Ejacularea precoce, o problemă medicală complexă

Despre ejacularea precoce
Ce este ejacularea precoce
De câte tipuri este ejacularea precoce
- Ejaculare prematură primară
- Ejaculare prematură secundară
Din ce cauze apare ejacularea precoce
- Lipsa de experiență sexuală
- Complexe legate de aspectul fizic
- Complexe legate de intimitatea cu o persoană
- O relație nouă
- Anxietatea sau depresia
- Probleme de relaționare în cuplu
Ejacularea precoce determinată de alte afecțiuni
- Boli ale prostatei
- Scleroza multiplă
- Diabetul
- Probleme ale tiroidei
- Consumul excesiv de alcool
 - Administrarea unor medicamente sau droguri interzise
Ce simptome are ejacularea precoce
Cum se diagnostichează ejacularea precoce
Cum se tratează ejacularea precoce
- Tehnica strângerii
- Tehnica „stop-start”
- Medicamente
- Creme
- Prezervative
- Masturbarea
- Evitarea sexului
- Exerciții specifice
- Suplimente cu zinc și magneziu
- Cum se fac exercițiile pentru planșeul pelvin
Cum să previi ejacularea prematură

Despre ejacularea precoce 

Ejacularea precoce sau prematură apare atunci când un bărbat atinge orgasmul și ejaculează prea repede, fără să poată controla acest aspect. Ejacularea are loc, deci, înainte ca bărbatul să-și dorească acest lucru și se poate întâmpla înainte ori după preludiu sau imediat după începerea actului sexual. Din acest motiv, bărbații afectați trec printr-o formă extremă de stres. Statisticile arată că unul din 3 bărbați se confruntă cu ejacularea prematură într-un moment sau altul al vieții. Când, însă, ejacularea precoce se întâmplă atât de frecvent încât afectează viața sexuală a bărbatului, este vorba deja de o problemă medicală care necesită tratament.

Ce este ejacularea precoce

Ghidurile internaționale definesc ejacularea prematură ca fiind actul de eliberare a spermei care se produce în mai puțin de un minut de la începerea penetrării. Ejacularea precoce este o formă de disfuncție sexuală care poate avea efecte adverse asupra calității vieții sexuale a unui bărbat. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deși multă vreme nu i s-a acordat o importanță foarte mare, în ultimii ani, această problemă a primit mai multă recunoaștere și au început să se înțeleagă mai bine factorii declanșatori. În majoritatea cazurilor, lipsa de control asupra ejaculării nu este cauzată de o problemă medicală, deși medicul trebuie să ia întotdeauna în calcul și această posibilitate. Mai ales că ejacularea prematură poate duce la apariția stresului, a unei stări de jenă și chiar a depresiei. De cele mai multe ori, vinovați pentru apariția ejaculării precoce sunt factorii de natură psihologică, precum complexele personale ale bărbatului sau starea sa psihică precară determinată de evenimente stresante din alte domenii ale vieții sale.

De câte tipuri este ejacularea precoce

În funcție de momentul apariției și de durată, ejacularea precoce este de două tipuri.

Ejaculare prematură primară

Dacă bărbatul a avut această problemă tot timpul, de la primul act sexual din tinerețe și continuând cu cele de la maturitate, este vorba de ejaculare prematură primară.

Ejaculare precoce secundară (dobândită)

Dacă bărbatul nu a avut probleme de ejaculare dintotdeauna, ci acestea și-au făcut apariția la un moment dat, e vorba de ejaculare precoce secundară sau dobândită.

Din ce cauze apare ejacularea precoce

Majoritatea cauzelor apariției acestei probleme nu sunt legate de vreo boală, ci de factori psihici, printre care:

Lipsa de experiență sexuală

E normal ca la începutul vieții sexuale să existe anumite temeri și poate și o lipsă de cunoștințe în domeniu, care să se răsfrângă negativ asupra actului sexual în sine.

Complexe legate de aspectul fizic

Ejacularea precoce poate apărea și dacă bărbatul nu este mulțumit de felul în care arată, dacă se consideră insuficient de atrăgător, prea slab etc.

Complexe legate de intimitatea cu o persoană

Mai ales la începutul vieții sexuale, tânărul poate avea anumite inhibiții și temeri legate de cum va decurge actul sexual și cum va relaționa cu partenera.

