Epididimita: cauze, simptome si tratament

Epididimita este inflamatia epididimului (n.r. organ cu forma cilindrica care traverseaza testiculele si care stocheaza si transporta sperma). Barbatii de toate varstele sunt expusi acestei afectiuni.

Epididimita este de obicei cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile cu transmitere sexuala precum gonoreea sau clamidia pot cauza inflamarea epididimului. In unele cazuri, testicului poate fi inflamat si el – aceasta afectiune poarta denumirea de epididimo-orhita.

Simptome epididimita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semnele si simptomele epididimitei sunt urmatoarele:

  • Inflamarea, inrosirea si temperatura ridicata a scrotului
  • Durere sau sensibilitate testiculara
  • Dureri la urinare
  • Nevoia frecventa de urinare
  • Durere sau disconfort in partea de jos a abdomenului
  • Sange in sperma
  • Febra

Daca epididimita persista mai mult de 6 saptamani, aceasta este cronica. Simptomele epididimitei cronice pot aparea treptat.

Imediat ce observi durere sau inflamatie la nivelul testiculelor, apeleaza la ajutor medical pentru stabilirea diagnosticului si pentru primirea unui tratament adecvat.

Cauze epididimita

Printre cauzele epididimitei se numara:

BTS – bolile cu transmitere sexuala precum gonoreea sau clamidia sunt cele mai comune cauze ale epididimitei in randul tinerilor adulti.

Alte infectii– bacteriile din tractul urinar sau poate chiar infectia la nivelul prostatei se pot imprastia, ajungand la epididim. De asemenea, si infectiile virale pot cauza aceasta afectiune.

Urina in epididim – epididimita chimica apare atunci cand urina patrunde in epididim. In general, acest lucru se petrece in cazul ridicarii unor greutati foarte mari.

Traume – traumele fizice la nivel testicular pot cauza epididimita.

TBC – epididimita poate fi cauzata, rareori ce-i drept, de tuberculoza.

 

 

Factori de risc epididimita

Un comportament sexual riscant poate creste riscul de epididimita cauzata de BTS.

In ceea ce priveste epididimita care nu este cauzata de o bacterie transmisa sexual, urmatorii factori pot creste riscul:

  • Istoric in cee ce priveste infectiile urinare sau la nivelul prostatei
  • Istoric in ceea ce priveste procedurile medicale care afecteaza tractul urinar
  • Marirea prostatei, care creste riscul de infectie a vezicii urinare, dar si a epididimului

Diagnosticare epididimita

Medicul va verifica nodulii limfatici din zona inghinala, dar si testiculele. Examinarea rectala poate fi necesara pentru verificarea prostatei.

Medicul poate face, in scopul diagnosticarii epididimitei, si analize si teste precum: analize de sange, analiza urinei sau ecografie.

Tratament epididimita

Antibioticele sunt folosite in tratarea epididimitei. In cazul in care inflamatia este cauzata de o infectie cu BTS, partenerul sexual trebuie sa urmeze, de asemenea, tratament.

La 48-72 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotice, simptomele epididimitei ar trebui sa se amelioreze treptat.

Compresele cu gheata si calmantele pot fi folosite pentru ameliorarea durerii cauzate de epididimita.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0