Totul despre TSH - cand indica aceasta analiza probleme ale glandei tiroide

TSH, adică hormonul de stimulare tiroidiană, este produs de glanda pituitară, care se află în creier și are rolul de a regla cantitatea de hormoni tiroidieni eliberați de glanda tiroidă în sânge. Află din acest articol mai multe despre hormonul de stimulare tiroidiană.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în gât, chiar deasupra claviculei. Este una dintre glandele endocrine, care produc hormoni, aceștia controlând multe activități din organism (cât de repede arzi calorii, cât de repede îți bate inima etc.). Problemele tiroidei includ gușa (mărirea glandei tiroide), hipertiroidismul (când glanda tiroidă produce mai mulți hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul), hipotiroidismul (când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni), cancerul tiroidian, nodulii tiroidieni (formațiuni în glanda tiroidă) și tiroidita (umflarea tiroidei).

Cum se diagnostichează bolile tiroidiene?

Pentru a diagnostica bolile tiroidiene, medicii folosesc atât istoricul medical al pacientului, cât și un examen fizic și teste tiroidiene. Uneori se apelează și la biopsie. Tratamentul depinde de problemă, dar poate include medicamente, terapie cu iod radioactiv sau chirurgie tiroidiană.

Un mod sigur de a diagnostica o problemă cu tiroida este prin analize de sânge, care arată dacă glanda tiroidă funcționează corect prin măsurarea cantității de hormoni tiroidieni din sânge. Aceste teste se fac prin luarea de sânge dintr-o venă a brațului. Așa se poate afla dacă pacientul are hipertiroidism sau hipotiroidism.

Testele de sânge tiroidian sunt utilizate pentru a diagnostica tulburările tiroidiene asociate cu hipertiroidism sau hipotiroidism, și anume tiroidita, boala Graves, tiroidita Hashimoto, gușa, nodulul tiroidian, cancerul tiroidian. Analizele de sânge specifice pentru a testa tiroida pot include hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), T4, FT4, T3, FT3. Testele de sânge suplimentare includ anticorpii tiroidieni, calcitonina, tiroglobulina.

În cele ce urmează, ne vom concentra atenția pe TSH, hormonul de stimulare tiroidiană: funcționare, valori normale și anormale, cum se face testarea și când este recomandată.

Cum funcționează hormonul de stimulare tiroidiană (TSH)?

Glanda pituitară monitorizează nivelul de hormoni tiroidieni din sânge. Dacă percepe anomalii, aceasta eliberează hormonul de stimulare tiroidiană, adică TSH. Atunci când din diferite cauze (stres, probleme de sănătate, intervenții chirurgicale), tiroida nu produce suficienți hormoni, glanda pituitară mărește nivelul de TSH, care la rândul său stimulează producția de T3 și T4 – principalii hormoni tiroidieni.

Pe de altă parte, dacă glanda produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, atunci producția de TSH este încetinită sau chiar oprită, astfel încât activitatea tiroidiei să fie reglată.

Importanța TSH-ului în diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide

Nivelul de hormon de stimulare tiroidiană din sânge este esențial pentru depistarea hipotiroidismului sau a hipertiroidismului. Valorile normale ale TSH sunt de 0,5 mU/I – 5.0 mU/I. Un nivel mai mare sugerează o glandă tiroidă hipoactivă, adică poate trăda hipotiroidismul. Pe de altă parte, valorile prea mici ale TSH-ului sugerează o glandă tiroidă prea activă, adică hipertiroidism.

În funcție de anumite situații, aceste valori se pot modifica. De exemplu, în timpul sarcinii, valorile normale ale TSH-ului nu depășesc 3,0 mU/I.

Ce poate indica un nivel prea mic al TSH-ului?

  • Boala Graves
  • Hipertiroidism
  • Administrarea hormonilor tiroidieni în exces (poate fi valabil în cazul pacientului cu hipotiroidism care ia o doză prea mare de hormoni sintetici)
  • Exces de iod în organism
  • Ce poate indica un nivel prea mare al TSH?
  • Tiroidita Hashimoto
  • Hipotiroidism
  • Sarcină

Pe lângă măsurarea nivelului TSH din sânge, se vor verifica și hormonii tiroidieni T3 și T4 pentru stabilirea diagnosticului corect.

Cum se face testarea TSH și când e recomandată?

Medicii recomandă verificarea TSH-ului când apar simptome ale hipotiroidismului sau hipertiroidismului. În general, femeile sunt afectate de bolile glandei tiroide, mai ales după intrarea la menopauză. De aceea, medicii pot folosi analiza TSH-ului și fără să existe simptome ale unei afecțiuni tiroidiene.

Pentru testul TSH, e necesară recoltarea unei mostre de sânge de la pacient. Nu este necesară nicio pregătire specială pentru un asemenea test. Dacă se face un set de analize mai amplu, medicul îți poate cere să nu mănânci nimic în dimineața recoltării probei de sânge.

Ce factori pot influența rezultatele testului TSH?

O serie de factori pot influența rezultatele testului TSH, însă acest lucru nu se întâmplă de obicei. Unele medicamente, precum cele folosite în tratarea cancerului ori a unor boli cardiovasculare, pot influența temporar nivelul de TSH din sânge. Și medicamentele antiinflamatoare, pe care le poți lua fără prescripție medicală, pot avea un impact asupra nivelului hormonului de stimulare tiroidiană. Discută cu medicul despre tratamentele pe care le urmezi, iar acesta îți va face recomandările necesare.

Sarcina, unele boli, dar și momentul zilei în care e realizat testul sunt factori care pot avea o influență asupra TSH-ului. De asemenea, și de acești factori va ține cont medicul.

De ce nu este suficient numai testul TSH pentru stabilirea diagnosticului de boală tiroidiană?

Pentru diagnosticarea afecțiunilor glandei tiroide, medicul va face și alte teste pe lângă TSH. Analiza hormonilor tiroidieni T3 și T4 este făcută împreună cu TSH-ul pentru stabilirea diagnosticului de hipotiroidism sau hipertiroidism.

De asemenea, și testarea anticorpilor este necesară pentru eliminarea suspiciunii unei boli autoimune precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves. În unele cazuri, hipotiroidismul poate să apară pe fondul tiroiditei Hashimoto, care atacă țesuturile glandei tiroide, afectând modul în care aceasta funcționează. Același lucru este valabil și pentru hipertiroidismul care apare pe fondul bolii Graves.

Dacă se depistează o boală tiroidiană, tratamentul va depinde de cauză.

În caz de niveluri ridicate de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), opțiunile de tratament pot include:

  • Medicamente antitiroidiene (metimazol și propiltioracil), care împiedică tiroida să producă hormoni;
  • Iod radioactiv, care, de asemenea, împiedică tiroida să producă niveluri ridicate de hormoni tiroidieni.
  • Beta-blocante, care nu modifică nivelul de hormoni din organism, ajută la controlul simptomelor.
  • Intervenție chirurgicală, care îndepărtează tiroida, deci nu se vor mai produce hormoni (pacientul va trebui să ia hormoni de înlocuire a tiroidei pentru tot restul vieții).

În caz de niveluri scăzute de hormoni tiroidieni (hipotiroidism), principala opțiune de tratament este un medicmaent de substituție, prin care se adaugă hormoni tiroidieni în organism, cel utilizat în mod obișnuit fiind levotiroxina. Prin administrarea acestui medicament, pacientul poate gestiona boala și poate duce o viață normală.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Physiology, Thyroid Stimulating Hormone
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499850/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2