Cum slăbești dacă ai hipotiroidism?
Cum slăbești dacă ai hipotiroidism?
Cum slăbești dacă ai hipotiroidism?
Creșterea în greutate este frecventă în cazul hipotiroidismului și, chiar dacă fac eforturi să slăbească, pacienții se pot lovi brusc de un platou în care exercițiile fizice și dieta par să nu mai aibă niciun efect.
Să pierzi câteva kilograme (sau mai multe) poate fi un proces dificil și dacă ești o persoană sănătoasă. Însă, dacă suferi de hipotiroidism, eforturile pot fi și mai mari, deoarece această afecțiune interferează cu metabolismul (capacitatea organismului de a transforma caloriile și oxigenul în energie).
Daca ai suferit o intreventie chirurgicala la nivelul tiroidei, partiala sau totala, puteți mânca aproape orice doriți după operație, dar incercați să mâncați alimente sănătoase. S-ar putea să vă fie greu să înghiți la început. Dacă da, poate fi mai ușor să bei lichide și să mănânci alimente moi, cum ar fi budincă, gelatină, piure de cartofi, sos de mere sau iaurt. Ulterior insa, trebuie sa aveti grija, pentru ca indepărtarea tiroidei poate afecta greutatea si perturba metabolismul din cauza nivelului scăzut pana la absența hormonilor tiroidieni care duce la creșterea în greutate. In mod normal, insa veti urma un tratament de substitutie.
In cele mai multe cazuri, levotiroxina provoacă o oarecare pierdere în greutate. Potrivit Asociației Americane de Tiroidă, atunci când incepi terapia in doza adecvata cu acest medicament, puteți pierde până la 10% din greutate.
Nu este obligatoriu ca o persoană cu hipotiroidism sa nu poate să mai slăbească. Ca în cazul oricărui plan de slăbire, scopul este de a arde mai multe calorii decât consumi, mai concret, crearea unui deficit caloric. Dacă un kilogram de grăsime conține aproximativ 3.500 de calorii, ai avea nevoie de un deficit de 500 de calorii pe zi pentru a pierde un kilogram pe săptămână.
Din păcate, în hipotiroidism, corpul este mai puțin capabil să metabolizeze caloriile, deci, chiar dacă le reduci numărul, este posibil să nu le poți arde la fel de eficient ca o persoană fără o afecțiune tiroidiană.
Cauza este complexă, dar este în mod clar asociată cu o cantitate redusă de hormoni tiroidieni. Această carență poate fi rezultatul unei afectări a glandei tiroide în sine (o afecțiune denumită hipotiroidism primar) sau a afectării organelor care stabilesc cât de mulți hormoni tiroidieni sunt produși și când anume (cunoscută sub numele de hipotiroidism secundar). Toate acestea pot influența, direct și indirect, creșterea și pierderea în greutate.
Ce factori te împiedică să slăbești în hipotiroidism?
Pierderea în greutate la persoanele cu hipotiroidism va implica atât o abordare tradițională care implică exerciții fizice și dietă, cât și o strategie de corectare a deficitelor hormonale care stau în calea obiectivelor de slăbire.
Primul pas pentru a depăși un platou de slăbire este să afli starea funcției tiroidiene. Medicul îți poate măsura hormonul de stimulare tiroidiană (TSH). TSH este produs de glanda pituitară și funcția sa este de a transmite glandei tiroide când trebuie să producă hormoni tiroidieni.
În general, medicii recomandă terapie de substituție a hormonilor tiroidieni atunci când TSH depășește 10 miliunități pe litru (mU / L) prin aministrarea unui medicament numit levotiroxină. Nivelurile cuprinse între 4 și 10 mU / L sunt clasificate ca hipotiroidism subclinic (funcție tiroidiană scăzută fără simptome observabile), dar creșterea în greutate este posibilă și la persoanele cu acest tip de hipotiroidism, în special la cele care sunt deja supraponderale.
Picolinatul de crom, care este comercializat pentru controlul zahărului din sânge și pierderea în greutate, afectează, de asemenea, absorbția medicamentelor tiroidiene. Dacă pacienții decid să ia picolinat de crom, ar trebui să ia trei până la patru ore în afară de medicamentele tiroidiene
Dacă ai hipotiroidism subclinic și ai atins un platou în procesul de slăbire în ciuda celor mai mari eforturi, discută cu medicul despre începerea tratamentului cu levotiroxină. Dacă iei deja levotiroxină și ai ajuns la un platou, întreabă medicul dacă o creștere a dozei de levotiroxină te poate ajuta. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce îmbătrânești, deoarece funcția tiroidiană și metabolismul tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă sau dacă ai fost la aceeași doză mai mulți ani și totuși ai probleme cu menținerea unei greutăți sănătoase.
Glandele suprarenale joacă, de asemenea, un rol în sănătatea tiroidei. Acestea sunt organele responsabile de producerea hormonului cortizol, principalul hormon de stres al organismului. Când nivelurile de cortizol sunt crescute constant, se poate dezvolta o cascadă de simptome adverse, inclusiv hipertensiune arterială, hiperglicemie, rezistență la insulină și creștere în greutate.
Stresul - împreună cu nivelurile crescute de cortizol care îl însoțesc - poate avea, de asemenea, un rol în creșterea în greutate. Acesta perturbă echilibrul dintre glandele suprarenale și glandele tiroide, declanșând o încetinire a metabolismului. Funcții precum digestia, controlul insulinei și funcția tiroidiană pot fi încetinite sau suspendate temporar până la scăderea nivelului de cortizol.
