Quercetina: ce este si ce beneficii are pentru sanatate?
Quercetina: ce este si ce beneficii are pentru sanatate?
Quercetina: ce este si ce beneficii are pentru sanatate?
Quercetina aparține unui grup de pigmenți vegetali numiți flavonoide, care sunt antioxidanți. Ce beneficii potențiale are quercetina pentru sănătate?
Antioxidanții captează particulele din organism cunoscute sub numele de radicali liberi care dăunează membranelor celulare, modifică ADN-ul și chiar provoacă moartea celulelor. În eprubete, quercetina a arătat proprietăți antioxidante puternice, însă cercetătorii nu sunt siguri dacă administrarea de quercetină are aceleași efecte în organismul uman.
Ce beneficii potențiale are quercetina?
Se pare că quercetina are ca beneficii contribuția la protejarea împotriva bolilor de inimă și a cancerului. Această flavonă poate ajuta, de asemenea, la stabilizarea celulelor care eliberează histamina în organism, având, astfel, un efect antiinflamator și antihistaminic.
Quercetina a arătat un efect antidiabetic în studiile preclinice
Multe studii au arătat că quercetina este o țintă medicamentoasă promițătoare pentru tratarea diabetului. Au fost propuse un număr de mecanisme pentru acțiunea antihiperglicemică a quercetinei, printre care creșterea sensibilității la insulină, promovarea sintezei glicogenului și îmbunătățirea rezistenței la insulină.
Această substanță fitochimică naturală crește efectul de sensibilizare la insulină prin stimularea proliferării celulelor β pancreatice, îmbunătățirea metabolismului glucozei și a secreției de insulină. Quercetina a fost, de asemenea, raportată ca fiind un inhibitor de α-glucozidază și α-amilază. În plus, a îmbunătățit nivelurile de insulină plasmatică și a scăzut glicemia în modelele de diabet induse de streptozotocină prin menținerea masei și funcției celulelor β și prin creșterea efectului insulinei serice.
Quercetina și efectul asupra bolilor cardiovasculare
Studiile în eprubetă, cele pe animale și unele studii pe populație sugerează că flavonoidele precum quercetina, resveratrolul și catechinele au beneficii în ceea ce privește reducerea riscului de ateroscleroză, adică acumularea plăcii în artere care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Acești nutrienți par să aibă efect protector împotriva daunelor cauzate de colesterolul rău LDL și pot ajuta la prevenirea decesului din cauza bolilor de inimă. Cu toate acestea, majoritatea studiilor cu participanți umani au analizat efectul flavonoidelor din alimentație, nu ca suplimente. Studiile pe animale au folosit cantități extrem de mari de flavonoide (mai mult decât s-ar putea obține printr-un supliment), iar concluzia cercetătorilor este că sunt necesare mai multe studii umane pentru a vedea dacă suplimentele de flavonoide pot fi eficiente.
Unele studii în eprubetă arată că quercetina previne deteriorarea colesterolului LDL, iar studiile pe populație arată că persoanele care au diete bogate în flavonoide au colesterolul mai scăzut. Un alt studiu a constatat că quercetina a redus concentrațiile de LDL la subiecții supraponderali care prezentau un risc crescut de boli de inimă. Cum spuneam, însă, sunt necesare mai multe studii care să arate clar dacă administrarea unui supliment de quercetină are într-adevăr aceste efecte pozitive.
Quercetina pare să aibă efect neuroprotector
Quercetina pare să aibă efect neuroprotector împotriva stresului oxidativ și excitotoxicității prin intermediul mecanismelor de reglare a apoptozei. Au fost sugerate diverse mecanisme pentru acțiunile neuroprotectoare ale acestei substanțe, inclusiv inhibarea agregării amiloid-β, inhibarea formării de încurcături neurofibrilare intracelulare, inhibarea proteinei precursoare de amiloid, inhibarea enzimei de scindare și altele care atenuează stresul oxidativ în boala Alzheimer. Quercetina și moleculele sale bioactive sunt utile pentru ameliorarea neurogenezei și a căii de semnalizare care modulează longevitatea neuronului, cum ar fi kinaza P13, tirozin kinaza AKT/PKB și protein kinaza C în boala Alzheimer.
