Cum putem elimina vasele de sânge (capilarele) sparte?

Aspectul inestetic al vaselor de sânge (capilarelor) sparte nu poate fi complet eliminat, însă ele se pot estompa prin metode chimice sau cu ajutorul laserului.

Ce sunt capilarele sparte?

Capilarele sparte, cunoscute în mod frecvent și ca vene în pânză de păianjen sau după terminologia medicală, drept "telangiectazii", sunt mici vase de sânge pe care le vedem pe suprafața pielii, explică specialiștii. Majoritatea acestor vase de sânge sunt capilarele care leagă arterele și venele. Pe lângă faptul că apar și pe față, în zona nasului și gâtului, capilarele sparte sunt de asemenea frecvent întâlnite pe picioare, în special la glezne și pe genunchi.

Recomandările experților DOC.ro

Tratamente eficiente pentru capilarele sparte

Tratamente cu laser

Terapia cu laser și IPL sunt metode non-invazive de tratare a capilarelor sparte care au un diametru mic. De asemenea, este o opțiune pentru pacienții care au vene de păianjen pe față. 

În clinicile de înfrumusețare există anumite aparate cu diferite tipuri de laser care sunt foarte eficiente. Aceste tratamente cu laser țintesc vasele mici de sânge și le "distrug". Laserul produce raze intense de lumină, care au diferite culori și diferite lungimi de undă, care variază în ceea ce privește intensitatea și durata pulsației. Sunt disponibile o varietate de lasere diferite pentru tratarea venelor de păianjen, fiecare cu avantajele, dezavantajele și utilizarea specifică.

Lumina intens pulsată (IPL)

O altă metodă care poate fi folosită în același scop, pentru a elimina vasele mici de sânge sparte, este lumina intens pulsată (IPL). În opinia medicilor dermatologi, cel mai eficient tratament pentru capilarele sparte de pe față și de pe picioare ar fi folosirea unei tehnici IPL. Dispozitivele care folosesc IPL (și care se găsesc în mai toate clinicile de înfrumusețare) livrează această lumină intens pulsată direct în capilare, iar căldura determină vasele de sânge să se micșoreze și să dispară.

La fel ca în cazul tratamentului cu laser, un anestezic local este de cele mai multe ori aplicat pe zona afectată, înainte de tratament, pentru a evita orice fel de durere și disconfort. Procedura are durată diferită, în funcție de zona tratată, de tipurile de vene (dacă sunt în formă de pânză de păianjen) sau dacă este vorba de față sau de picioare.

Scleroterapia

Potrivit medicilor, scleroterapia este o opțiune pentru tratarea picioarelor pe care există capilare sparte. Acest tratament presupune injectarea unei soluții speciale în venele afectate, care le face ulterior să se "prăbușească" și să se lipească unele de altele, "ștergându-le" astfel de pe picioare.

Crioterapia

De asemenea, crioterapia poate să fie o metodă de tratament. Aceasta implică aplicarea de gheață carbonică sau azot lichid pe zonele afectate pentru a le distruge. Este o opțiune mai rară, dar poate fi eficientă. Tratamentele locale pot fi și ele folosite, la recomandarea medicului specialist. Există anumite geluri sau creme topice (cum ar fi brimonidina), care micșorează temporar vasele roșii de sânge și care fac ca pielea să aibă un aspect mai puțin roșiatic.

Microscleroterapia

În cazul microscleroterapiei, se injectează printr-un ac fin, direct în capilar, o spumă (substanță chimică barbotată) care produce închiderea chimică, urmată de dispariția treptată a vasului de sânge. 

Ozonoterapia

De asemenea, microinjecțiile cu ozon (o terapie de ultimă oră) se dovedesc a fi eficiente, însă efectele se mențin doar prin repetarea terapiei. De altfel, aplicarea ozonoterapiei are efecte pentru îmbunătățirea circulației sangvine, reducând agregarea globulelor roșii din sânge și îmbunătățind capacitatea de transport a oxigenului. În plus, în cadrul ozonoterapiei, presiunea arterială parțială a oxigenului crește și, implicit, vâscozitatea sanguină scade, ducând la o mai bună oxigenare a țesuturilor.

Laserul Nd:Yag, precum și laserul Cutera

Alte terapii care se adresează venectaziilor sunt laserul Nd:Yag, precum și laserul Cutera, care se aplică în ședințe repetate la 4-6 săptămâni, până se obține închiderea vasului de sânge și dispariția desenului vascular din piele. Tratamentul este util atât în cuperoză, dar și în "ștergerea" venectaziilor.

