului de a produce sau de a elibera sperma.

Impotența și sterilitatea sunt tulburări sexuale complet diferite care interferează cu funcția sexuală sănătoasă. Au cauze diferite, impotența fiind cauzată de probleme psihologice și fiziologice, în timp ce sterilitatea este cauzată în primul rând de probleme testiculare și hormonale.

Chiar și așa, pot exista unele suprapuneri între aceste două condiții.

Unui bărbat impotent îi este greu să conceapă un copil, deoarece este impotent și incapabil să aibă relații sexuale. În schimb, un bărbat cu probleme de fertilitate poate prezenta simptome psihologice care pot duce la disfuncție erectilă.

Așa cum istoricul medical al fiecărei persoane este diferit și opțiunile de tratament pot diferi de la persoană la persoană. 

Cauzele impotenței

Pentru ca un bărbat să aibă o erecție completă, mai multe organe, mușchi și vase de sânge trebuie să fie foarte bine coordonate pentru a funcționa. Dacă oricare dintre aceste sisteme este compromis, bărbatul va întâmpină dificultăți în a menține erecția.

Unele dintre cauzele majore ale impotenței sau disfuncțiilor erectile pot fi:

  • afecțiunile vaselor de sânge sau bolile inimii
  • depresia sau alte tulburări afective (de dispoziție)
  • stresul, iar aici este inclusă și anxietatea legată de performanța sexuală
  • diabetul zaharat
  • boala Parkinson sau scleroza multiplă
  • hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia
  • unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele sau medicamentele care reduc tensiunea arterială prea mare
  • afectarea unor nervi
  • boala Peyronie (în interiorul penisului există țesut cicatricial)
  • obezitatea
  • fumatul
  • abuzul de alcool sau consumul de droguri.

În plus, disfuncția erectila poate fi asociată și cu intervenția chirurgicală sau cu radioterapia folosite pentru a trata cancerul de prostată ori tratamentele folosite pentru prostata mărită. Impotența poate fi cauzată, însă, și de probleme emoționale, cum ar fi stresul, sentimentele de vină, anxietatea, stima de sine scăzută.

Cauzele sterilității (impotenței)

Dacă un bărbat încearcă de cel puțin un an să își lase partenera însărcinată, fără succes, el poate suferi de sterilitate. Desigur, infertilitatea poate să fie o problemă apărută la oricare dintre parteneri (în unele cazuri, femeia este cea infertilă, în alte cazuri, bărbatul este cel infertil).

Sterilitatea unui bărbat se poate datora problemelor apărute în ceea ce privește producția sau eliberarea spermei. Unele dintre cauzele infertilității pot fi:

  • tratamentele pentru cancer (chimioterapia sau radioterapia)
  • unele afecțiuni, cum ar fi diabetul
  • venele dilatate în testicule (varicocelul)
  • expunerea la pesticide și la alte substanțe toxice
  • consumul excesiv de alcool
  • folosirea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii, medicamentele pentru depresie, probleme digestive, anxietate, infecții, tensiune arterială crescută, cancer
  • bolile genetice, precum fibroză chistică
  • un traumatism sau o intervenție chirurgicală la testicule sau alte organe ale sistemului reproducător
  • oreionul sau alte infecții care pot afecta testiculele
  • bolile cu transmitere sexuală (HIV, gonoreea, infecția cu chlamydia)
  • ejacularea retrogradă, când sperma ajunge în vezica urinară
  • ejacularea prematură
  • testiculele necoborâte în scrot (sau doar un testicul necoborât)
  • Vasectomia.

Cum se pune diagnosticul de impotență sau de sterilitate

Pentru a depista impotența sau sterilitatea, medicul îi va recomanda pacientului o serie de teste și de investigații. 

Analiza materialului seminal

În cazul în care medicul suspectează că pacientul suferă de impotență sau de sterilitate, pentru început, îi va recomanda un test de analiză a spermei. În urma acestui test se poate vedea care este nivelul producției de spermatozoizi și care este volumul acestora, numărul lor, motilitatea și structura lor. Testul trebuie repetat dacă numărul de spermatozoizi este anormal. Materialul seminal este colectat într-un recipient steril, apoi se studiază în laborator proba de material seminal. 

