Cand se poate declara un cuplu infertil?

Infertilitatea este atunci când un cuplu nu reușește să conceapă un copil (femeia nu rămâne însărcinată), în ciuda faptului că partenerii fac în mod regulat sex neprotejat. Când să mergi la medic și ce se poate face?

Infertilitatea este definită ca imposibilitatea unei femei de a rămâne însărcinată după cel puțin un an de sex neprotejat cu ejaculare în vagin. De reținut că infertilitatea nu este doar problema femeilor, ci și bărbații pot fi infertili. De aceea, un cuplu care își dorește copii dar nu reușește să obțină o sarcină ar trebui să ceară sfatul medicului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce spun statisticile despre infertilitate?

Potrivit unui studiu recent care a analizat problemele de infertilitate din țara noastră, dat publicității de Asociația pentru Reproducere Umană din România, 16,8% din populația fertilă studiată s-a aflat / se află într-o situație de infertilitate. Același studiu spune că 3 din 10 cupluri care își doresc un copil (adică 27%) nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, chiar dacă încearcă de 1-5 ani. Alte 11% reprezintă 1 din 10 cupluri care încearcă să facă un copil de mai bine de 5 ani.

Statisticile de peste hotare spun că aproape 84% dintre cupluri vor reuși să conceapă pe cale naturală în decurs de un an, dacă partenerii fac sex neprotejat, la intervale regulate de timp (la fiecare 2-3 zile). În cazul cuplurilor care încearcă să aibă un copil de mai bine de 3 ani (însă fără succes), probabilitatea ca femeia să rămână însărcinată în mod natural în următorul an este de 25% sau chiar sub acest prag.

Este important să ceri ajutorul medicului

Unele femei rămân însărcinate rapid, dar în cazul altora, poate să dureze mai mult până apare o sarcină. De aceea, este bine să mergi la medicul ginecolog dacă nu ai reușit să concepi un copil după un an de încercări cu partenerul tău. Femeile cu vârste de peste 36 de ani sau orice altă femeie care este deja conștientă că ar putea avea probleme în ceea ce privește fertilitatea ar trebui să meargă chiar mai curând la medicul ginecolog sau la un specialist în infertilitate.

Cum este definită infertilitatea de experții din domeniul sănătății?

Infertilitatea înseamnă că o femeie nu poate să rămână însărcinată după un an de încercări (sau după 6 luni, dacă femeia are 35 de ani sau peste această vârstă). Femeile care pot să rămână însărcinate, dar care nu pot păstra sarcina, ar putea fi, de asemenea, infertile. În unele cupluri infertile, problema este la partenerul de sex masculin, pe când în cazul altor cupluri, problema nu poate fi identificată sau este, de fapt, o problemă atât a femeii, cât și a bărbatului. 

Studiile sugerează că după un an în care partenerii au făcut sex neprotejat, dacă partenera nu rămâne însărcinată, cuplul poate fi considerat infertil. Studiul realizat în România arată, însă, că 60% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate au obținut o sarcină în maximum 2 ani, în urma tratamentelor, ceea ce înseamnă că, totuși, aceste cupluri declarate infertile mai au șanse să aibă copii.

Fertilitatea scade odată cu vârsta, atât la femei, cât și la bărbați, însă efectele vârstei sunt mult mai semnificative în ceea ce privește femeile. În decada a treia de viață, femeile sunt pe jumătate la fel de fertile pe cât erau la începutul decadei a doua de viață. În plus, șansa unei femei de a concepe un copil scade semnificativ după vârsta de 35 de ani. Și fertilitatea bărbaților scade odată cu înaintarea în vârstă, însă procesul este unul treptat.

Cât timp este necesar, de regulă, pentru a rămâne însărcinată?

Este imposibil să spunem cât timp durează să rămâi însărcinată, deoarece acest interval este diferit de la o femeie la alta. Mulți factori pot influența șansele unui cuplu de a concepe un copil pe cale naturală, cum ar fi:

  • vârsta femeii și starea ei generală de sănătate
  • sănătatea reproducătoare a femeii
  • sănătatea reproducătoare a bărbatului
  • cât de des fac sex cei doi parteneri.

Cum spuneam, unele femei rămân însărcinate mai rapid, în timp ce, pentru altele, procesul durează mai mult, uneori chiar câțiva ani. Majoritatea cuplurilor (84 din 100) vor reuși să obțină o sarcină în decurs de un an, dacă partenerii fac sex în mod constant (la fiecare 2-3 zile, pe parcursul lunii) și nu folosesc o metodă contraceptivă.

În cazul femeilor care folosesc inseminarea artificială (și nu raportul sexual) pentru a concepe un copil, mai mult de jumătate dintre ele vor rămâne însărcinate în decurs de 6 încercări/cicluri de inseminare artificială. În decurs de 12 încercări/cicluri, mai mult de 3 din 4 femei vor rămâne însărcinate, arată statisticile.

