Focus Afectiunile glandei tiroide
Afectiunile glandei tiroide la adolescenti
Afectiunile glandei tiroide la adolescenti
Despre glanda tiroidă Afectiunile glandei tiroide la adolescenti Care sunt bolile tiroidei care pot sa afecteze adolescentii?
Citește mai mult
Ce trebuie sa stii despre glanda tiroida: ce rol indeplineste si ce boli o pot afecta
Ce trebuie sa stii despre glanda tiroida: ce rol indeplineste si ce boli o pot afecta
Despre glanda tiroidă Ce trebuie sa stii despre glanda tiroida: ce rol indeplineste si ce boli o pot afecta Iata cateva lucruri esentiale despre glanda tiroida!
Citește mai mult
Cancerul tiroidian anaplazic: cauze, simptome & tratament
Cancerul tiroidian anaplazic: cauze, simptome & tratament
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Cancerul tiroidian anaplazic: cauze, simptome & tratament De ce apare cancerul tiroidian anaplazic si cum se trateaza?
Citește mai mult
Cancerul tiroidian: cauze, simptome & tratament
Cancerul tiroidian: cauze, simptome & tratament
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Cancerul tiroidian: cauze, simptome & tratament Cancerul tiroidian este cel de-al cincilea cel mai frecvent cancer la femei.  
Citește mai mult
Cum este evaluat si tratat un pacient cu manifestari reumatologice in cadrul unei afectiuni tiroidiene?
Cum este evaluat si tratat un pacient cu manifestari reumatologice in cadrul unei afectiuni tiroidiene?
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Cum este evaluat si tratat un pacient cu manifestari reumatologice in cadrul unei afectiuni tiroidiene? Pacientii diagnosticati si cunoscuti cu hipotiroidism, hipertiroidism pot dezvolta...
Citește mai mult
Hipotiroidism: cauze, simptome & tratament
Hipotiroidism: cauze, simptome & tratament
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Hipotiroidism: cauze, simptome & tratament Din ce cauze poate aparea hipotiroidismul si cum se trateaza?
Citește mai mult
Remedii chinezesti pentru bolile glandei tiroide
Remedii chinezesti pentru bolile glandei tiroide
Îngrijire și lifestyle în afecțiunile glandei tiroide Remedii chinezesti pentru bolile glandei tiroide Medicina traditionala chineza considera hipertiroidismul și hipotiroidismul...
Citește mai mult
Simptome ale cancerului tiroidian pe care nu trebuie sa le ignori
Simptome ale cancerului tiroidian pe care nu trebuie sa le ignori
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Simptome ale cancerului tiroidian pe care nu trebuie sa le ignori Ce simptome are o persoana cu cancer tiroidian?
Citește mai mult
Gusa endemica si deficitul de iod
Gusa endemica si deficitul de iod
Despre glanda tiroidă Gusa endemica si deficitul de iod <p>Ce este gusa endemica si cum se trateaza?</p>
Citește mai mult
Viata dupa tiroidectomie - dieta, mod de viata, suplimente
Viata dupa tiroidectomie - dieta, mod de viata, suplimente
Tratament și optiuni în afecțiunile glandei tiroide Viata dupa tiroidectomie - dieta, mod de viata, suplimente Ce presupune recuperarea dupa tiroidectomie?
Citește mai mult
Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament
Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament Nodulul de la nivelul acestei glande poate fi o tumora benigna (adenomul tiroidian)...
Citește mai mult
Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament
Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament
Simptome și diagnostic în afecțiunile glandei tiroide Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament Boala Basedow-Graves (gușa exoftalmica) este o afectiune autoimună a sistemului...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

glanda-tiroida

1. Despre glanda tiroida – informatii generale

Glanda tiroida este o parte esentiala a sistemului endocrin. Aceasta produce hormoni tiroidieni care au mai multe functii in organism, printre care si reglarea metabolismului ori a starii de spirit. Bolile glandei tiroide sunt destul de frecvente si apar in special in randul femeilor, cu toate ca nici barbatii, copiii sau adolescentii nu sunt feriti de asemenea afectiuni. In medie, 1 persoana din 20 are cel putin o data pe parcursul vietii probleme cu glanda tiroida. Din fericire insa, majoritatea bolilor glandei tiroide sunt tratabile si, chiar daca acestea nu se vindeca, pot fi mentinute sub control prin tratament.