O relație nouă

Primele raporturi sexuale cu o persoană abia cunoscută pot genera sentimente de stres care să aibă efecte fizice precum ejacularea rapidă.

Anxietatea sau depresia

Dacă bărbatul are probleme care îl macină în alte domenii (din cauza serviciului, din cauza banilor etc.), suferă de anxietate sau depresie, acestea pot avea o influență negativă asupra actelor sale sexuale.

Probleme de relaționare în cuplu

Prea multă stimulare sau un entuziasm extrem de mare în așteptarea actului sexual sau un sentiment de vină sau de nepotrivire cu partenera, apărut odată cu starea de intimitate pot duce, de asemenea, la apariția ejaculării precoce.

Acestea sunt cazuri de ejaculare prematură secundară sau dobândită, deoarece pot afecta bărbații care, în trecut, ejaculau normal. În multe dintre cazurile de ejaculare prematură primară (cu care bărbatul s-a confruntat mereu de-a lungul vieții), se crede că există la bază tot o cauză psihologică. Afecțiunea poate fi legată, deci, de o traumă din trecut, precum:

  • Educație sexuală foarte strictă în copilărie, bazată pe interdicții
  • Ejaculări rapide în adolescență, după masturbare, pentru a evita surprinderea de către părinți
  • Experiențe sexuale traumatizante (abuzuri)

Ejacularea precoce determinată de alte afecțiuni

Există, însă, în cazuri mai rare, și o serie de motive medicale pentru ejacularea precoce, și anume:

Boli ale prostatei

Bărbații care suferă de prostatită (afecțiune inflamatorie a prostatei) se confruntă în bună parte cu disfuncții sexuale, printre care și ejacularea precoce. Durerea cauzată de această afecțiune poate să inducă probleme de natură sexuală precum ejacularea precoce și disfuncția erectilă. În plus, și tratamentele pentru hiperplazia de prostată pot să afecteze funcția sexuală.

Scleroza multiplă

Nu este neobișnuit ca bărbații care suferă de scleroză multiplă să aibă și disfuncții sexuale, deși, de multe ori, acestea nu sunt aduse în discuție de pacienți și nici de medici. Printre problemele de natură sexuală ale bărbaților cu scleroză multiplă sunt ejacularea prematură, disfuncția erectilă și libidoul scăzut. Aceste probleme pot să apară în orice stadiu al bolii, nu neapărat în cel avansat.

Diabetul

Bărbații care suferă de diabet de tip 1 s-ar putea confrunta cu ejacularea prematură din cauza fluctuațiilor glicemiei, arată unele studii, însă cercetătorii consideră că e nevoie de mai multe informații pentru a formula o concluzie.

Probleme ale tiroidei

Problemele tiroidei pot avea efecte negative asupra vieții sexuale a bărbaților. S-a observat că hipertirosidimul crește riscul de ejaculare precoce, în timp ce hipotiroidismul are efectul opus, de creștere a riscului de întârziere a ejaculării. După ce problemele tiroidei dunt tratate, însă, prevalența disfuncțiilor sexuale scade.

Consumul excesiv de alcool

Și alcoolismul are efecte negative asupra vieții sexuale. Pe lângă disfuncțiile erectile temporare, se pare că un consum exagerat de alcool poate cauza disfuncții pe termen lung, precum ejacularea prematură sau pierderea dorinței sexuale.

Administrarea unor medicamente sau a unor droguri

Ejacularea prematură poate fi cauzată și de dependența de droguri precum cocaina sau amfetamina. De asemenea, anumite medicamente (de exemplu, beta blocantele) sunt legate de apariția unor probleme sexuale, precum ejacularea precoce și pierderea libidoului. 

Ce simptome are ejacularea precoce

Forma persistentă a acestei afecțiuni (ejacularea precoce primară) este definită de prezența a trei caracteristici:

  • Ejacularea are loc de fiecare dată sau aproape de fiecare dată înainte de penetrare
  • Există (mereu sau aproape mereu) o imposibilitate de întârziere a ejaculării când penetrarea are loc
  • Apar consecințe negative de ordin personal, precum stresul, frustrarea sau evitarea contactelor sexuale
 
 

De asemenea, pot apărea simptome secundare care includ scăderea încrederii în relația cu partenera respectivă, jenă și dificultăți de comunicare. Un studiu recent a arătat că, deși bărbații care ejaculează rapid se stresează din acest motiv, partenerele lor nu sunt atât de îngrijorate, deci ele nu consideră că este o problemă atât de gravă.

