Alimente care stimuleaza productia de estrogen

Estrogenul este un hormon prezent atât în organismul femeii, cât și în cel al bărbatului. Cantitatea de estrogen din organismul bărbatului este mult mai mică, acesta fiind un hormon specific feminin. Ce funcții are estrogenul și ce rol are alimentația în echilibrarea nivelurilor de estrogen din organism?

Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea trăsăturilor feminine de natură sexuală și este produs, în mare parte, de ovare. Ovarele eliberează estrogenul atât în timpul menstruației, cât și între ciclurile lunare, însă există și perioade ale lunii în care se înregistrează o scădere a nivelului de estrogen.

Funcțiile estrogenului în organism sunt nenumărate, începând de la reglarea ciclului menstrual, a aparatului reproducător, a tractului urinar și a sistemului cardiovascular și până la menținerea densității osoase și a sănătății pielii și părului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Schimbările bruște de dispoziție ale femeii sunt adesea cauzate de scăderea nivelului de estrogen din organism. Alimentația însă poate fi un aliat de preț al femeii care dorește să suplimenteze în mod natural estrogenul din organism.
Există o serie de alimente te pot ajuta să echilibrezi nivelul de estrogen din organism, iar introducerea acestor alimente în dietă are multiple beneficii pentru organismul feminin.

De unde știi că e cazul să suplimentezi nivelul de estrogen din organism?

Analizele de sânge îți pot arăta că suferi de un asemenea deficit, însă există și semne pe care organismul ți le transmite, precum:

 • Ciclu menstrual neregulat
 • Uscăciune vaginală
 • Bufeuri
 • Insomnii
 • Reducerea densității osoase
 • Reducerea fertilității
 • Schimbări bruște ale dispoziției

Alimente care conțin fitoestrogeni

Alimentele nu conțin estrogen propriu-zis, însă conțin fitoestrogeni – aceștia stimulează producția naturală de estrogen în organism. Alimente bogate în fitoestrogeni, pe care le poți consuma dacă vrei să stimulezi producția de estrogen sunt:

Semințele de in

Semințele de in sunt primele în lista alimentelor care conțin fitoestrogeni. Mai mult decât atât, semințele de in conțin și fibre dietetice din belșug, precum și acizi grași Omega 3, care reduc nivelul de colesterol din organism. O sută de grame de semințe de in conțin până la 380 de micrograme de fitoestrogeni.

Poți consuma semințele de in adăugate în salate, în iaurturi sau în cerealele pe care le mănânci dimineață, la micul dejun. 

Semințele de susan

Aceste semințe sunt bogate în lignani, un tip de hormoni care echilibrează nivelul de estrogen din organismul femeii. Cantitatea de fitoestrogeni din 100 de grame de semințe de susan este de 800 micrograme.
Poți consuma semințele de susan sub formă de pastă (tahini) adăugată în humus, de exemplu, dar și în salate, supe, iaurturi sau adăugate în aluaturi.

Soia

Produsele pe bază de soia, fie tofu, lapte sau iaurt de soia, conțin o cantitate mare de fitoestrogeni, mai exact 103 micrograme pe 100 de grame. Boabele de soia uscate pot fi fierte și utilizate la fel ca fasolea uscată, tofu este bun nu doar în sandvișuri, ci și în salate, în curry-uri sau în chiftele, iar laptele de soia poate fi utilizat la fel ca laptele animal.

Fisticul

Fisticul conține cea mai mare cantitate de fitoestrogeni dintre toate nucile. Este vorba despre 385 de micrograme la 100 de grame. Acesta poate fi consumat ca atare ori sub formă de mix, ca gustare, alături de alte nuci și semințe, important este să fie crud sau copt, nu prăjit. De asemenea, poate fi pus în iaurt sau în bolul cu cereale cu lapte de la micul dejun.

Nucile

Nuca are fitoestrogeni din belșug, dar și proteine și acizi grași Omega 3. Se recomandă ca nucile să fie consumate ca atare, crude ori coapte, sub formă de gustare, precum și în amestec, alături de alte nuci și semințe (nu mai mult de un căuș de palmă, deoarece, chiar dacă sunt grăsimi bune, au foarte multe calorii). Poți pune nuci tocate și într-un iaurt sau într-o salată.

Fructele deshidratate

O gustare extrem de sănătoasă, bogată în fitoestrogeni, dar și în minerale și vitamine, e reprezentată de fructele uscate. De pildă, o porție de 100 de grame de caise deshidratate conține până la 445 micrograme de fitoestrogeni. Totuși, e indicat să se consume cantități mai mici de fructe uscate, cam tot un căuș de palmă, precum în cazul nucilor sau semințelor, deoarece și acestea au foarte multe calorii la suta de grame.

Când poate să fie prea ridicat nivelul de estrogen?

Se întâmplă rar ca nivelurile de estrogen să fie ridicate din cauza estrogenului pe care corpul îl produce în mod natural, fiind mai probabil ca un nivel prea mare să fie cauzat de administrarea unor medicamente sau a unor suplimente alimentare. Din cauza nivelurilor prea ridicate de estrogen, e posibil ca apetitul sexual să se diminueze, dar acest lucru este cel mai probabil cauzat de pilulele contraceptive - nu de estrogenul natural al corpului.

Estrogenul crescut care nu are legătură cu medicamentele este cel mai probabil cauzat de sindromul ovarelor polichistice înainte de menopauză. După menopauză, nivelurile ridicate de estrogen la femei sunt mai frecvente la cele supraponderale sau care suferă de obezitate.