Ce este glanda tiroida

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture, care se regaseste in zona gatului. Aceasta produce doi hormoni importanti pentru organism: T3 si T4. Principalul rol al tiroidei in sistemul endocrin este acela de a regla metabolismul, adica ablitatea organismului de a converti hrana in energie.

Anatomia glandei tiroide

Glanda tiroida are forma unui fluture si este localizata la nivelul gatului, in fata traheei, chiar langa marul lui Adam. Aceasta este alcatuita din doua parti denumite lobi, care sunt unite de o portiune denumita istm. In prima faza, cand fatul se afla inca in burtica mamei, glanda tiroida se formeaza in spatele limbii, insa pana la nasterea fatului, aceasta glanda migreaza catre partea din fata a gatului.

Ce rol are glanda tiroida in organism

Principalul rol al glandei tiroide este acela de a regla metabolismul prin intermediul hormonilor tiroidieni. Totodata, glanda tiroida contribuie si la reglarea unor functii importante ale organismului, printre care si:

 • Respiratia
 • Tensiunea arteriala
 • Sistemul nervos central, dar si cel periferic
 • Greutatea corporala
 • Ciclurile menstruale
 • Nivelul de colesterol din sange
 • Temperatura corporala

Cum functioneaza glanda tiroida

Glanda tiroida elibereaza doi hormi tiroidieni (T3 si T4) in sange, hormoni care la randul lor influenteaza in mod activ modul in care functioneaza celulele si tesuturile din organism. Glanda pituitara si hipotalamusul controleaza activitatea glandei tiroide. Atunci cand nivelul de hormoni eliberati de troida este prea mic, hipotalamusul secreta hormonul care elibereaza TRH (hormonul care stimuleaza eliberarea TSH-ului), care la randul lui determina glanda tiroida sa produsa TSH (hormon de stimulare tiroidiana). In consecinta, glanda tiroida va produce mai multi hormoni si activitatea sa va fi reglata.

Ce sunt hormonii tiroidieni

Principalii hormoni eliberati de tiroida sunt T3 (n.r. triiodotironina) si T4 (n.r. tiroxina totala). Daca glanda tiroida functioneaza normal, atunci T4 este produs in proportie de 80%, iar T3 in proportie de 20%. Daca exista dezechilibre ale T3 si T4, apar bolile glandei tiroide printre care hipotiroidismul (caracterizat de o cantitatea prea mica de hormoni tiroidieni) si hipertiroidismul (caracterizat de o glanda tiroida hiperactiva, care produce prea multi hormoni). Un alt hormon produs de glanda tiroida este si calcitonina, care este responsabil cu mentinerea nivelului de calciu optim in organism.

Daca nivelul de hormoni tiroidieni din organism este prea mic, apar simptome cauzate de incetinirea activitatii glandei tiroide. Printre acestea se numara scaderea tensiunii arteriale, constipatia ori incapacitatea organismului de a isi regla temperatura corpului. Pe de alta parte, daca exista hormoni tiroidieni in exces, apar simptome precum pulsul accelerat, diareea, agitatia ori scaderea in greutate cauzata de un metabolism mult prea alert.

2. Bolile glandei tiroide

Exista mai multe boli ale glandei tiroide, iar acestea pot aparea la orice varsta. Hipotiroidismul este cea mai frecventa afectiune a glandei tiroide, femeile avand risc crescut, in comparatie cu barbatii, de a dezvolta o asemenea problema. Aparitia nodulilor tiroidieni, cresterea anormala a glandei tiroide, adica aparitia gusei, precum si cancerul tiroidian sunt boli ce pot aparea la nivelul glandei tiroide.

Din ce cauza apar bolile glandei tiroide?

Nu se cunoaste o cauza exacta care determina instalarea unei asemenea boli. Exista multi factori care pot contribui la declansarea unei boli a glandei tiroide. In cele mai multe cazuri, o boala de natura autoimuna precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves cazeaza probleme la nivelul acestei glande. Intr-o asemenea situatie, sistemul imunitar al organismului incepe sa isi atace propriile tesuturi de la nivelul glandei tiroide, ca si cum ar fi agenti patogeni. Drept urmare, glanda devine fie hipoactiva, fie hiperactiva. Factorul genetic contribuie si el la declansarea bolilor glandei tiroide.

