Primele semne de alarma ale cancerului de prostata

Cancerul de prostată poate avea simptome subtile la început. De aceea, este important să recunoști semnele care anunță boala și să mergi la medic pentru un consult amănunțit. 

Ce este cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă dezvoltarea unei mase tumorale în prostată, o glandă din sistemul reproducător masculin. Prostata este poziționată sub vezica urinară, în fața rectului, și acoperă parțial uretra. Atunci când se inflamează și crește în dimensiune (hiperplazie sau adenom de prostată), fluxul de urină poate fi redus la doar câteva picături.

Newsletter DOC dedicat

Majoritatea cancerelor de prostată au o evoluție lentă, dar unele evoluează relativ repede. În cazul metastazei, celulele canceroase se pot răspândi de la prostată în alte zone ale corpului, în special la oase și ganglioni.

Când cancerul apare în organism, nu are simptome evidente. Când celulele canceroase sau tumorile intervin peste funcțiile normale ale prostatei, abia atunci apar câteva simptome subtile. Acestea pot să difere de la bărbat la bărbat și sunt ușor de ignorat sau atribuit altei afecțiuni. De aceea este important să te adresezi medicului urolog și să faci screening-uri regulate. 

Cum se modifică prostata pe măsură ce îmbătrânești

Prostata este o glandă mică. Aceasta face parte din sistemul reproducător masculin. Prostata are aproximativ dimensiunea și forma unei nuci. Deoarece glanda prostatică tinde să se mărească odată cu vârsta, poate strânge uretra și poate cauza probleme la urinare. Uneori, bărbații în vârstă de 30 și 40 de ani pot începe să aibă aceste simptome urinare și au nevoie de tratament medical. Pentru alții, simptomele nu sunt observate decât mult mai târziu în viață. O infecție sau o tumoare poate face ca prostata să se mărească.  

Simptomele cancerului de prostată

Câteva din cele mai comune prime simptome ale cancerului de prostată sunt:

Nevoia constantă de a urina 

Dacă tumora prostatei obstrucționează uretra sau constrânge vezica urinară, bărbatul va simți nevoia presantă de a urina, inclusiv noaptea.

Urina eliminată este insuficientă

Dacă fluxul de urină este întrerupt sau se manifestă doar prin câteva picături, acesta este un semn al expansiunii prostatei. Cauza ar putea fi și hiperplazia benignă (non-canceroasă) de prostată, dar cel mai bine ar fi să te adresezi medicului urolog pentru teste. Bărbații care își auto-administrează suplimente naturale pentru prostată riscă să ascundă simptomele unei hiperplazii maligne (canceroase).
Imposibilitatea de a controla fluxul de urină. Cu cât mușchii pelvieni sunt mai incapabili să oprească și repornească fluxul de urină, cu atât riscul unei afecțiuni ale prostatei cresc.

Urinare accidentală și pierderea controlului asupra vezicii urinare

Atunci când o tumoare de prostată exercită presiune asupra vezicii urinare, pot să apară mici accidente când bărbatul râde, tușește involuntar sau strănută. 

Durere sau senzația de arsură la urinare

Aceste senzații pot să apară din cauza unei tumori care obstrucționează uretra.

Durere sau senzația de arsură la ejaculare

Acestea sunt cauzate de inflamația zonei pelviene.

Sânge în urină (hematurie) sau în lichidul ejaculat

Apare în cazul în care tumora degradează țesuturile interne.

Cantitate redusă de spermă 

Prostata are un rol important în a completa volumul lichidului ejaculat, pentru a ajuta spermatozoizii să ajungă până la ovulul eliberat de femeie. Atunci când este afectată de o masă canceroasă, prostata nu își va mai putea îndeplini rolul. 

Presiune sau durere în zona rectului

Hiperplazia malignă de prostată nu afectează numai vezica, ci poate cauza și inflamarea rectului și probleme digestive.

Durere în zona lombară a spatelui și în șolduri 

Când durerea radiază dinspre prostată spre țesuturi și mușchi, pot să apară dureri altfel inexplicabile. 

Disfuncție erectilă

Fluxul sangvin poate fi restricționat de o masă tumorală, iar bărbatul cu această afecțiune va avea dificultăți în inițierea și menținerea unei erecții. 

Simptomele cancerului de prostată avansat

Cancerul de prostată se poate răspândi și poate forma tumori (metastaze) în organele sau oasele pelvine. Dacă afecțiunea se răspândește la nivelul coloanei vertebrale, poate afecta inclusiv nervii coloanei vertebrale. Semnele cancerului de prostată metastatic pot include:

  • Senzația de amorțire sau durere în șolduri, picioare sau tălpi
  • Dureri osoase care nu dispar sau care provoacă fracturi
  • Umflarea picioarelor sau a zonei pelvine

În cazul în care pacientul a avut deja cancer de prostată și acesta a intrat în remisiune, este bine de știut că boala poate să reapară. Cancerul recurent va avea aceleași simptome la început, printre care cele mai importante sunt sângele în urină și lichidul ejaculat și durerea la nivelul spatelui și șoldurilor.