Cum se diagnostichează ejacularea precoce

Diagnosticul de ejaculare precoce se pune atunci când această situație are loc cu minimă stimulare sexuală înainte sau la scurt timp după penetrare, iar problema apare des și îi cauzează o stare psihică negativă persoanei. 

Pentru a evalua simptomele și a pune diagnosticul de ejaculare prematură, medicul îi va adresa bărbatului o serie de întrebări, precum:
-    De câte ori se întâmplă să ejaculeze prematur?
-    De când există această problemă?
-    Se întâmplă cu fiecare parteneră, la fiecare act sexual sau doar uneori?
-    Care este gradul de stimulare care duce la ejacularea precoce?
-    Poate uneori să fie amânată ejacularea până după penetrare?
-    Ejacularea prematură a creat frustrare sau discuții aprinse cu partenerul?
-    Cum a fost afectată viața sexuală de această problemă?
-    Cum este afectată calitatea vieții, în general, de imposibilitatea ejaculării normale?

Cum se tratează ejacularea precoce

Uneori, această problemă dispare de la sine de-a lungul unor săptămâni sau luni, pe măsură ce dispar cauzele psihice (bărbatul capătă experiență sexuală sau relația nu mai este atât de nouă, își depășește complexele personale, își tratează depresia etc.). Alteori, bărbatul afectat are nevoie de un consult și de recomandări medicale pentru a rezolva această problemă. Dacă anumite afecțiuni au condus la ejacularea precoce (diabetul, alcoolismul etc.), medicul le va trata pe acestea.

Tehnica strângerii

O posibilă soluție este terapia comportamentală, care se bazează pe „tehnica strângerii”. Mai precis, când bărbatul simte că va avea un orgasm prematur, va întrerupe actul sexual și el sau partenera vor strânge penisul între degetul mare pe de o parte și degetele arătător și mijlociu pe cealaltă parte, chiar sub vârful penisului, timp de aproximtiv 20 de secunde. Apoi, actul sexual va fi reluat. Prin această tehnică a strângerii (care ajută între 60 și 90% dintre cei afectați), bărbatul va învăța treptat să-și controleze ejacularea.

Tehnica „stop-start”

Tot din seria remedii pentru acasă în caz de ejaculare precoce, o altă tehnică, „stop-start”, poate fi încercată pentru a trata această problemă. Când bărbatul simte că e gata să ejaculeze, orice stimulare trebuie întreruptă. Reluarea gesturilor erotice se va face lent, doar în momentul în care excitația a mai scăzut. 

Medicamente

Un alt tratament posibil este administrarea unor medicamente care au ca efect întârzierea ejaculării, printre ele numărându-se și clomipramina. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), folosiți în general pentu tratamentul depresiei, au printre efectele adverse întârzierea ejaculării. Dapoxetina este special creată pentru a trata ejacularea precoce, dar, dacă aceasta nu funcționează, medicul poate recomanda alți SSRI, precum fluoxetina, paroxetina sau sertralina.

Creme

De asemenea, medicul poate recomanda anumite creme care să anestezieze parțial penisul și să reducă stimularea care conduce spre ejacularea prematură. Un efect asemănător, de scădere a hipersensibilității penisului, îl are spray-ul cu lidocaină, folosit cu 10-15 minute înainte de actul sexual.

Prezervative

Folosirea prezervativului, în general, ajută la diminuarea sensibilității penisului. Pentru tratarea ejaculării precoce, pot fi folosite prezervative dintr-un latex mai gros care să amâne orgasmul.

Masturbarea

Masturbarea cu o oră sau două înainte de actul sexual poate ajuta la întârzierea ejaculării în timpul penetrării. Eliberarea sexuală prin masturbare poate reduce nevoia de a ajunge din nou, rapid, la orgasm.

Evitarea sexului

Deși ar putea părea contraproductiv, evitarea sexului pentru o vreme, după un episod de ejaculare precoce, ar putea fi de ajutor. Penetrarea nu este singura modalitate de a fi satisfăcut sexual. Concentrarea pe alte tipuri de activitate sexuală împreună cu partenera pot diminua presiunea și stresul.

