Legatura dintre varsta barbatului si afectiunile prostatei: ce spun studiile

În prima jumătate a vieții, bărbații au rareori probleme cu prostata, aceasta funcționând în parametri normali. Pe măsură ce înaintează în vârstă însă, această glandă poate începe să cauzeze tot felul de simptome neplăcute, care trădează afecțiuni precum hiperplazia benignă de prostată (prostata mărită), prostatita sau chiar cancer de prostată.

Prostata este o glandă de dimensiunile aproximative ale unei castane, care însă odată cu înaintarea în vârstă, din cauze necunoscute, poate începe să își mărească volumul – această condiție se numește hieperplazie benignă de prostată sau, în termeni populari, prostată mărită. 

În general, în jurul vârstei de 50 de ani apar simptomele specifice prostatei mărite – nevoia frecventă de a merge la toaletă, senzația de golire insuficientă a vezicii urinare sau jetul slab al urinei. Simptomele apar pentru că prostata înconjoară uretra, prin intermediul căreia urina călătorește din vezică înspre penis. Atunci când prostata se mărește, poate obstrucționa fluxul urinei punând presiune pe uretră.

Deși un bărbat poate trăi fără prostată (nu este esențială pentru viață), aceasta joacă un rol cheie în fertilitate și reproducere și crește în timpul adolescenței sub influența hormonului masculin testosteron și a produselor sale secundare. Prostata produce unele dintre fluidele conținute în materialul seminal, lichidul care transportă sperma. 

Există nervi și vase de sânge care circulă de-a lungul fiecărei părți a prostatei numite fascicul neurovascular. Acestea sunt implicate în procesul de obținere și menținere a erecției. Mușchii de la prostată ajută, de asemenea, la împingerea spermei prin uretră atunci când se produce ejacularea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Prostatita poate apărea și la tinerețe

Prostatita este o inflamație a prostatei, care poate fi bacteriană sau nebacteriană. Despre prostatita cronică sau sindromul durerii pelvine cronice medicii nu știu încă ce o cauzează, dar poate fi declanșată de leziuni ale nervilor sau de stres. Cercetările arată că prostatita nu este neapărat asociată cu înaintarea în vârstă, această afecțiune fiind mai des întâlnită la bărbații de 30-50 de ani.

Prostata mărită pune probleme cam pe la 60 de ani

Aproximativ jumătate dintre bărbații cu vârste de peste 50 de ani suferă de hiperplazie benignă de prostată sau prostată mărită, ceea ce înseamnă umflarea sau mărirea prostatei (care poate ajunge de dimensiunea unei lămâi). Hiperplazia benignă de prostată nu este o afecțiune care pune în pericol viața bărbatului, însă poate afecta considerabil calitatea vieții acestuia. Fiind o boală progresivă, aceasta evoluează odată cu trecerea anilor.

Un studiu efectuat de către o echipă de cercetători chinezi a analizat legătura dintre vârstă și mărirea prostatei. Pentru acest studiu, s-a folosit un eșantion de 762 bărbați, împărțiți în 3 grupuri, în funcție de vârstă: grupul de 40-49 de ani, cel de 50-59 de ani și grupul de 60-70 de ani. La finalul studiului, oamenii de știință au concluzionat că există o legătură clară între înaintarea în vârstă și mărirea prostatei. Creșterea cea mai mare se observă după împlinirea vârstei de 60 de ani.

Cancerul de prostată, mai frecvent peste 65 de ani

Și cancerul de prostată apare în general la pacienții mai în vârstă. În medie, din 3 bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, 2 au vârsta de peste 65 de ani. Un studiu efectuatn de o echipă de cercetători americani arată că doar 1% dintre pacienții diagnosticați cu cancer prostatic sunt mai tineri de 50 de ani. La nivel mondial, după cancerul pulmonar, cel de prostată are cea mai mare incidență în rândul bărbaților. 

1 din 8 bărbați își pierd viața din cauza cancerului de prostată

Riscul ca un pacient să moară din cauza cancerului de prostată variază în funcție de factorii clinici, care includ gradul și stadiul tumorii, rasa persoanei și vârsta la diagnostic. Aproximativ unul din opt bărbați diagnosticați cu cancer de prostată va muri în cele din urmă din cauza acestei boli, arată o analiză din 2022.

Studiul a identificat 116.796 de pacienți cu cancer de prostată diagnosticați între 1992 și 1997 și i-a urmărit timp de 20 de ani. Dintre bărbații diagnosticați înainte de vârsta de 70 de ani, 17% au murit de cancer de prostată. Dintre bărbații diagnosticați după vârsta de 70 de ani, 21% au murit de această boală. 

Dintre cei 21.896 de bărbați care au murit de cancer de prostată, timpul mediu până la deces a fost de 5 ani. Timpul mediu până la deces a fost de 7,5 ani pentru cei diagnosticați la vârste mai mici de 60 de ani, de 7,8 ani pentru cei care aveau între 60 și 70 de ani la data diagnosticului și a fost de 4,8 ani pentru cei care aveau 70 de ani și peste când au fost diagnosticați. În ansamblu, 69,3% dintre decese au avut loc în primii zece ani după diagnostic și 30,7% au avut loc după zece ani.

