Infertilitatea, mai frecventa in cazul cuplurilor care sufera de obezitate

Un nou studiu sugereaza ca nu numai greutatea femeii conteaza atunci cand un cuplu incearca sa conceapa un copil. Cand ambii parteneri sunt supraponderali, sansele unei sarcini in timpul oricarui ciclu menstrual se injumatatesc fata de cele ale unui cuplu normoponderal, potrivit unei analize a Institutului National de Sanatate din Statele Unite ale Americii.

“Acest lucru se traduce intr-un timp mai indelungat pana cand femeia supraponderala reuseste sa ramana insarcinata”, a declarat principalul autor al studiului, Rajeshwari Sundaram. El este, de asemenea, si cercetator la Institutul American National de Sanatate a Copiilor si a Dezvoltarii Omului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile anterioare au aratat o asociere intre obezitatea la femei si sansele reduse de procreere intr-un singur ciclu menstrual, cat si o legatura intre supraponderabilitatea la barbati si numarul mic de spermatozoizi, au declarat cercetatorii.

Acest studiu marcheaza noi teritorii, deoarece inroleaza cupluri care spera ca vor concepe un copil, nu cupluri care sunt supuse tratamentelor pentru fertilitate. Masuratorile masei corporale au fost realizate inainte de conceptie, iar cercetatorii au monitorizat fiecare cuplu vreme de un an, pana la procreere.

Lauren Wise, profesor de epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii din Boston, a declarat: "Acest studiu reprezinta o contributie majora la literatura de specialitate cu privire la masa corporala a cuplurilor si fertilitate."

 

 

Wise, care nu a fost implicata in cercetare, spune ca punctele forte ale acestui studiu includ, pe langa altele, mai multe masuratori asupra compozitiei organismului si verificarea fertilitatii pe mai multe cicluri menstruale. Cercetatorii au masurat si activitatea fizica a cuplurilor, un factor-cheie, de-altfel, a adaugat ea. Cu toate acestea, nu s-a luat in considerare planul alimentar al cuplurilor.

Aceste descoperiri, a spus Sundaram, sunt reprezentative in cazul cuplurilor din Statele Unite aflate la varsta fertila.

501 cupluri din Michigan si Texas s-au alaturat acestui studiu in perioada 2005 – 2009, incercand sa conceapa un copil. Cuplurile care erau infertile au fost excluse. Femeile aveau varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, iar barbatii aveau peste 18 ani.

Cercetatorii au intervievat fiecare partener, pentru a culege date despre stilul de viata, obiceiurile si istoricul medical si reproductiv. Cuplurile completau jurnale zilnice despre partidele de sex, iar femeile isi inregistrau datele ciclurilor menstruale si rezultatele testelor de sarcina.

Asistentele medicale cantareau fiecare participant, participantilor le-au fost masurate inaltimea, cat si circumferinta taliei si cea a soldurilor.

Inaltimea si greutatea erau folosite pentru a calcula Indicele de Masa Corporala (IMC, pe care il poti calcula pe DOC.ro, folosind acest calculator), care estimeaza grasimea totala a corpului. Persoanele cu un IMC de 30 sau mai mare de 30 sunt considerate obeze. Cercetatorii au impartit cuplurile obeze in doua grupuri: cei cu un IMC de 30 pana la 34,9 procente si cei cu un IMC de 35 de procente sau peste.

In total, 27% dintre femei si 41% dintre barbati erau considerati obezi, arata studiul. In plus, majoritatea barbatilor si femeilor prestau activitati fizice mai putin de o data pe saptamana.

 

 

Cuplurilor cu un IMC mare (35 sau peste) le-a trebuit cu 55% mai mult timp sa conceapa un copil, in comparatie cu un cuplu normoponderal (cu greutate normala). Cand cercetatorii au luat in calcul si alti factori care pot afecta fertilitatea – varsta, fumatul, activitatea fizica si nivelul colesterolului – a reiesit ca timpul pana la concepere a fost cu pana la 59% mai mare.

O circumferinta a taliei femeilor mai mare – cu aproximativ 14 cm – a fost asociata, de asemenea, cu o perioada mai mare de a obtine o sarcina. Dar aceasta constatare nu a stat in picioare atunci cand cercetatorii au ajustat si alti factori pe langa acesta.

Studiul nu spune si de ce cuplurilor supraponderale le ia mai mult timp sa procreeze. Sundaram este de parere ca pierderea in greutate imbunatateste multe probleme medicale. “Si cum este nevoie de doi pentru a concepe un copil, este, de asemenea, nevoie de doi pentru a avea o greutate normala”, a motivat ea.

Studiul nu dovedeste o relatie cauza – efect, insa echipa de cercetatori a concluzionat ca greutatea partenerilor nu este un subiect de neglijat si poate fi atins in timpul consilierii asupra procreerii si nu doar pentru a reduce sansele dezvoltarii diabetul de tip 2, cancerului si bolilor de inima. “O scadere in greutate de partea ambilor parteneri poate fi benefica pentru o procreere mai rapida”, a spus Sundaram.

Obezitatea ar putea "incuraja" dezvoltarea simptomelor sindromului de ovare polichistice

Un alt studiu, tot de peste hotare, aduce in discutie sindromul ovarelor polichistice, care poate afecta fertilitatea femeilor. Cauzele si factorii de risc pentru sindromul de ovare polichistice sunt, in mare, niste necunoscute, dar s-a sugerat ca atat factorii genetici, cat si cei de mediu joaca un rol. Daca pacienta este obeza, atunci problemele asociate cu sindromul ovarelor polichistice au o probabilitate mare sa fie mai grave.

De asemenea, se pot agrava problemele metabolice, cum ar fi controlul glicemiei (cantitatea de glucoza prezenta in sange) si problemele ce tin de fertilitate in cazul femeilor obeze. Totodata, obezitatea "ar putea incuraja" dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice cu toata simptomatologia lui in cazul femeilor care sunt predispuse la infertilitate. De exemplu, daca o pacienta are un risc de a dezvolta sindromul simptomatic al ovarelor polichistice, faptul ca aceasta este obeza va face acel risc chiar mai probabil sa apara.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/news/obesity/obesity-and-infertility/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0