Tulburările de limbaj la adulți pot semnaliza afecțiuni grave

Tulburările de limbaj includ orice simptom care cauzează dificultăți în comunicarea verbală precum vorbirea neclară, înceată, răgușită, bâlbâita sau rapidă. Alte simptome pot fi încordarea mușchilor faciali, salivarea, pronunțarea dificilă a cuvintelor și contracții musculare.

Dacă observi un debut brusc al unor tulburări de vorbire apelează urgent la medic, deoarece acestea pot ascunde afecțiuni grave.  

Cauzele tulburărilor de limbaj 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tulburările de vorbire pot apărea brusc sau se pot dezvolta treptat. Fiecare dintre ele are o cauza distinctă, care le individualizează. 

Disfonia spasmodică are la bază o anormalitate cerebrală. Deși oamenii de știință nu sunt siguri, ei pun această afecțiune pe seama nucleilor bazali (parte a creierului care controlează mișcările corpului). 

Afazia are drept cauza leziunile cerebrale apărute în urmă unui atac vascular cerebral sau a unui cheag pe creier. Alte cauze includ: 
 ● traumele la cap 
 ● tumorile cerebrale 
 ● afecțiunile cognitive degenerative precum maladia Alzheimer sau demența 

Dizartria este cauzată de afecțiunile degenerative musculare sau ale funcțiilor motorii, precum scleroză multiplă, distrofia musculară, paralizia cerebrală sau Parkinson. Alte cauze pot fi: 
 ● atacul vascular cerebral 
 ● trauma la cap 
 ● tumori cerebrale 
 ● boala Lyme 
 ● consumul de alcool 
 ● paralizia facial periferică (paralizia Bell) 
 ● proteze dentare fixate necorespunzător 

Alte tulburări vocale: 
 ● Cancerul la gât poate afecta sunetul vocii 
 ● Polipii, notulii sau alte excrescențe pe corzile vocale pot cauza probleme vocale 
 ● Utilizarea îndelungată a vocii poate cauza răgușeală, precum în cazul cântăreților, artiștilor sau al antrenorilor. 
 ● Consumul anumitor substanțe precum cafeina, antidepresivele și amfetaminele poate cauza o voce uscată. 

Simptome și tipuri de tulburări de limbaj

Tulburările de vorbire pot lua mai multe forme, care includ: 
 ● disfonia spasmodică – identificată prin mișcări involuntare ale corzilor vocale în timpul vorbirii, care poate fi răgușită, țipata sau slăbită. 
 ● afazia – imposibilitatea de a exprima și de a înțelege limbajul. Persoanele care suferă de afazie sunt incapabile să își contureze propriile cuvinte, iar în alte cazuri le pronunța greșit. 
 ● dizartria – cauzată de slăbirea mușchilor vocali. Acești mușchi vocali slăbi generează o vorbire neclară și înceată, deoarece laringele și corzile vocale se coordonează greu pentru  produce un sunet fluent. 
 ● alte tulburări vocale: orice factor care determină modificări a funcției sau a morfologiei corzilor vocale poate determină schimbări ale sunetelor și pot afecta ușurința în exprimare. 

Când poate fi o urgență medicală  

Dacă observi apariția bruscă a unei tulburări de vorbire, adreseza-te urgent medicului. Deși rare, aceste tulburări pot apărea în urma unei afecțiuni cu potențial letal, precum atacul cerebral.  

Vizita la medic și analizele recomandate  

Tratamentul tulburărilor de vorbire poate fi clinic sau ambulatoriu, în funcție de decizia medicului. Pentru a diagnostica tipul de tulburare de vorbire și cauza ei, medicul poate apela la o serie de analize, precum: 
 ● rediografii cerebrale, tomografii computerizate și imagistică prin rezonanță magnetică 
 ● teste cu curent electric 
 ● analize de sânge 
 ● analize de urină 

Medicul îți poate pune și o serie de întrebări pentru a auzi cum vorbești. În urma acestor întrebări medicul poate stabili gradul tău de înțelegere și dacă afecțiunea este numai la nivelul corzilor vocale sau dacă are legătură și cu creierul.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În afară de situația în care tulburarea de vorbire este cauzată de un virus, este foarte puțin probabil să treacă de la sine. Lăsate netratate, atât tulburarea de vorbire cât și cauza care a generat-o se vor agrava cel mai probabil. De aceea, un diagnostic timpuriu este important pentru un tratament prompt și eficace.  

Metode de prevenire  

Câteva metode de prevenție pot reduce riscul apariției tulburărilor de vorbire, asta întrucât multe din ele sunt rezultatul unor traume. Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta în stilul tău de viață pentru a preveni tulburările de vorbire: 
 ● nu îți forța vocea  corzile vocale prin  
 ●  la fumat, deoarece acest obicei nociv duce la apariția cancerului la  
 ● scade riscul de atac cerebral prin exerciții fizice ,  sub control  diabetului, menținerea unei tensiuni sanguine sănătoase  prin reducerea colesterolului  
 ●  atenție   cazul simptomelor neobișnuite 
 ● limitează consumul de alcool 
 ●  substanțele care favorizează apariția tulburărilor de vorbire, precum , amfetaminele  antidepresivele 
 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0