Chiar dacă testul de spermă arată un număr scăzut de spermatozoizi sau nu există spermatozoizi, este posibil ca asta să nu însemne că pacientul este infertil, ci poate să fie vorba doar de o problemă cu livrarea spermei.  

Ecografia transrectală

Această investigație utilizează unde sonore pentru a se obține o imagine a organului analizat. O sondă este plasată în rect. Transmite unde sonore către canalele ejaculatoare din apropiere. În timpul acestei investigații, medicul poate vedea dacă anumite structuri precum ductul ejaculator sau veziculele seminale sunt slab formate sau blocate.

Biopsie testiculară

Dacă un test de spermă arată un număr foarte mic de spermatozoizi sau lipsa spermei, este posibil ca pacientul să fie nevoit să treacă printr-o biopsie testiculară. Acest test se poate face cu anestezie generală sau locală și presupune o mică incizie efectuată în scrot. Se poate face și într-o clinică folosind un ac prin pielea amorțită. În ambele cazuri, o bucată mică de țesut din fiecare testicul este îndepărtată și studiată la microscop. Biopsia are două scopuri. În primul rând, ajută la identificarea cauzei infertilității și, în al doilea rând, poate colecta spermatozoizi pentru utilizarea în reproducerea asistată (cum ar fi fertilizarea in vitro; FIV)

Tratamentul pentru sterilitate versus tratamentul pentru impotență

Există tratamente diferite pentru aceste probleme. În cazul în care vrei să afli cum se tratează sterilitatea, ar trebui să mergi la un medic specialist în endocrinologie reproductivă dacă încerci să concepi un copil, de mai bine de un an, fară succes. Tratamentul pe care ți-l va prescrie medicul pentru infertilitate va depinde de cauza problemei.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru sterilitate (infertilitate):

  • terapia de substituție hormonală
  • intervenția chirurgicală, pentru a repara o problemă fizică de la nivelul testiculelor
  • tratamentele folosite pentru a trata o infecție sau o boală care cauzează infertilitate.

Totodată, fertilizarea în vitro (FIV) sau inseminarea artificială (sperma este injectată direct în uter) sunt proceduri folosite pentru a obține o sarcină, atunci când un cuplu se confruntă cu infertilitatea.

Tratamentul pentru impotență

Mergi la medicul urolog dacă ai probleme când vine vorba de erecție, pentru că este important să tratezi acest aspect, mai ales dacă îți dorești un copil. Pe baza examinării fizice și a rezultatelor analizelor de laborator, medicul îți va recomanda un plan de tratament. Uneori, unele schimbări pe care le faci în stilul de viață pot fi de ajutor: să faci mișcare în mod regulat, să dai jos kilogramele în plus, să renunți la fumat și să reduci cantitatea de alcool.

Dacă este cazul, medicul tău îți poate prescrie un medicament care crește fluxul de sânge în penis, pentru a produce o erecție. Clasa de medicamente se numește inhibitori de fosfodiesteraza tip 5. Printre medicamentele prescrise în acest scop se află: sildenafil, tadalafil, vardenafil. Toate aceste medicamente prezintă și riscuri, așa că discută cu medicul pentru a afla dacă aceste tipuri de substanțe sunt cele mai bune opțiuni pentru tine.

Alte medicamente folosite pentru a trata disfuncția erectilă sunt cele care fie se auto injectează, fie se introduc, sub formă de supozitor, în penis (prostaglandină E1). Ele produc o erecție care durează până la o oră. Dacă tratamentul medicamentos nu este indicat în cazul tău, pompele pentru penis sau implanturile pot să ajute.

Dacă problema este de natură emoțională, este bine să mergi la un consilier sau la un psiholog, pentru a afla care sunt aspectele care te împiedică să ai erecție.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
International Fertility Centre - What Is The Difference Between Infertility And Impotence?
https://internationalfertilitycentre.com/difference-between-infertility-and-impotence/
Studiul „Sterility, an Overlooked Health Condition”, Women 2021, Rachel Royfman et al.
https://www.mdpi.com/2673-4184/1/1/3


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0