

Accidentul vascular hemoragic
Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand circulatia sangelui catre o anumita parte a creierului este intrerupta sau este semnificativ redusa. Fara oxigenul pe care il transporta sangele, celulele din alcatuirea creierului mor rapid, ceea ce provoaca leziuni cerebrale permanente.
Exista doua tipuri de accidente vascular-cerebrale, iar astazi ne indreptam atentia asupra celui hemoragic (insa poti citi despre accidentul cerebral ischemic aici). Statisticile arata ca aproape 13% dintre accidentele vascular-cerebrale sunt cele hemoragice. Aceste AVC sunt cauzate de o ruptura intr-un vas de sange din creier.
Un accident vascular hemoragic este, totodata, numit si hemoragie intracerebrala. O astfel de hemoragie are loc atunci cand un vas de sange se sparge ori are o ruptura, iar sangele inunda tesutul din apropierea rupturii. Acest lucru pune o presiune mare pe creier si provoaca o pierdere masiva de sange in zonele inconjuratoare. Pentru a avea cele mai bune sanse de recuperare, tratamentul medical acordat imediat este important.
Accidentul vascular hemoragic - Simptome
Simptomele unei hemoragii intracerebrale pot varia de la o persoana la alta, dar ele sunt aproape intotdeauna prezente imediat dupa ce s-a produs accidentul vascular cerebral hemoragic.
Simptomele pot fi:
• pierderea totala sau pe o perioada limitata a constientei;
• greata;
• varsaturi;
• durere de cap subita si severa;
• slabiciune sau senzatia de amorteala la nivelul fetei, piciorului sau bratului pe o parte a corpului;
• convulsii;
• ameteala;
• pierderea echilibrului;
• probleme legate de vorbire sau de inghitire;
• confuzie sau dezorientare.
Accidentul vascular hemoragic - Cauze
Exista doua posibile cauze ale unui vas de sange rupt sau spart de la nivelul creierului. Cea mai intalnita cauza este anevrismul.
Un anevrism are loc atunci cand o sectiune (o parte) a unui vas de sange se mareste din ce in ce mai mult din cauza hipertensiunii arteriale cronice, extrem de periculoase, sau atunci cand peretele unui vas de sange este slabit, trasatura care, de regula, este congenitala. Aceasta formatiune ce seamana cu un balon duce la subtierea peretelui vasului de sange si, in cele din urma, la o ruptura.
O cauza mai rara a hemoragiei intracerebrale sunt malformatiile arterio-venoase. Aceste malformatii au loc cand arterele si venele sunt conectate in mod anormal, fara capilare intre ele. Din nefericire, malformatiile arterio-venoase sunt congenitale. Asta inseamna ca ele sunt prezente la nastere, insa nu sunt ereditare. Nu se cunoaste cauza exacta pentru care aceste malformatii apar la unele persoane.
Tipuri de AVC hemoragic
Exista doua tipuri principale de accident vascular hemoragic:
1. hemoragia intracerebrala: sangerarea are loc in interiorul creierului; acesta este cel mai intalnit tip de accident vascular hemoragic;
2. hemoragia subarahnoidiana: sangerarea are loc in spatiul dintre creier si membranele care il acopera.
Ambele tipuri de accident vascular hemoragic au factorii de risc ai accidentului vascular cerebral conventional.
Tratamentul de urgenta pentru un accident vascular hemoragic
Ingrijirea medicala de urgenta este esentiala in cazul unui accident vascular hemoragic. Acest tratament se axeaza pe controlul sangerarii din creier si pe reducerea presiunii cauzate de acea hemoragie.
Pot fi folosite anumite medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala sau pentru a incetini sangerarea. Daca suferi un accident vascular hemoragic in timp ce iei medicamente pentru subtierea sangelui, ai un risc deosebit de mare de a avea o sangerare excesiva.
Tratament chirurgical
O data ce accidentul vascular hemoragic este tinut sub control, se pot lua si alte masuri pentru tratament. Daca ruptura din vasul de sange este mica si produce doar o sangerare mica si o presiune la fel de mica, pacientul poate avea nevoie doar de:
• administrarea intravenoasa a fluidelor;
• odihna;
• managementul celorlalte probleme medicale;
• terapie ocupationala, terapie pentru recapatarea vorbirii si terapie fizica.
Pentru cazurile mai grave de accident vascular hemoragic, interventia chirurgicala poate fi necesara, pentru a se repara vasul de sange rupt si pentru a opri sangerarea. Daca accidentul vascular este cauzat de o malformatie arterio-venoasa, interventia chirurgicala poate fi folosita pentru a indeparta acea malformatie. Acest lucru nu este intotdeauna posibil, insa sansele pacientului depind si de localizarea malformatiei arterio-venoase intracraniene. Operatia poate fi, totodata, folosita pentru a calma presiunea intracraniana cauzata de hemoragie si pentru a ameliora inflamarea (umflarea) creierului.
Sursa foto: Shutterstock