

Impotenta versus sterilitate: care este diferenta dintre ele cand abordam infertilitatea?
Impotenta versus sterilitate: care este diferenta dintre ele cand abordam infertilitatea?
Impotenta versus sterilitate: care este diferenta dintre ele cand abordam infertilitatea?
Cauzele infertilitatii la barbati pot fi multiple si pot avea la baza factori multipli. Impotenta si sterilitatea sunt doua probleme care pot afecta sanatatea sistemului reproducator al barbatului si capacitatea acestuia de a avea copii, insa in moduri diferite. Asa ca astazi vom incerca sa intelegem diferentele dintre aceste probleme si cum pot afecta ele fertilitatea unui barbat care isi doreste copii.
Impotenta, cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila, se refera la dificultatea de a ajunge la erectie sau de a mentine erectia. Aceasta disfunctie poate ingreuna lucrurile, in sensul ca barbatului ii este dificil sau imposibil sa aiba raporturi sexuale. Sterilitatea, numita si infertilitate, se refera la incapacitatea organismului de a produce sau de a elibera sperma.
Cauzele impotentei
Pentru ca un barbat sa aiba o erectie completa, mai multe organe, muschi si vase de sange trebuie sa fie foarte bine coordonate pentru a functiona. Daca oricare dintre aceste sisteme este compromis, barbatul va intampina dificultati in a mentine erectia.
Unele dintre cauzele majore ale impotentei sau disfunctiilor erectile pot fi:
- afectiunile vaselor de sange sau bolile inimii
- depresia sau alte tulburari afective (de dispozitie)
- stresul, iar aici este inclusa si anxietatea legata de performanta sexuala
- diabetul zaharat
- boala Parkinson sau scleroza multipla
- hipertensiunea arteriala sau hipercolesterolemia
- unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele sau medicamentele care reduc tensiunea arteriala prea mare
- afectarea unor nervi
- boala Peyronie (in interiorul penisului exista tesut cicatricial)
- obezitatea
- fumatul
- abuzul de alcool sau consumul de droguri.
In plus, disfunctia erectila poate fi asociata si cu interventia chirurgicala sau cu radioterapia folosite pentru a trata cancerul de prostata ori tratamentele folosite pentru prostata marita. Impotenta poate fi cauzata, insa, si de probleme emotionale, cum ar fi stresul, sentimentele de vina, anxietatea, stima de sine scazuta.
Cauzele sterilitatii (infertilitatii)
Daca un barbat incearca de cel putin un an sa isi lase partenera insarcinata, fara succes, el poate suferi de infertilitate. Desigur, infertilitatea poate sa fie o problema aparuta la oricare dintre parteneri (in unele cazuri, femeia este cea infertila, in alte cazuri, barbatul este cel infertil).
Sterilitatea unui barbat se poate datora problemelor aparute in ceea ce priveste productia sau eliberarea spermei. Unele dintre cauzele infertilitatii pot fi:
- tratamentele pentru cancer (chimioterapia sau radioterapia)
- unele afectiuni, cum ar fi diabetul
- venele dilatate in testicule (varicocelul)
- expunerea la pesticide si la alte substante toxice
- consumul excesiv de alcool
- folosirea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii
- bolile genetice, precum fibroza chistica
- un traumatism sau o interventie chirurgicala la testicule sau alte organe ale sistemului reproducator
- oreionul sau alte infectii care pot afecta testiculele
- bolile cu transmitere sexuala (HIV, gonoreea, infectia cu chlamydia)
- ejacularea retrograda, cand sperma ajunge in vezica urinara
- ejacularea prematura
- testiculele necoborate in scrot (sau doar un testicul necoborat)
- vasectomia.
Tratamentul pentru sterilitate versus tratamentul pentru impotenta
Exista tratamente diferite pentru aceste probleme. In cazul in care vrei sa afli cum se trateaza sterilitatea, ar trebui sa mergi la un medic specialist in endocrinologie reproductiva daca incerci sa concepi un copil, de mai bine de un an, fara succes. Tratamentul pe care ti-l va prescrie medicul pentru infertilitate va depinde de cauza problemei.
Exista mai multe optiuni de tratament pentru sterilitate (infertilitate):
- terapia de substitutie hormonala
- interventia chirurgicala, pentru a repara o problema fizica de la nivelul testiculelor
- tratamentele folosite pentru a trata o infectie sau o boala care cauzeaza infertilitate.
Totodata, fertilizarea in vitro (FIV) sau inseminarea artificiala (sperma este injectata direct in uter) sunt proceduri folosite pentru a obtine o sarcina, atunci cand un cuplu se confrunta cu infertilitatea.
Tratamentul pentru impotenta
Mergi la medicul urolog daca ai probleme cand vine vorba de erectie, pentru ca este important sa tratezi acest aspect, mai ales daca iti doresti un copil. Pe baza examinarii fizice si a rezultatelor analizelor de laborator, medicul iti va recomanda un plan de tratament. Uneori, unele schimbari pe care le faci in stilul de viata pot fi de ajutor: sa faci miscare in mod regulat, sa dai jos kilogramele in plus, sa renunti la fumat si sa reduci cantitatea de alcool.
Daca este cazul, medicul tau iti poate prescrie un medicament care creste fluxul de sange in penis, pentru a produce o erectie. Clasa de medicamente se numeste inhibitori de fosfodiesteraza tip 5. Printre medicamentele prescrise in acest scop se afla: sildenafil, tadalafil, vardenafil. Toate aceste medicamente prezinta si riscuri, asa ca discuta cu medicul pentru a afla daca aceste tipuri de substante sunt cele mai bune optiuni pentru tine.
Alte medicamente folosite pentru a trata disfunctia erectila sunt cele care fie se autoinjecteaza, fie se introduc, sub forma de supozitor, in penis (prostaglandina E1). Ele produc o erectie care dureaza pana la 1 ora. Daca tratamentul medicamentos nu este indicat in cazul tau, pompele pentru penis sau implanturile pot sa ajute.
Daca problema este de natura emotionala, este bine sa mergi la un consilier sau la un psiholog, pentru a afla care sunt aspectele care te impiedica sa ai erectie.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infertility/symptoms-causes/syc-20354317