Prin urmare, pe lângă exercițiile fizice și alimentația corectă, trebuie să iei măsuri pentru a atenua stresul în viața de zi cu zi. Depune eforturi pentru a-ți îmbunătăți somnul, astfel încât să nu dormi mai puțin de șapte ore pe noapte, ia în calcul o terapie gen meditație, yoga, exerciții de respirație sau relaxare musculară progresivă și limitează consumul de cofeină și alcool.
Ce poți face pentru a slăbi mai eficient dacă ai hipotiroidism?
Dacă metabolismul a încetinit, trebuie să îți schimbi abordarea față de pierderea în greutate, mai degrabă decât să respecți aceeași rutină. Iată ce poți face concret:
Crește intensitatea și durata antrenamentului fizic
Formula pentru pierderea în greutate este simplă: să arzi mai multe calorii decât consumi. Majoritatea oamenilor ar trebui să facă mișcare timp de cel puțin 30 de minute de cinci ori pe săptămână. Când te confrunți cu un platou în procesul de slăbire, poate fi necesar să mărești durata antrenamentelor sau intensitatea acestora.
Schimbă rutina de antrenament
Dincolo de durata și intensitatea unui antrenament, poți schimba și tipul de exerciții pe care le faci, deoarece, dacă ai aceeași rutină pe termen lung, corpul va deveni mai puțin receptiv la efortul depus.
Evaluează consumul de alimente
Ține un jurnal cu tot ce mănânci, câteva zile la rând. E posibil să iei anumite gustări pe care nu le conștientizezi sau să adaugi mai mult ulei în salată, de exemplu, și din acest motiv să nu mai slăbești.
Schimbă compoziția dietei
În loc să reduci și mai mult caloriile, încearcă să mărești sau să micșorezi procentul de proteine, grăsimi sau carbohidrați din dietă, pentru a vedea dacă are vreun impact asupra greutății. În același sens, dacă ții o dietă foarte scăzută în calorii, o ușoară creștere a numărului de calorii te poate ajuta la pierderea în greutate (uneori, restricția excesivă a caloriilor poate încuraja organismul să păstreze grăsimea). Evită mezelurile, prăjelile, dulciurile pline de zahăr și bea multă apă.
Schimbă felul în care te alimentezi
Dacă nu mai reușești să slăbești, în loc de trei mese mai mari pe zi ia trei mese mai mici și două gustări. Când iei masa, stai pe scaun, mestecă încet și conștientizează dacă îți mai este foame sau nu; nu e indicat să mănânci pe fugă, în picioare sau pe colțul biroului. Opteaza pentru alimente sanataoase, cu continut scazut caloric, insa care contin si elemente vitale pentru sanatatea pacientului cu probleme tiroidiene:
- vitamina D - pește gras, lapte, lactate, ouă și ciuperci. Lumina soarelui este, de asemenea, o sursă potențială, dar cantitatea de producție de vitamine depinde de sezon și latitudine. Dacă paciennții au un nivel scăzut de vitamina D, poate fi necesar un supliment de D3, iar medicul trebuie să monitorizeze progresul pentru a se asigura că nivelul individului rămâne într-un interval adecvat.
-seleniu- O meta-analiză a unor studii randomizate, controlate cu placebo a arătat beneficiile seleniului atât asupra titrurilor de anticorpi tiroidieni, cât și asupra stării de spirit la pacienții cu Hashimoto, dar acest efect pare mai pronunțat la persoanele cu deficiență sau insuficiență de seleniu la început. În schimb, un aportul excesiv de seleniu poate provoca tulburări gastro-intestinale sau chiar crește riscul de diabet de tip 2 și cancer. Astfel,pacienții vor beneficia de testarea nivelului de seleniu și de încorporarea în dieta lor de alimente sănătoase, bogate în seleniu, cum ar fi nucile braziliene, tonul, crabul și homarul.
-Vitamina B12: Studiile au arătat că aproximativ 30% dintre persoanele cu ATD se confruntă cu o deficiență de vitamina B12. Sursele alimentare de B12 includ scoici, sardine, somon, carne de organe, cum ar fi ficatul, carnea musculară și lactatele. Sursele vegane includ cereale fortificate și drojdia proaspata. Deficiența severă de B12 poate fi ireversibilă, așa că este important ca dieteticienii să sugereze pacienților cu boală tiroidiană să isi testeze nivelul.
E bine să reții că pierderea în greutate este un proces, deci poate să dureze, uneori mai mult decât te aștepți. Chiar dacă ai hipotiroidism, poți slăbi și ajunge la o greutate normală, iar dacă ai dificultăți cere sfatul medicului de familie sau intră într-un grup de discuții online cu persoane care au aceeași afecțiune care pot împărtăși din experiența lor.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Thyroid Association - Thyroid and Weight
https://www.thyroid.org/thyroid-and-weight/
Diet vs. Disease - 14-Day Meal Plan For Hypothyroidism And Weight Loss
https://www.dietvsdisease.org/meal-plan-for-hypothyroidism-and-weight-loss/
Toulis KA, Anastasilakis AD, Tzellos TG, Goulis DG, Kouvelas D. Selenium supplementation in the treatment of Hashimoto’s thyroiditis: a systematic review and a meta-analysis. Thyroid. 2010;2010:1163-1173.
Sworczak K, Wisniewski P. The role of vitamins in the prevention and treatment of thyroid disorders. Endokrynol Pol. 2011;62(4):340-344.
Te-ar mai putea interesa și...