Quercetina, un compus natural promițător pentru a trata simptomele artritei
Simptomele artritei includ, în general, umflarea articulațiilor, durere, rigiditate și roșeață. Există peste 100 de tipuri de artrită, cele mai frecvente fiind osteoartrita, guta și poliartrita reumatoidă. Tratamentul include steroizi, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și/sau intervenții chirurgicale, însă o utilizare prelungită a steroizilor poate duce la osteoporoză și fracturi, în timp ce o utilizare prelungită a AINS-urilor poate duce la ulcere gastrice și leziuni renale. Inflamația cronică a articulațiilor poate duce la distrugerea articulațiilor, necesitând astfel înlocuirea parțială sau totală a suprafețelor țesuturilor distruse prin artroplastie.
În acest context, s-a raportat că, în studiile pe animale, quercetina a redus durerea și inflamația asociate cu artrita, fără efecte adverse asupra altor organe precum ficatul, rinichii sau stomacul. Prin urmare, această substanță ar putea fi promițătoare pentru a trata durerea și inflamația asociate cu artrita la oameni, dar mai sunt necesare studii.
Quercetina ar putea reduce riscul de cancer
Oamenii de știință au luat în calcul de multă vreme quercetina și alte flavonoide conținute în fructe și legume ca fiind importante în prevenirea cancerului. Persoanele care mănâncă mai multe fructe și legume au tendința de a avea un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
Studiile pe animale și cele în eprubete sugerează că flavonoidele au proprietăți anticancerigene. În aceste studii s-a observat că quercetina și alte flavonoide inhibă creșterea celulelor canceroase din tumorile asociate cu cancerul pulmonar, de sân, colon, prostată, ovar, endometru.
Un studiu chiar sugerează că quercetina este mai eficientă decât resveratrolul în ceea ce privește inhibarea creșterii tumorilor. Un altul a descoperit că un consum frecvent de alimente bogate în quercetină a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar. Asocierea a fost și mai puternică în rândul subiecților care fumau mai mult de 20 de țigări pe zi. Este nevoie, însă, de mai multe cercetări pentru concluzii clare.
De unde se poate obține quercetina?
Sursele alimentare primare de quercetină sunt fructele și legumele, în special citricele, merele, ceapa, pătrunjelul, salvia, ceaiul și vinul roșu. Uleiul de măsline, strugurii, cireșele negre și fructele de pădure închise la culoare, cum ar fi afinele și murele sunt, de asemenea, bogate în quercetină și alte flavonoide. Sunt disponibile și suplimente alimentare de quercetină, uneori combinate cu bromelaină (o enzimă găsită în ananas), deoarece ambele sunt antiinflamatoare.
Ce efecte secundare poate avea aministrarea suplimentelor de quercetină?
Quercetina este în general considerată sigură, la dozele recomandate pe ambalajele produselor. Efectele secundare pot include dureri de cap și stomac deranjat, iar dozele foarte mari de quercetină pot afecta rinichii.
Quercetina interacționează cu medicamentele?
Există unele interacțiuni posibile între quercetină și anumite medicamente. Persoanele aflate în tratament cu antibiotice, anticoagulante, corticosteroizi, ciclosporină, digoxină sau cele care fac chimioterapie nu ar trebui să ia suplimente cu quercetină decât dacă au acordul medicului. În general, e bine ca chiar și persoanele sănătoase să ceară sfatul medicului înainte de a-și administra orice suplimente alimentare.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai - Quercetin
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin
NCBI - Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254783/
Te-ar mai putea interesa și...