Exerciții specifice

Cercetările au descoperit că exercițiile specifice pot ajuta bărbații care au probleme cu ejacularea precoce, prin întărirea mușchilor pelvini. Într-un studiu de mică amploare, bărbați care sufereau de ejaculare precoce au trecut printr-o terapie care a constat în exerciții pentru a învăța să-și contracte mușchii pelvini și în electrostimularea planșeului pelvin. La finalul studiului, după trei luni, 80% dintre participanți și-au îmbunătățit controlul asupra ejaculării.

Suplimente cu zinc și magneziu

Un studiu recent a arătat că lipsa de zinc le poate crea bărbaților probleme de ejaculare precoce. Administrarea unui supliment de zinc ar putea, deci, îmbunătăți timpul de ejaculare. Pentru tratarea ejaculării precoce, și magneziul pare să aibă un rol important, mărind perioada în care bărbatul ajunge la orgasm. În acest sens, se pot consuma alimente bogate în magneziu, precum: semințele de dovleac, scoicile, iaurtul, spanacul, migdalele, fasolea roșie, năutul, mazărea, usturoiul, semințele de susan, carnea de vită și de miel, ciocolata neagră.

Cum se fac exercițiile pentru planșeul pelvin

Întărirea mușchilor pelvini poate avea un impact serios asupra felului în care o persoană poate ajunge la orgasm. Cercetările arată că aceste exerciții pot ajuta bărbații să facă față ejaculării premature, prin controlarea reflexului de a ejacula și prin creșterea timpului necesar pentru a ajunge la orgasm. Pentru a practica aceste exerciții nu e nevoie de echipamente complicate, ci doar de urmarea câtorva pași.

1.    Pentru a identifica mușchii pelvini, în timpul urinării, oprește jetul. Acei mușchi pe care îi folosești pentru a opri urina sau pentru a opri eliminarea gazelor intestinale sunt cei pe care trebuie să-i întărești.
2.    Întinde-te pe podea sau pe o saltea subțire de sport, contractă-ți mușchii pelvini pentru 3 secunde și apoi relaxează-i pentru alte 3 secunde. Practică exercițiul în serii de câte 10 repetări, de cel puțin trei ori pe zi.
3.    Treptat, pe măsură ce mușchii devin mai puternici, crește numărul de secunde în care îți contracți și relaxezi musculatura. Încearcă să execuți exercițiile și din poziția așezat pe scaun, din stat în picioare sau din mers. 
4.    Nu uita să respiri și să te concentrezi doar asupra mușchilor pelvini. Nu îți încorda mușchii abdominali, coapsele sau fesele.

Cum să previi ejacularea prematură

Ejacularea precoce este mai răspândită, în general, în rândul bărbaților tineri și al bărbaților maturi care au fost abstinenți mai mult timp. Pentru că această disfuncție sexuală este în majoritatea situațiilor cauzată de complexe personale și de temeri legate de performanța în dormitor, e recomandat ca bărbații să discute cu partenerele lor, să stabilească legături emoționale cu acestea și să privească lucrurile mai relaxat. 

De asemenea, dacă se tem că se vor confrunta cu ejacularea rapidă, medicii recomandă ca bărbații să se desprindă puțin de contextul erotic în care se află. Ei ar putea încerca să se gândească pentru câteva momente la altceva (un joc de fotbal foarte plictisitor, un calculator care trebuie reparat etc.) pentru a reduce din excitație și a întârzia astfel ejacularea.

Ejacularea precoce este o disfuncție sexuală des întâlnită, cauzată în general de factori de natură psihică, dar poate apărea și din motive medicale bine întemeiate. Problema poate să dispară de la sine, în timp, dar, dacă acest lucru nu se întâmplă, există tratamente care contribuie la redarea unei vieți sexuale normale.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health Harvard - Premature ejaculation
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/premature-ejaculation-a-to-z
Medical News Today - How to treat premature ejaculation
https://www.medicalnewstoday.com/articles/188527.php
Healthline - Best Home Remedies for Premature Ejaculation
https://www.healthline.com/health/mens-health/pe-home-remedies 
NHS - Can premature ejaculation be controlled?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-premature-ejaculation-be-controlled/
Everyday Health - Why Boozing Can Be Bad for Your Sex Life
https://www.everydayhealth.com/erectile-dysfunction/why-boozing-can-be-bad-for-your-sex-life.aspx
Verywell Health - Techniques for Preventing Premature Ejaculation
https://www.verywellhealth.com/premature-ejaculation-2328534

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0