Rata de mortalitate crește odată cu vârsta avută la momentul diagnosticului

Rata anuală de mortalitate cauzată de boala prostatică a crescut atât odată cu vârsta pe care pacientul o avea la diagnostic, cât și odată cu vârsta atinsă, rezultând că bărbații în vârstă au avut șanse mai mici de supraviețuire. Cum spuneam, dintre bărbații diagnosticați după vârsta de 70 de ani, 21,1% au murit din cauza cancerului de prostată - în ciuda faptului că aceștia aveau o speranță de viață mai scurtă decât bărbații mai tineri și deci putea să moară din cu totul alte cauze.

Newsletter DOC dedicat

Oamenii de știință spun că nu este complet clar de ce letalitatea cazurilor crește odată cu vârsta diagnosticului, dar acest fenomen pare să fie unic pentru cancerul de prostată.

Calitatea vieții scade după tratamentul cancerului de prostată

Disfuncția sexuală, o pierdere a plăcerii și diminuarea capacității și activității sexuale este o consecință des întâlnită pe termen lung a tratamentului pentru cancer de prostată. După tratament, mulți bărbați dezvoltă disfuncție sexuală ca răspuns la disfuncția erectilă și la alte efecte secundare.

Un studiu recent a arătat că bărbații diagnosticați cu cancer de prostată la o vârstă mai mică au raportat mai puține simptome legate de activitatea sexuală decât bărbații care au fost diagnosticați mai târziu în viață. Oamenii de știință consideră că, având în vedere că există un număr tot mai mare de supraviețuitori ai cancerului de prostată, este important să se monitorizeze calitatea vieții corelată cu sănătatea în cazul pacienților pe măsură ce aceștia continuă îngrijirea post-tratament.

Cancerul la prostată diferă la bărbații tineri și vârstnici

Potrivit unor cercetări, cancerele de prostată la bărbații tineri împărtășesc multe trăsături mutaționale cu cele care apar la bărbații în vârstă, dar cu o reducere a mutațiilor și a diversității evolutive în concordanță cu o istorie naturală mai scurtă și un număr mic de mutații divergente în funcție de vârstă, care sugerează noi mecanisme de tumorigeneză.

Numărul bărbaților cu cancer la prostată va crește în următorii ani

Un alt studiu recent arată că incidența cancerului de prostată crește de la 1 din 20.000 pentru bărbații cu vârste sub 39 de ani la 1 din 45 pentru bărbații cu vârste între 40 și 59 de ani și la 1 din 7 pentru bărbații cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. Deoarece 64% dintre diagnosticele de cancer de prostată sunt puse la bărbații cu vârste de peste 65 de ani și se estimează că numărul bărbaților din această cohortă de vârstă va crește de 4 ori până în 2050, părerea cercetătorilor este că va exista o populație în creștere care va necesita tratament pentru cancer de prostată.

Cercetările despre cancerul de prostată continuă

În ciuda importanței vârstei în riscul de incidență a cancerului, concluzionează oamenii de știință, cunoștințele despre îmbătrânirea epiteliului prostatic sunt limitate și multe întrebări importante rămân fără răspuns. Totuși, savanții lucrează în continuare spre a elucida factorii care mediază riscul de cancer de prostată legat de vârstă.

Importanța controalelor urologice anuale, mai ales după 50 de ani

Oricare dintre afecțiunile prostatei ar trebui diagnosticată timpuriu și tratată cum se cuvine, însă în cazul cancerului prostatic, diagnosticarea timpurie poate face diferența dintre supraviețuire și deces. Așadar, având în vedere că înaintarea în vârstă este un factor de risc pentru bolile glandei prostate, de la prostată mărită la cancer, bărbații ar trebui să își facă un control urologic anual, mai ales după împlinirea vârstei de 50 de ani. În acest fel, au posibilitatea de a depista bolile prostatei în stadii incipiente, deci șansele de vindecare sunt mai mari.

Screeningul pentru cancerul de prostată este și mai important pentru bărbații care intră în categoria celor cu risc crescut de cancer de prostată - bărbații care au în familie o rudă care a fost diagnosticată cu această afecțiune, în special frate sau tată, sunt predispuși cancerului prostatic. Așadar, aceștia trebuie neapărat să acționeze din timp – screeningul ar trebui început pe la 45 de ani.

Stilul de viață sănătos, alimentația echilibrată, cu mai multe legume și mai puțină carne roșie, mișcarea regulată și renunțarea la fumat protejează prostata și sunt metode prin care bărbatul poate menține sistemul reproducător, dar și pe cel urinar, sănătoase.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - How does the prostate work?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279291/
MDPI - The Effect of Age on Prostate Cancer Survival
https://www.mdpi.com/2072-6694/14/17/4149
Studiul „The Effect of Age on Prostate Cancer Survival”, apărut în Cancers, 2022, 14(17), 4149; https://doi.org/10.3390/cancers14174149, autori: Roderick Clark et al.
Science Direct - Aging of the progenitor cells that initiate prostate cancer
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030438352100238X
Studiul „Aging of the progenitor cells that initiate prostate cancer”, apărut în Cancer Letters, Volume 515, 1 September 2021, Pages 28-35, https://doi.org/10.1016/j.canlet.2021.05.014, autori: Jack Freeland et al.
BMC - Examining relationships between age at diagnosis and health-related quality of life outcomes in prostate cancer survivors
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5976-6
Studiul „Examining relationships between age at diagnosis and health-related quality of life outcomes in prostate cancer survivors”, apărut în BMC Public Health 18, 1060 (2018). https://doi.org/10.1186/s12889-018-5976-6, autori: Kurian, C.J., Leader, A.E., Thong, M.S.Y. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0