Retenția de apă: remedii naturale care funcționează

Retenția de apă se produce atunci când organismul reține un exces de fluide în țesuturi. Aceasta mai poartă numele de retenție de fluide sau edem. Retenția de apă poate cauza fluctuații în greutate și un anumit nivel de disconfort, precum umflarea mâinilor, gleznelor și picioarelor.

Există mai multe motive responsabile pentru retenția de apă, printre care se numără perioada premenstruală, sarcina sau zborurile lungi, însă, la anumite persoane, aceasta este cauzată de sedentarism, fie că vorbim de lipsa exercițiului fizic regulat sau de o afecțiune care obligă pacientul să rămână imobilizat la pat perioade lungi de timp. 

În cazuri mai grave, retenția de apă poate fi simptomul afecțiunilor de rinichi sau al celor cardiovasculare. Dacă retenția de apă apare în mod subit și îți produce un disconfort real, este important să consulți medicul, pentru a depista orice posibilă afecțiune din timp. Dacă, în schimb, retenția de apă te deranjează, mai mult, din ordin estetic, și nu există nicio boală în spate, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a atenua simptomele. 

Cauzele retenției de apă

Corpul uman folosește un sistem complex pentru a-și regla nivelul apei. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol important. Dacă există o problemă cu oricare dintre aceste părți, este posibil ca organismul să nu poată elimina lichidul așa cum ar trebui. 

1. Leziuni ale capilarelor

Capilarele sunt mici vase de sânge cu un rol cheie în gestionarea echilibrului fluidelor din organism. Unele medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială, pot provoca leziuni ale capilarelor. Capilarele distribuie lichid în țesuturile înconjurătoare. Acest fluid, numit fluid interstițial, furnizează substanțe nutritive și oxigen celulelor. După eliberarea substanțelor nutritive, fluidul revine în capilare. Dacă capilarele nu pot reabsorbi fluidul, acesta va rămâne în țesuturi, provocând umflături și retenție de apă.

Unii oameni se confruntă cu acest tip de edem, deoarece au o afecțiune rară cunoscută sub numele de Sindromul de scurgere capilară sistemică. 

2. Insuficiență cardiacă congestivă

Acțiunea de pompare a inimii ajută la menținerea presiunii normale în vasele de sânge. Dacă inima unei persoane nu mai funcționează eficient, tensiunea arterială se va modifica. Retenția de lichide poate apărea din această cauză. Poate provoca umflături la nivelul picioarelor, picioarelor și gleznelor, precum și acumularea de lichide în plămâni, care pot duce la tuse cronică sau dificultăți de respirație.

3. Afecțiuni ale sistemului limfatic

Sistemul limfatic transportă limfa prin corp. Limfa este un lichid care conține globule albe din sânge și ajută sistemul imunitar să apere corpul împotriva infecțiilor. Deoarece sistemul limfatic distribuie și reabsorbe lichidul limfatic, ajută corpul să mențină echilibrul fluidelor.

Dacă o problemă împiedică sistemul limfatic să funcționeze corect, lichidul poate începe să se acumuleze în jurul țesuturilor. Acest lucru poate provoca umflături în diferite părți ale corpului, inclusiv în abdomen, glezne, membre inferioare și superioare. Cancerul și infecțiile pot provoca probleme ale sistemului limfatic.

4. Afecțiuni ale rinichilor

Rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichide în organism. Fluidele și alte substanțe trec prin rinichi, care acționează ca un filtru. Circulația sanguină reabsorbe orice poate reutiliza organismul și elimină deșeurile prin urină. Dacă rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina deșeurile, inclusiv fluidele și sodiul. Prin urmare, lichidul va rămâne în corp.

Persoanele cu boli renale cronice, de exemplu, pot observa umflături la nivelul membrelor inferioare, mâinilor sau feței.

5. Simptomele asociate sarcinii

În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei și acest lucru poate duce la umflarea membrelor inferioare - în special pe vreme caldă sau după ce ai stat mult timp în picioare. Modificările hormonale și greutatea în plus pot contribui, de asemenea, la edem. Acest lucru nu este de obicei periculos și se rezolvă după naștere.

Cu toate acestea, dacă edemul devine brusc mai sever, poate fi un semn de preeclampsie. Acesta este un tip de hipertensiune arterială care poate dăuna atât mamei, cât și fătului. Dacă ești însărcinată și ai dureri de cap, vărsături, dureri sub coaste sau probleme de vedere, însoțite de edem sever, trebuie să soliciți asistență medicală imediată.

6. Lipsa de activitate fizică

Persoanele cu probleme de mobilitate sau stil de viață sedentar pot dezvolta edem la nivelul membrelor inferioare.

Ce te poate ajuta?