Cum se diagnosticheaza bolile glandei tiroide

In urma anamnezei si a examinarii fizice, medicul isi poate da seama daca exista sau nu semne ce indica prezenta unei boli la nivelul glandei tiroide. Daca apar asemenea suspiciuni, medicul va recomanda o serie de analize si teste, in scopul stabilirii diagnosticului corect. Analizele de sange pot scoate la iveala bolile tiroidei, in timp ce testele suplimentare pot oferi medicului mai multe informatii cu privire la boala respectiva.

Analiza TSH

Analiza TSH arata daca pacientul sufera sau nu de hipotiroidism ori hipertiroidism. TSH este hormonul eliberat pentru reglarea activitatii glandei tiroide. Un nivel prea mare de TSH in sange tradeaza hipotiroidismul, in timp ce un nivel prea mic de TSH in organism arata ca este vorba despre hipertiroidism.

Analiza T3 si T4 (hormoni tiroidieni)

Analiza hormonilor tiroidieni poate, de asemenea, sa arata daca exista dezechilibre la nivelul T3 si T4. Astfel, se pot diagnostica hipotiroidismul si hipertiroidismul.

Analiza anticorpilor tiroidieni

O asemenea analiza este necesara pentru a se afla daca hipotiroidismul sau hipertiroidismul este cauzat de o boala de natura autoimuna precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves.

Ecografie glanda tiroida

Ecografia glandei tiroide permite medicului sa observe tesuturile glandei tiroide, astfel incat sa isi dea seama daca exista anomalii precum dimensiuni prea mari sau forme atipice ale acesteia ori chiar prezenta unor noduli. Uneori, medicii pot face si testarea cu iod reactiv, care este administrat pe cale orala pacientului. Dupa ingerarea iodului, medicul monitorizeaza concentratia de iod de la nivelul glandei.

Biopsia tiroidiana

Recoltarea de tesut de la nivelul glandei tiroide, in vederea analizarii la microscop, permit stabilirea naturii nodulilor sau a altor excrescente de la nivelul glandei tiroide. Biopsia este recomandata atunci cand medicul vrea sa vada daca este sau nu vorba despre cancer.

Testele imagistice – CT si RMN

Si testele imagistice precum tomografia computerizata sau RMN-ul pot fi folosite de medici pentru obtinerea unor imagini mai detaliate a glandei tiroide afectate de o boala. In special la pacientii care sufera de cancer tiroidian sunt folosite asemenea metode de investigatie.

Factori de risc care maresc predispozitia pentru boli ale tiroidei

Oricine poate dezvolta o boala a glandei tiroide, insa exista anumiti factori care maresc aceasta predispozitie: Sexul – statisticile arata ca femeile sunt mult mai expuse riscului de a suferi de boli ale tiroidei. In aproximativ 80% dintre cazurile diagnosticate cu afectiuni tiroidiene pacientul este de sex feminin. Mostenirea genetica – daca ai o ruda de gradul I sau II care sufera de o boala a glandei tiroide, si riscul tau de a dezvolta o asemenea problema este mai mare. Varsta – pe masura ce inaintam in varsta, riscul de afectiuni tiroidiene creste. Femeile in perioada intrarii la menopauza sunt cel mai expuse la riscul de a dezvolta o asemenea boala.

Cele mai frecvente boli ale glandei tiroide

Iata care sunt cele mai frecvente boli ale glandei tiroide:

Hipotiroidismul – cauze si simptome

Hipotiroidismul este caracterizat de o glanda tiroida prea lenta, care nu produce suficienti hormoni tiroidieni. De cele mai multe ori, hipotiroidismul este cauzata de tiroidita Hashimoto, o boala de natura autoimuna care ataca tesuturile sanatoase ale glandei tiroide, afectand astfel activitatea acesteia.

Hipotiroidismul se manifesta prin simptome precum:

 • Oboseala
 • Sensibilitate marita la frig
 • Crestere in greutate
 • Probleme de concentrare
 • Depresie
 • Constipatie
 • Uscaciune a pielii

Hipotiroidismul poate fi corectat prin administrarea zilnica de hormoni tiroidieni sintetici, sub forma de medicament. Tratamentul va fi necesar pe tot parcursul vietii.

Hipertiroidismul – cauze si simptome

Hipertiroidismul este, pe de alta parte, caracterizat de o glanda tiroida hiperactiva, care produse hormoni tiroidieni in exces. Boala Graves, tot de natura autoimuna, este o cauza frecventa a hipertiroidismului.

