Primele semne de alarmă ale cancerului de prostată

Cancerul de prostată poate avea simptome subtile la început. Este important să-ți cunoști corpul pentru a putea opri evoluția cancerului.

Cancerul de prostată reprezintă dezvoltarea unei mase tumorale în prostată, o glandă din sistemul reproducător masculin. Prostata este poziționată sub vezica urinară, în fața rectului, și acoperă parțial uretra. Atunci când se inflamează și crește în dimensiune (hiperplazie sau adenom de prostată), fluxul de urină poate fi redus la doar câteva picături.

Majoritatea cancerelor de prostată au o evoluție lentă, dar unele evoluează relativ repede. În cazul metastazei, celulele canceroase se pot răspândi de la prostată în alte zone ale corpului, în special la oase și ganglioni.

Când cancerul apare în organism, nu are simptome evidente. Când celulele canceroase sau tumorile intervin peste funcțiile normale ale prostatei, abia atunci apar câteva simptome subtile. Acestea pot să difere de la bărbat la bărbat și sunt ușor de ignorat sau atribuit altei condiții. De aceea este important să te adresezi medicului urolog și să faci screening-uri regulate. 

Câteva din cele mai comune prime simptome ale cancerului de prostată sunt:

 • Nevoia constantă de a urina - Dacă tumora prostatei obstrucționează uretra sau constrânge vezica urinară, bărbatul va simți nevoia presantă de a urina, inclusiv noaptea.
 • Urina eliminată este insuficientă - Dacă fluxul de urină este întrerupt sau se manifestă doar prin câteva picături, acesta este un semn al expansiunii prostatei. Cauza ar putea fi și hiperplazia benignă (non canceroasă) de prostată, dar cel mai bine ar fi să te adresezi medicului urolog pentru teste. Bărbații care își auto-administrează suplimente naturale pentru prostată riscă să ascundă simptomele unei hiperplazii maligne (canceroase).
 • Inabilitatea de a controla fluxul de urină - Cu cât mușchii pelvieni sunt mai incapabili să oprească și repornească fluxul de urină, cu atât șansele unei afecțiuni ale prostatei cresc.
 • Urinare accidentală și pierderea controlului asupra vezicii urinare - Atunci când o tumoare de prostată exercită presiune asupra vezicii urinare, pot să apară mici accidente când bărbatul râde, tușește involuntar sau strănută. 
 • Durere sau senzația de arsură la urinare - Cuzate de o tumoare care obstrucționează uretra.
 • Durere sau senzația de arsură la ejaculare - Cauzate de inflamația zonei pelviene.
 • Sânge în urină (hematurie) sau în lichidul ejaculat - Apare în cazul în care tumora degradează țesuturile interne.
 • Cantitate redusă de spermă - Prostata are un rol important în a completa volumul lichidului ejaculat, pentru a ajuta spermatozoizii să ajungă până la ovulul eliberat de femeie. Atunci când este afectată de o masă canceroasă, prostata nu își va mai putea îndeplini rolul. 
 • Presiune sau durere în zona rectului - Hiperplazia malignă de prostată nu afectează numai vezica, ci poate cauza și inflamarea rectului și probleme digestive.
 • Durere în zona lombară a spatelui și în șolduri - Când durerea radiază dinspre prostată spre țesuturi și mușchi, pot să apară dureri altfel inexplicabile. 
 • Disfuncție erectilă - Fluxul sangvin poate fi restricționat de o masă tumorală, iar bărbatul cu această afecțiune va avea dificultăți în inițierea și menținerea unei erecții. 

Simptomele cancerului de prostată avansat

Cancerul de prostată se poate răspândi și poate forma tumori (metastaze) în organele sau oasele pelvine. Dacă cancerul se răspândește la nivelul coloanei vertebrale, poate afecta inclusiv nervii coloanei vertebrale. Semnele cancerului de prostată metastatic pot include:

 • Senzația de amorțire sau durere în șolduri, picioare sau tălpi
 • Dureri osoase care nu dispar sau care provoacă fracturi
 • Umflarea picioarelor sau a zonei pelvine

În cazul în care pacientul a avut deja cancer de prostată și acesta a intrat în remisiune, este bine de știut că poate reveni. Cancerul recurent va avea aceleași simptome la început, printre care cele mai importante sunt sângele în urină și lichidul ejaculat și durerea la nivelul spatelui și șoldurilor.

Simptomele cancerului de prostată diferă adesea de la pacient la pacient. Deși inițial simptomele pot fi ușor ignorate, atunci când apare durerea, aceasta nu trebuie ignorată. Diagnosticul sigur se poate pune numai după o examinare completă, o ecografie pelvină, un test genetic și/ sau o biopsie de țesut. 

Este foarte important de reținut că suplimentele naturale pentru prostată și disfuncție erectilă disponibile pe piață fără rețetă medicală pot masca simptomele cancerului de prostată. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât cancerul are mai multe șanse de a fi contracarat eficient.

Dacă ai unul sau mai multe simptome din listă, adresează-te medicului urolog. Nu toate din aceste simptome se explică exclusiv prin tumori maligne. Prostata poate fi afectată de o hiperplazie benignă (necanceroasă), care este tratabilă. 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0