Analize pentru diagnosticarea infertilitatii la barbati

Un cuplu care isi doreste un copil si a incercat mai bine de un 1 sa obtina o sarcina, insa fara succes, trebuie sa mearga la un medic specialist, pentru un diagnostic corect.

Pentru barbati, exista anumite analize sau teste pentru a se depista cauza infertilitatii. Aceste teste pot fi:

Analiza spermei (spermograma)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este vorba de un test prin care medicul verifica problemele de la nivelul spermei, cum ar fi numarul scazut de spermatozoizi sau acei spermatozoizi care nu se misca in mod corespunzator.

Testul care depisteaza bacteria Chlamydia trachomatis (clamidioza)

O mostra din urina pacientului va fi testata pentru a se verifica astfel daca este prezenta bacteria Chlamydia trachomatis, pentru ca aceasta bacterie poate afecta fertilitatea barbatului. In cazul in care barbatul are clamidioza, medicul lui ii va prescrie antibiotice.

Pentru diagnosticarea infertilitatii, medicul poate recomanda barbatilor unul sau mai multe teste/analize.

Odata ce barbatul ajunge la cabinetul medicului specialist in infertilitate, acesta il va intreba despre istoricul sau medical, despre medicamentele pe care le ia in prezent si despre obiceiurile legate de viata sexuala, iar apoi va efectua examenul clinic.

Testiculele vor fi verificate in aceasta etapa, pentru ca medicul sa vada daca exista noduli, zone umflate sau deformate, iar apoi forma si structura penisului vor fi examinate, pentru a se depista eventuale anomalii. Desigur, medicul poate efectua si examinarea prostatei.

Ce presupune analiza spermei (spermograma)

Pacientului i se va cere o mostra de sperma, pentru a fi apoi testata si pentru a se afla informatii precum: concentratia de spermatozoizi, motilitatea spermatozoizilor, culoarea spermei, calitatea ei si orice fel de infectii care ar putea afecta barbatul in cauza, precum si daca este prezent sau nu sangele in sperma. Numarul de spermatozoizi poate varia, asa ca este posibil sa fie necesare mai multe mostre.

Se efectueaza si teste de sange

Laboratorul de analize va testa mostrele de sange ale pacientului, pentru a se vedea care sunt valorile testosteronului si ale altor hormoni, cum ar fi FSH si prolactina.

Medicul poate recomanda si ecografia

Ecografia poate scoate la iveala probleme precum obstructia canalului ejaculator sau o ejaculare retrograda (numita si ejaculare "uscata").

Bineinteles, testul pentru depistarea infectiei cu Chlamydia nu trebuie trecut cu vederea. Chlamydia poate afecta fertilitatea, insa antibioticele pot trata infectia aceasta.

Analizele acestea sunt extrem de importante, pentru ca ele ajuta medicul sa puna diagnosticul de infertilitate la barbati.

Cand trebuie sa repeti spermograma

Atunci cand ajungi la cabinetul unui medic specialist in infertilitate, ca barbat, este important sa stii ca analiza spermei este un test folosit pentru a masura cantitatea si calitatea spermei tale. In cazuri rare, exista un rezultat anormal cand sperma este analizata pentru prima oara. Daca se intampla acest lucru, pacientul trebuie sa repete testul si ideal ar fi ca aceasta analiza sa se faca dupa 3 luni.

Chiar si asa, daca rezultatele arata ca numarul tau de spermatozoizi este extrem de scazut sau ca nu ai deloc spermatozoizi in lichidul seminal, spermograma ar trebui repetata cat mai curand posibil.

Ce este un specialist in infertilitate

Un specialist in infertilitate (numit si endocrinolog reproductiv) este un expert in domeniul infertilitatii. Vei descoperi ca specialistii in endrocrinologie reproductiva sunt chiar mai specializati si ca isi indreapta toata atentia asupra anumitor tratamente, metodelor de diagnostic si procedurilor necesare cum ar fi, de exemplu, cazurile de infertilitate la barbati.

Infertilitatea inexplicabila

La aproximativ 5%-10% dintre cuplurile care incearca sa conceapa un copil, testele de mai sus au rezultate normale si nu exista o cauza aparenta a infertilitatii. La un procent mult mai mare de cupluri, doar anomaliile minore sunt descoperite (dar care nu sunt suficient de severe pentru a avea drept rezultat infertilitatea). In aceste cazuri, infertilitatea este denumita "inexplicabila".

Cuplurile cu infertilitate inexplicabila ar putea avea probleme in ce priveste calitatea ovulelor femeii, functionarea trompelor uterine (poate sa existe o obstructie la nivelul unei trompe) sau functionarea spermatozoizilor. Toate aceste probleme sunt dificil de diagnosticat si/sau de tratat.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • American Society for Reproductive Medicine - https://www.asrm.org/topics/topics-index/unexplained-infertility/
  • RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/whats-an-infertility-specialist/
  • The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - https://www.nice.org.uk/guidance/cg156/ifp/chapter/Tests-for-men
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/diagnosis/
  • RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/male-fertility-workup/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0