Simptomele acestei conditii sunt:

 • Scadere in greutate
 • Intoleranta la caldura
 • Anxietate
 • Probleme de concentrare
 • Neliniste, agitatie, nervozitate
 • Insomnii
 • Umflarea ochilor

Tratamentul pentru hipertiroidita poate fi pe baza de medicamente care impiedica glanda tiroida sa produca atat de multi hormoni, dar poate fi si de natura chirurgicala.

Gusa

Inflamarea glandei tiroide, din diverse cauze, poate determina aparitia gusei. De multe ori, acesta apare din cauza unui deficit de iod, insa poate aparea si la pacientii cu tiroidita Hashimoto. Gusa poate fi inofensiva, insa daca provoaca probleme precum cele de natura respiratorie sau la inghitire, va fi necesar tratamentul.

Tiroidita

Inflamarea glandei tiroide, fie din cauza unei afectiuni autoimune, fie din cauza unei infectii virale, este denumita tiroidita. Aceasta poate cauza dureri in zona gatului.

Nodulii tiroidieni

Nodulii ce apar la nivelul glsndei tiroide sunt, de cele mai multe ori, inofensivi. Rareori acestia sunt de natura canceroasa. De obicei nu cauzeaza simptome sau alte probleme, insa uneori acesti noduli pot elibera anumiti hormoni, determinand instalarea hipertiroidismului.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este rar, insa totodata este vindecabil. Interventia chirurgicala si radioterapia sunt folosite pentru tratarea acestuia.

3. Tratarea bolilor glandei tiroide

Bolile glandei tiroide sunt fie vindecabile, fie pot fi controlate prin tratament de durata. Medicul endocrinolog, dupa stabilirea diagnosticului, va stabili tratamentul adecvat.

Tratament medicamentos pentru bolile glandei tiroide

Tratamentul medicamentos este folosit atat in tratarea hipotiroidismului, cat si a hipertiroidismului. De asemenea, poate fi folosit si pentru tratarea tiroiditei.

Terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni

Terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni este folosita la pacientii ai caror glanda tiroida nu produce suficienti hormoni – este vorba despre cazurile de hipotiroidism. Acest tratament va fi administrat in fiecare zi, pentru tot restul vietii. Dupa inceperea administrarii tratamentului, simptomele specifice hipotiroidismului vor disparea treptat. Acestea nu vor reveni atata timp cat doza zilnica administrata este cea corecta, de care organismul are nevoie. Acest tip de tratament este folosit uneori si pentru prevenirea recidivei cancerului tiroidiam dupa terminarea tratamentului.

Medicamente antitiroidiene

Medicamentele antitiroidiene incetinesc activitatea glandei tiroide si sunt folosite in tratarea hipertiroidismului.

Tratamentul cu iod reactiv

Tratamentul cu iod reactiv este administrat in doze mici poate fi folosit pentru distrugerea unei glande tiroide hiperactive. In doze mari, acest tratament poate distruge tesuturile canceroase.

Tratamentul chirurgical pentru bolile glandei tiroide

Tiroidectomia poate fi recomandata de medic in caz de gusa, hipertiroidism care nu raspunde la tratament medicamentos ori in caz de cancer al glandei tiroide.

Tiroidectomia totala sau partiala

Tiroidectomia poate fi totala, ceea ce inseamna ca se va indeparta in totalitate glana tiroida, dar si partiala, iar asta presupune indepartarea unei sectiuni a acestei glande. In functie de afectiunea tratata si de gravitatea situatiei, medicul va lua decizia de a face tiroidectomie totala sau partiala.

4. Prevenirea bolilor glandei tiroide

Nu exista o metoda 100% eficienta de prevenire a afectiunile glandei tiroide. Se recomanda insa adoptarea unui stil de viata sanatos, a unei diete echilibrate si a unui stil de viata activ, din care sportul sa faca parte zilnic.

Totodata, pentru mentinerea sanatatii glandei tiroide, se va consuma iod zilnic, insa in cantitati reduse. Iodul este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni – asta inseamna ca deficitul poate cauza boli ale tiroidei. Pe de alta parte prea mult iod poate provca probleme. Un aport suficient de iod este asigurat organismului prin consumul de sare de masa iodata.

Mergi la medic in mod regulat si daca observi simptome atipice, ce pot fi asociate cu bolile tiroide, cere trimitere la un medic endocrinolog.

 

 

Sursa foto: Shutterstock