Ce poate face un cuplu pentru a-și crește șansele de sarcină?

Iată câteva idei:

Apelează la un test de ovulație

Ca să afli când ești în perioada cea mai fertilă poți să apelezi la un test de ovulație pe care îl poți lua de la farmacie.

Sarcina este posibilă doar dacă femeia face sex neprotejat în cele cinci zile înainte de ovulație sau în ziua ovulației. Aceasta se numește fereastra fertilă. Actul sexual în timpul ferestrei fertile, în special în cele trei zile care au precedat și inclusiv la ovulație oferă cele mai bune șanse de a rămâne însărcinată.

Ovulația depinde de durata ciclului menstrual și are loc cu aproximativ 14 zile înainte de începerea menstruației, așa că dacă ciclul tău mediu este de 28 de zile, prima zi este prima zi a menstruației și ovulezi în jurul zilei 14. Acest lucru înseamnă că zilele cele mai fertile sunt zilele 12, 13 și 14. Dacă ciclul menstrual mediu este de 35 de zile, ovulația are loc în jurul zilei 21, iar cele mai fertile zile pentru sex sunt zilele 19, 20 și 21. Dacă ai un ciclu mai scurt, să zicem de 21 de zile, ovulația are loc în jurul zilei a șaptea și cele mai fertile zile sunt zilele cinci, șase și șapte. 

Fiți atenți la alimentație și mișcare

Dacă vor să obțină o sarcină, atât femeia cât și bărbatul trebuie să acorde o atenție sporită alimentației și activității fizice, deoarece o stare cât mai bună de sănătate și greutate corporală normală cresc șansele de a obține o sarcină. A fi în formă bună nu numai că sporește fertilitatea, ci îi va oferi fătului cel mai bun început în viață.

Kilogramele în plus pot cauza probleme cu nivelurile hormonale, care pot afecta ciclul menstrual și calitatea ovulelor unei femei și a spermei unui bărbat. Vestea bună este că efectuarea unor schimbări, cum ar fi să mâncați mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi animale și prăjeli și să fiți activi fizic vă poate pune pe calea cea bună către o greutate mai sănătoasă și o formă fizică mai bună. 

Alimente recomandate în mod special:

  • Legumele frunzoase, cum ar fi broccoli, citricele si leguminoasele, deoarece furnizează acid folic, care este important pentru dezvoltarea tubului neural al bebelusului;
  • Lintea, boabele de soia, fructele uscate și legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, pentru că sunt surse excelente de fier;
  • Grăsimile mono-nesaturate (cantități moderate de alune, migdale, arahide etc.);
  • Peștele, pâinea integrală, sparanghelul și cresonul, deoarece furnizează zinc pentru a ajuta la menținerea sistemului imunitar puternic, esențial atunci când se încearcă obținerea unei sarcini, dar zincul poate ajuta și la producerea de ovule sănătoase, precum și a spermei sănătoase.

Aveți grijă, în general, de sănătate

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, perioada de până la sarcină este la fel de importantă ca și sănătatea în timpul sarcinii. De aceea, e bine ca ambii parteneri să renunțe la fumat, să elimine consumul de alcool și de cofeină și să evite inhalarea unor substanțe chimice care se găsesc în mod obișnuit în casă sau la locul de muncă. De asemenea, în perioada în care încearcă să obțină o sarcină, femeile ar trebui să ia un supliment cu acid folic.

Tratați-vă bolile de care suferiți

Dacă oricare dintre parteneri are o boală, trebuie discutat cu medicul pentru a se asigura că afecțiunea este sub control înainte de a se încerca obținerea unei sarcini. Unele boli - sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, diabetul zaharat - scad șansa unei sarcini.

Gestionați stresul

Când partenerii își doresc foarte mult un copil, iar sarcina întârzie să apară, amândoi se pot stresa din această cauză. Dacă adăugăm și alte surse de stres zilnic - probleme la serviciu sau alte motive - deja nivelul general de stres este foarte mare. Învățați să vă relaxați și să faceți împreună și separat diverse activități care să vă redea starea de bine: râdeți împreună de un clip cu pisici sau vedeți o comedie, ieșiți la o plimbare seara înainte de culcare etc. Important este să vă deconectați și să vă destresați, deoarece studiile arată că stresul, atât la femei, cât și la bărbat, scade riscul de a obține o sarcină (bărbaților, de exemplu, le poate scădea testosteronul și numărul de spermatozoizi).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS - Trying to get pregnant 
https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/trying-to-get-pregnant/
Your Fertility - How to increase your chance of getting pregnant
https://www.yourfertility.org.au/how-increase-your-chance-getting-pregnant
Primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România 
https://www.arur.ro/2018/06/18/855/
Johns Hopkins Medicine - Male Infertility 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/male-infertility


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0