Simptomele cancerului de prostată diferă adesea de la pacient la pacient. Deși inițial simptomele pot fi ușor ignorate, atunci când apare durerea, aceasta nu trebuie ignorată. Diagnosticul sigur se poate pune numai după o examinare completă, o ecografie pelvină, un test genetic și/ sau o biopsie de țesut. 

Este foarte important de reținut că suplimentele naturale pentru prostată și disfuncție erectilă disponibile pe piață fără rețetă medicală pot masca simptomele cancerului de prostată. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât cancerul are mai multe șanse de a fi contracarat eficient.

Dacă ai unul sau mai multe simptome din listă, adresează-te medicului urolog. Nu toate din aceste simptome se explică exclusiv prin tumori maligne. Prostata poate fi afectată de o hiperplazie benignă (non-canceroasă), care este tratabilă.

Factori de risc pentru cancerul de prostată

Unii factori de risc au fost legați de cancerul de prostată. A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că vei face cancer de prostată. Înseamnă doar că riscul de îmbolnăvire este mai mare. 

  • Vârsta. Bărbații care au peste 50 de ani au un risc mai mare de cancer de prostată.
  • Rasă. Bărbații afro-americani au cel mai mare risc de cancer de prostată - boala tinde să debuteze la vârste mai mici și se dezvoltă mai repede decât la bărbații din alte rase. După bărbații afro-americani, cancerul de prostată este cel mai frecvent în rândul bărbaților albi, urmat de bărbații hispanici și nativii americani. Bărbații de origine asiatică au cele mai scăzute rate de cancer de prostată.
  • Istoric familial. Bărbații ai căror tați sau frați au avut cancer de prostată au un risc de 2 până la 3 ori mai mare de cancer de prostată decât bărbații care nu au antecedente familiale ale bolii. Cu cât rudele unui bărbat sunt mai tinere când au fost diagnosticate cu cancer de prostată, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta boala. Riscul de cancer de prostată pare să fie, de asemenea, puțin mai mare pentru bărbații din familii cu antecedente de cancer de sân.

Screeningul cancerului de prostată

Screening înseamnă testarea pentru cancer înainte de a apariția oricărui simptom. Un test de screening poate ajuta la identificarea maladiei într-un stadiu incipient, când este mai puțin probabil să se răspândească și poate fi mai ușor de tratat. Până la apariția simptomelor, este posibil ca boala să fi început să se răspândească.

Cele mai utile teste de screening sunt cele despre care oamenii de știință spun că reduc riscul unei persoane de a deceda din cauza cancerului. Deși unii oameni consideră că este mai bine să trateze orice cancer, inclusiv cancerul descoperit prin screening, tratamentul cancerului de prostată poate provoca reacții adverse grave și uneori permanente. Unii medici sunt îngrijorați de faptul că mulți bărbați al căror cancer este detectat prin screening sunt tratați – și se confruntă cu efecte secundare – în mod inutil. De aceea este important să discuți cu medicul despre riscul pe care îl ai tu de a dezvolta cancer de prostată și despre nevoia de teste de screening.

Testul de sânge PSA măsoară o proteină din sânge numită antigenul specific prostatic (PSA). Rezultatele pentru acest test sunt de obicei împărtășite ca nanograme de PSA per mililitru (ng/mL) de sânge. Testul PSA este folosit pentru a identifica un posibil cancer de prostată, dar și pentru a stadializa cancerul, pentru a planifica tratamentul și pentru a urmări cât de bine decurge tratamentul. Testul PSA nu este folosit singur pentru a pune un diagnostic.

Medicul poate recomanda, de asemenea, un test digital rectal. Acesta este un examen fizic care îl ajută pe medic să identifice modificările prostatei. Acest test este, de asemenea, utilizat pentru a detecta și stadializa cancerul sau pentru a urmări cât de bine decurge tratamentul. În timpul acestui test, medicul detectează o formă anormală, consistență, nodularitate sau grosimea prostatei. Împreună, PSA și examenul digital rect pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de prostată, înainte ca acesta să se răspândească.

Dacă testele de screening arată că ar exista o problemă cu prostata, poate fi efectuată o biopsie de prostată. Acest lucru ajută la stabilirea unui diagnostic precis. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Urology Care Foundation - Prostate Cancer
https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/prostate-cancer
Prostate Cancer Foundation - Prostate Cancer Symptoms and Signs
https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/what-is-prostate-cancer/prostate-cancer-symptoms-signs/
American Cancer Society - Signs and Symptoms of Prostate Cancer
https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html
National Cancer Institute - Understanding Prostate Changes: A Health Guide for Men
https://www.cancer.gov/types/prostate/understanding-prostate-changes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0