•    Ține picioarele ridicate
•    Poartă ciorapi de compresie
•    Fă exerciții fizice, cum ar fi ridicarea și coborârea picioarelor sau rotirea gleznelor

7. Obezitatea

Persoanele cu obezitate pot prezenta edem din cauza greutății în exces. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, boli de rinichi și boli de inimă, toate acestea putând duce la edem. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de sindrom metabolic, care include diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și alte probleme de sănătate.

8. Malnutriția

Albumina este o proteină care ajută corpul uman să gestioneze fluidele. Atunci când o persoană are un deficit sever de proteine, poate fi mai greu pentru corpul său să ducă lichidul interstițial înapoi în capilare.

Când o persoană este grav subnutrită, aceasta poate dezvolta boala Kwashiorkor. Simptomele includ pierderea masei musculare și mărirea abdomenului. Acest lucru se datorează retenției de lichide în țesuturile corpului.

Ce remedii ai la dispoziție pentru a combate retenția de apă?

Dacă retenția de apă apare în mod subit și îți produce un disconfort real, este important să consulți medicul, pentru a depista orice posibilă afecțiune din timp. Dacă, în schimb, retenția de apă te deranjează mai mult estetic, fără a fi asociată unei boli, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a atenua simptomele. 

Consumă mai mult magneziu din surse naturale

Magneziul este un mineral deosebit de important pentru sănătate, fiind activ în peste 300 de reacții enzimatice care susțin funcționarea optimă a organismului. În plus, magneziul este un aliat de nădejde împotriva retenției de apă. Potrivit unui studiu1, un consum de 200 mg de magneziu pe zi poate diminua retenția de apă la femei în perioada premenstruală – probabil cea mai dificilă în acest sens. 

Poți să apelezi fie la suplimente sau să consumi surse bogate în magneziu. Orientează-te după nuci, cereale integrale, ciocolată neagră și cât mai multe legume verzi. 

Consumă mai multă vitamină B6 din surse naturale

Vitamina B6 reprezintă un grup de vitamine din complexul de B-uri esențiale pentru organism, deoarece ajută la formarea celulelor roșii din sânge și susține numeroase procese din organism. De asemenea, vitamina B6 este eficientă în eliminarea apei în exces din țesuturi, așadar caută să consumi mai des banane, cartofi, nuci și carne slabă în grăsimi, mai ales în perioada premenstruală. 

Consumă mai mult potasiu din surse naturale 

Potasiul este un alt mineral important pentru buna funcționare a organismului, iar cercetările indică faptul că poate ajuta și în eliminarea excesului de fluide din țesuturi, prin scăderea concentrației de sodiu din corp și creșterea producției de urină. Bananele, fructul de avocado și roșiile sunt câteva exemple de surse bogate în potasiu, pe care le poți consuma în mod regulat pentru reducerea simptomelor. 

Bea ceai de păpădie

Păpădia este o plantă utilizată ca diuretic natural de foarte mult timp, tocmai datorită acțiunii sale eficiente. Prin consumul regulat de ceai de păpădie, vei putea elimina mai ușor rezervele de apă prinse în țesuturi, prin urinare mai frecventă. În plus, ceaiul de păpădie poate ajuta în reglarea tranzitului intestinal și în menținerea unei greutăți optime. Alte ceaiuri diuretice foarte utile în diminuarea simptomelor retenției de apă sunt: hibiscus, mătase de porumb, coada șoricelului, codițe de cireșe și soc.  

Redu consumul de sare

Consumul excesiv de sare reprezintă cauza majoră a retenției de apă, la persoanele fără afecțiuni preexistente, deoarece captează și prinde apa de țesuturi pentru reglarea nivelului de fluide intracelular și extracelular. Dacă obișnuiești să îți asezonezi mesele cu mai multă sare sau consumi multe alimente procesate, care vin, deja, cu un aport crescut de sare, organismul tău va reține mai multă apă decât are nevoie. 

Așadar, o cale sigură de a elimina retenția de apă este să mănânci mai puțin sărat și să optezi mai rar pentru alimente procesate. Pentru a te obișnui cu acest regim poți, la început, adăuga și alte condimente care oferă savoare mâncărurilor, precum piper, boia sau fulgi de chili. Ai grijă, însă, să echilibrezi cantitățile de condimente adăugate, pentru că și acestea, în exces, pot duce la apariția unor disconforturi sau chiar afecțiuni. 

Evită carbohidrații rafinați

Carbohidrații rafinați cresc indicele glicemic și producția de insulină în corp, ceea ce determină reținerea unei cantități mai mari de sodiu, prin creșterea ratei de reabsorbție a sodiului în rinichi. În consecință, crește și nivelul de retenție de apă. Două exemple de carbohidrați rafinați pe care e indicat să îi eviți sunt zahărul alb și făina albă, care se regăsesc cel mai des în alimentele procesate. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul Magnesium Supplementation Alleviates Premenstrual Symptoms of Fluid Retention, publicat în National Library of Medicine, în noiembrie 1998, autori: A F Walker, M C De Souza, M F Vickers, S Abeyasekera, M L Collins, L A Trinca
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9861593/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0