Tratamentul pentru hipotiroidism: medicamente si stil de viata

Hipotiroidismul este caracterizat de o glanda tiroida prea lenta, care nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Din aceasta cauza, apar o serie de simptome precum oboseala, sensibilitatea la frig, constipatia ori depresia. Din fericire, tratamentul medicamentos poate combate toate simptomele neplacute, echilibrand organismul pacientului din punct de vedere hormonal.

Dupa realizarea analizelor si stabilirea diagnosticului de hipotiroidism, medicul va prescrie un tratament. In general, aceasta afectiune a glandei tiroide se trateaza cu ajutorul terapiei de substitutie cu hormoni tiroidieni, adica prin administrarea zilnica a unei pilule care contine hormonii tiroidieni de care organismul are nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Levotiroxina este prima alegere a medicilor atunci cand vine vorba despre tratarea hipotiroidismului. Aceasta substanta medicamentoasa inlocuieste hormonul denumit tiroxina, produs in cantitate prea mica de glanda tiroida bolnava.

In prima faza, medicul va administra o doza redusa, pe care o va ajusta apoi treptat, pe masura ce observa rezultatele analizelor facute. Se va face la 4-6 saptamani dupa inceperea tratamentului analiza TSH din sange, apoi 6 luni mai tarziu. In functie de rezultatele acestor analize, medicul endocrinolog va ajusta doza de hormoni tiroidieni prescrisa.

Dupa ce se ajunge la doza potrivita, tratamentul continua zilnic, pe viata. Se recomanda totusi repetarea anuala a analizelor care monitorizeaza activitatea glandei tiroide, mai ales ca de multe ori, pe parcursul vietii, va fi nevoie de modificarea dozei in functie de nevoile organismului.

Chiar daca te simti bine si simptomele au disparut, tratamentul trebuie administrat in continuare, altfel simptomele vor reveni in lipsa hormonilor tiroidieni.

Ce efecte adverse pot avea hormonii tiroidieni sintetici

Daca sunt administrate in dozele potrivite, nu apar reactii adverse din cauza medicamentelor cu hormoni tiroidieni.

Pe de alta parte insa, daca este administrata o doza prea mare, pot aparea simptome precum:

  • Apetitul marit
  • Insomniile
  • Palpitatiile
  • Tremurul
  • Diareea
  • Durerile de cap
  • Durerea in piept
  • Transpiratiile

Este foarte important sa discuti cu medicul endocrinolog despre alte tratamente medicamentoase pe care le urmezi, intrucat unele dintre ele pot intractiona cu medicamentele pe baza de hormoni tiroidieni pe care le vei lua zilnic. De pilda, unele medicamente antiepileptice, anticonceptionalele pe baza de estrogen, unele medicamente pentru depresie ori cele care contin testosteron pot interactiona cu hormonii tiroidieni. Medicul va face in asa fel incat sa iti poti continua tratamentul pentru alte afectiuni, dar totodata sa incepi si tratamentul pentru glanda tiroida.

Daca planifici sa ramai insarcinata in viitorul apropiat si suferi de hipotiroidism, este obligatoriu sa mergi la medicul endocrinolog si sa discuti cu el pe aceasta tema.

Cum se administreaza tratamentul cu hormoni tiroidieni pentru a fi eficient

E recomandat sa se administreze pastilele cu hormoni tiroidieni dimineata, pe stomacul gol, astfel incat organismul sa absoarba hormonii asa cum trebuie. Timp de cel putin 30 de minute dupa inghitirea pilulei, se va evita consumul de alimente. Unii pacienti prefera insa sa ia medicamentele seara.

Recomandari ce tin de stilul de viata, pentru pacientul care sufera de hipotiroidism

Dieta adoptata si stilul de viata nu vor vindeca hipotiroidismul, insa vor ameliora simptomele si vor sustine starea de bine a pacientului.

Se recomanda o dieta echilibrata si variata, care sa contina cantitati limitate de grasimi saturate, zaharuri ori gluten. Totodata, consumul legumelor crucifere, care sunt bogate in goitrogeni (substante ce afecteaza functionarea glandei tiroide), ar trebui de asemenea limitat. Asadar, pacientul cu hipotiroidism va manca broccoli, conopida, varza si varza Kale in cantitati reduse si ocazional, nu in fiecare zi.

Sportul, yoga, meditatia si acupunctura pot fi folosite de pacientul cu hipotiroidism pentru imbunatatirea starii.

Traind sanatos si urmand tratamentul pentru hipotiroidism vei reusi sa tii aceasta afectiune a glandei tiroide sub control. Este important sa respecti indicatiile medicului si sa nu opresti tratamentul nemotivat.

Tratarea hipotiroidismului este foarte importanta pentru a preveni mixedemul sau insuficienta tiroidiana

Pentru a monitoriza activitatate acesteia se face testul pentru hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) măsoară cât de mult TSH produce glanda pituitară. Glanda pituitară va crește producția de TSH dacă tiroida nu produce suficient. Cu alte cuvinte, un nivel ridicat de TSH ar putea însemna că aveți hipotiroidism.

Un test de TSH este de obicei verificat împreună cu un test de tiroxină (T4). Acest test măsoară nivelul de T4, un hormon produs direct de tiroida. Dacă aveți un nivel scăzut de T4 cuplat cu un nivel ridicat de TSH, aveți hipotiroidism.

Medicul dumneavoastră va dori probabil să efectueze mai multe teste pentru a determina funcția tiroidiană și alte afecțiuni care o pot afecta.

Criza de mixedem este o urgență medicală. Odată suspectate, nivelurile de TSH și T4 trebuie verificate imediat. Tratamentul poate începe cât mai curând posibil. Diagnosticul inițial se bazează adesea pe examenul fizic.

Medicul dumneavoastră vă va comanda alte analize de sânge pentru a obține o imagine detaliată a sistemelor corpului dumneavoastră. Va fi probabil necesară și o scanare CT cerebrala.

Funcțiile vitale și nivelul de conștiință sunt, de asemenea, monitorizate continuu în timpul acestui proces. Veți avea nevoie de tratament de spitalizare în unitatea de terapie intensivă (UTI) până când vă veți stabili.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt complicațiile mixedemului?

Hormonul tiroidian este esențial pentru metabolismul celular. Deci, cazurile sever avansate de hipotiroidism pot încetini metabolismul și pot afecta utilizarea oxigenului în corpul dumneavoastră. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra aproape tuturor proceselor și sistemelor corpului. Ca urmare, mixedemul poate duce la:

  • hipotermie
  • umflare și acumulare de lichid
  • scăderea metabolismului medicamentului care duce la supradozajul medicamentelo
  • probleme legate de sarcină, inclusiv avort spontan, preeclampsie, nașterea mortii și malformații congenitale
  • insuficienta cardiaca
  • probleme cu rinichii
  • depresie
  • comă
  • moarte

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0