Medicamentele

Terapia hormonală prescrisă pentru a crește nivelul scăzut de estrogen poate face ca nivelurile să devină prea mari la început și poate fi nevoie de ceva timp pentru a obține doza corectă.

Grăsimea corporală

Țesutul adipos secretă estrogen, deci a avea un procent mare de grăsime corporală poate duce la niveluri ridicate de estrogen.

Stresul

Corpul produce un hormon numit cortizol ca răspuns la stres, iar aceste cantități mari de cortizol apărute ca răspuns la stres pot epuiza capacitatea organismului de a produce progesteron. Așadar, estrogenul din corp nu mai este necontrolat de progesteron.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de estrogen și poate reduce capacitatea corpului de a-l metaboliza. 

Problemele hepatice

Ficatul descompune estrogenul și îl elimină din organism, dar dacă acest organ nu funcționează corect, se poate acumula prea mult estrogen. Prea puține enzime digestive, prea multe bacterii intestinale rele (disbioză), niveluri scăzute de magneziu și prea puține fibre în alimentație pot împiedica ficatul să elimine excesul de estrogen.

Xenoestrogeni sintetici

Xenoestrogenii sintetici sunt substanțe chimice din mediu, care acționează ca estrogenul odată ce ajung în organism, ducând astfel la un nivel prea mare de estrogen. Exemple de xenoestrogeni sunt bisfenolul A (BPA) și ftalații. Ambele substanțe chimice sunt utilizate în fabricarea unor materiale plastic, dar pot fi găsite și în pesticide, produse de curățare de uz casnic și unele săpunuri și șampoane.

Ce boli sunt asociate cu un nivel ridicat de estrogen?

Nivelurile ridicate de estrogen sunt asociate cu o varietate de afecțiuni. Estrogenul nu provoacă neapărat aceste afecțiuni, dar poate agrava o boală sau un simptom pe care îl ai deja, inclusiv:

 • Cancer mamar
 • Cancer ovarian
 • Durere asociată cu endometrioza
 • Rezistență la insulină
 • Sindromul ovarului polichistic
 • Cancer uterin 
 • Tumori pe ovare și glandele suprarenale

Cum îți afli nivelul de estrogen?

Există trei tipuri de estrogen pe care corpul le produce, iar o analiză de sânge le poate măsura pe toate trei: estronă (E1), estradiol (E2) și estriol (E3). 

 • Estrona (E1) este hormonul principal pe care corpul femeii îl produce în timpul menopauzei și postmenopauzei.
 • Estradiolul (E2) este hormonul principal pe care corpul îl produce în perioada reproductivă;
 • Estriolul  (E3) este hormonul principal pe care corpul îl produce în timpul sarcinii.

Cum se tratează un nivel prea mare de estrogen?

Dacă nivelul de estrogen este prea mare, tratamentele recomandate de medic vor depinde de ceea ce cauzează nivelurile ridicate de estrogen. Efectuarea unor schimbări în stilul de viață poate ajuta la scăderea nivelului de estrogen, cum ar fi reducerea procentului de grăsime corporală, gestionarea stresului, adoptarea unei alimentații sărace în grăsimi, dar bogată în fibre, evitarea excesului de alcool și reducerea expunerii la xenoestrogeni sintetici.

Cum menții echilibrul hormonal?

Corpul produce cantitatea exactă din fiecare hormon necesară pentru diferite procese pentru a te menține sănătos, însă stilul de viață sedentar și alimentația dezechilibrată, de tip occidental, cu multe grăsimi, prăjeli și zahăr, pot afecta balanța hormonală. În plus, nivelurile anumitor hormoni scad odată cu vârsta, iar unii oameni resimt aceste scăderi mai intens decât alții. De aceea, obiceiurile de viață cât mai sănătoase te ajută să păstrezi și echilibrul hormonal.

O măsură de echilibrare hormonală este aportul de suficiente proteine la fiecare masă. Nu trebuie exagerat cu proteinele, însă cantitățile rezonabile contribuie la buna funcționare a organismului. Proteinele indicate sunt cele din carnea slabă preparată cât mai simplu, lactatele slabe, ouă, tofu, leguminoase, nuci și semințe. Mesele se vor baza pe legume proaspete și gătite (prin fierbere la abur sau în apă, ori prin preparare la cuptor), leguminoase, fructe, proteine și cantități moderate de grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci).

Activitatea fizică influențează puternic sănătatea hormonală. Pe lângă îmbunătățirea fluxului de sânge către mușchi, exercițiile fizice cresc sensibilitatea receptorilor hormonali. Se recomandă ca un adult să facă măcar 150 de minute de activitate fizică moderată în fiecare săptămână.

Creșterea în greutate este direct asociată cu dezechilibre hormonale care pot duce la complicații în ceea ce privește sensibilitatea la insulină și sănătatea reproductivă. Medicul de familie te poate ajuta să-ți calculezi greutatea normală pentru înălțimea, genul și vârsta ta și te poate sfătui legat de cum să te păstrezi în limite. În general, o combinație de alimentație sănătoasă cu mișcare suficientă te ajută să te menții la o greutate optimă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. Pharmacist - Focus on Phytoestrogens
https://www.uspharmacist.com/article/focus-on-phytoestrogens
Cleveland Clinic - High Estrogen
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22363-high-estrogen


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0