Cand se poate declara un cuplu infertil?

Infertilitatea este atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil (femeia nu ramane insarcinata), in ciuda faptului ca partenerii fac in mod regulat sex neprotejat.

Potrivit primului studiu care a analizat problemele de infertilitate din tara noastra, dat publicitatii in luna iunie 2018 de Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania, 16,8% din populatia fertila studiata s-a aflat / se afla intr-o situatie de infertilitate. Acelasi studiu spune ca 3 din 10 cupluri care isi doresc un copil (adica 27%) nu a reusit sa obtina o sarcina pana in prezent, chiar daca incearca de 1-5 ani. Alte 11% reprezinta 1 din 10 cupluri care incearca sa faca un copil de mai bine de 5 ani.

Statisticile de peste hotare, mai exact, cele din Marea Britanie, spun ca aproape 84% dintre cupluri vor reusi sa conceapa pe cale naturala in decurs de 1 an, daca partenerii fac sex neprotejat, la intervale regulate de timp (la fiecare 2-3 zile). In cazul cuplurilor care incearca sa aiba un copil de mai bine de 3 ani (insa fara succes), probabilitatea ca femeia sa ramana insarcinata in mod natural in urmatorul an este de 25% sau chiar sub acest prag.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important sa ceri ajutorul medicului

Unele femei raman insarcinate rapid, dar in cazul altora, poate sa dureze mai mult pana apare o sarcina. De aceea, este bine sa mergi la medicul ginecolog daca nu ai reusit sa concepi un copil dupa 1 an de incercari cu partenerul tau. Femeile cu varsta peste 36 de ani sau orice alta femeie care este deja constienta ca ar putea avea probleme in ceea ce priveste fertilitatea ar trebui sa mearga chiar mai curand la medicul ginecolog sau la un specialist in infertilitate.

Cum este definita infertilitatea de expertii din domeniul sanatatii?

Infertilitatea inseamna ca o femeie nu poate sa ramana insarcinata dupa 1 an de incercari (sau dupa 6 luni, daca femeia are 35 de ani sau peste aceasta varsta). Femeile care pot sa ramana insarcinate, dar care nu pot pastra sarcina, ar putea fi, de asemenea, infertile.

In unele cupluri infertile, problema este la partenerul de sex masculin, pe cand in cazul altor cupluri, problema nu poate fi identificata sau este, de fapt, o problema atat a femeii, cat si a barbatului. Statisticile arata ca in alte cupluri infertile, problema este la partenerul de sex feminin.

Studiile sugereaza ca dupa 1 an in care partenerii au facut sex neprotejat, daca partenera nu ramane insarcinata, cuplul poate fi declarat/considerat infertil. Studiul realizat in Romania arata, insa, ca 60% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate au obtinut o sarcina in maximum 2 ani, in urma tratamentelor, ceea ce inseamna ca, totusi, aceste cupluri mai au sanse sa aiba copii.

Fertilitatea scade o data cu varsta, atat la femei, cat si la barbati, insa efectele varstei sunt mult mai mari in ceea ce priveste femeile. In decada a treia de viata, femeile sunt aproape pe jumatate la fel de fertile pe cat erau la inceputul decadei a doua de viata. In plus, sansa unei femei de a concepe un copil scade semnificativ dupa varsta de 35 de ani. Si fertilitatea barbatilor scade o data cu varsta, insa procesul este unul treptat.

Cat timp este necesar, de regula, pentru a ramane insarcinata?

Este imposibil sa spunem cat timp dureaza sa ramai insarcinata, deoarece acest interval este diferit de la o femeie la alta. Multi factori pot influenta sansele unui cuplu de a concepe un copil pe cale naturala, cum ar fi:

- varsta femeii

- starea ei generala de sanatatea

- sanatatea reproducatoare a femeii

- cat de des fac sex cei doi parteneri/soti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele femei raman insarcinate mai rapid, in timp ce, pentru altele, procesul dureaza mai mult, uneori chiar ani.

Retine: majoritatea cuplurilor (84 din 100) vor reusi sa obtina o sarcina in decurs de un an, daca partenerii fac sex in mod constant (la fiecare 2-3 zile, pe parcursul lunii) si nu folosesc o metoda contraceptiva.

In cazul femeilor care folosesc inseminarea artificiala (si nu raportul sexual) pentru a concepe un copil, mai mult de jumatate dintre ele vor ramane insarcinate in decurs de 6 incercari/cicluri de inseminare artificiala. In decurs de 12 incercari/cicluri, mai mult de 3 din 4 femei vor ramane insarcinate, arata statisticile.

 

Bibliografie:

  • Primul studiu de analiza a problemelor de infertilitate din Romania, realizat de Asociatia pentru Reproducere Umana din Romania in 2018 - https://www.arur.ro/2018/06/18/855/
  • U.S. Department of Health and Human Services, Office on Women's Health - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/infertility
  • U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development - https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/common
  • National Health Service - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-long-does-it-usually-take-to-get-pregnant/
  • The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - https://www.nice.org.uk/guidance/cg156/ifp/chapter/How-long-does-it-take-to-get-pregnant

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0