Venele mici de păianjen pot dispărea imediat după tratament. Majoritatea pacienților se pot întoarce la muncă și la activitățile lor a doua zi. După fiecare tratament, unii pacienți trebuie să poarte ciorapi compresivi pentru o perioadă scurtă de timp. Fiecare pacient va trebui să protejeze zona tratată de soare timp de 3 până la 4 săptămâni. Acest lucru ajută la prevenirea apariției petelor întunecate. Protejarea pielii de soare pe tot parcursul anului ajută la prevenirea unor noi vase sparte și a cancerului de piele.

Microneedling-ul

Alături de lasere, microneedling-ul este o altă metodă eficientă de tratament pentru capilarele sparte de la nivelul feței. Această procedură ajută la generarea de colagen nou și face ca epidermul (stratul exterior) al pielii să fie mai dens și mai elastic. Acest tratament are, de asemenea, beneficiul de a trata alte afecțiuni comune, cum ar fi ridurile, liniile fine, pigmentarea pielii și vergeturile.

Peelingurile chimice

Pentru candidatele care sunt mai predispuse la spargerea capilarelor, este esențial ca un estetician cu experiență să efectueze anumite tratamente faciale, cum ar fi peelingurile chimice. Această procedură generează colagen și stimulează regenerarea pielii minimizând în același timp riscul de a deteriora capilarele deja sparte sau de a sparge altele noi.

Microflebectomia 

Microflebectomia folosește cârlige pentru extracția venoasă prin incizii mici ale pielii (1-3 mm) sau puncție cu ac. Prin microflebectomia se evită complicațiile altor tratamente, cum ar fi cicatricile, necroza pielii și hiperpigmentarea reziduală.

Termocoagularea

Similar altor metode de tratament, termocoagularea acționează provocând leziuni endoteliale vasului de sânge țintit. Căldura generată dintr-un impuls de frecvență foarte înaltă (frecvență radio) ajunge la vasul de sânge printr-un ac foarte mic introdus în capilarul țintă. Când temperatura ajunge la 70 de grade Celsius, vasul de sânge este obturat prin termocoagulare. Capilarul spart este în cele din urmă resorbit și astfel dispare.

Cum previi capilarele sparte?

Capilarele sparte sunt vase de sânge mici și subțiri care se dilată și se rup, ducând la apariția unor pete roșii sau albastre-violet pe piele. Deși nu se pot preveni în totalitate, există câteva modalități de a reduce riscul apariției lor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Folosește creme cu rol de ecran solar (cu SPF) pentru a-ți proteja pielea de razele soarelui și pentru a limita venele în formă de pânză de păianjen de pe făță. Fă exerciții fizice în mod regulat, pentru a îmbunătăți rezistența picioarelor, circulația sângelui în picioare și rezistența venelor. Axează-te pe exercițiile care îți lucrează picioarele, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea.

Dacă te confrunți cu inesteticele vase de sânge sparte și fumezi, este momentul să abandonezi acest viciu chiar acum. Fumatul acționează prin anihilarea acțiunii oligoelementelor și enzimelor necesare unui metabolism corect celular, așa că vei avea numai de câștigat renunțând la țigări.

În plus, în cazul femeilor, asocierea tratamentului contraceptiv cu fumatul este deosebit de gravă, pentru că influențează puternic negativ sistemul vascular, îngreunarea circulației, aspectul pergamentos al pielii și celulita fiind primele "simptome" care apar, urmate de posibilitatea apariției varicelor și a trombozelor. Însă fumatul asociat cu contraceptive poate genera și efecte mai periculoase, cum ar fi accidentul vascular cerebral (AVC).

Câteva sugestii:

  • Protejează-ți întreaga piele de expunerea la soare: Expunerea prelungită la soare poate agrava vasele de sânge sparte. Folosește un filtru solar cu factor de protecție ridicat și protejează-te cu un pălării și ochelari de soare.
  • Hidratarea este răspunsul la multe probleme ale pielii, chiar și în cazul capilarelor sparte. Când pielea devine uscată, se irită. Prin menținerea umidității în piele, poți menține puternică bariera de umezeală a pielii pentru a preveni sensibilizarea și iritarea pielii. Dacă stratul de barieră al pielii este afectat, încearcă o cremă hidratantă special concepută pentru a o repara și a o reface.  
  • Evită schimbările bruște de temperatură: Schimbările bruște de temperatură, cum ar fi să te expui la căldură și apoi să intri într-o cameră cu aer condiționat, pot duce la dilatarea vaselor de sânge și la apariția capilarelor sparte.
  • Fă exerciții fizice în mod regulat: Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea circulației sangvine și la menținerea sănătății vaselor de sânge.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată: Consumul de alimente bogate în vitamina C și flavonoide poate ajuta la întărirea vaselor de sânge și la reducerea riscului de apariție a capilarelor sparte. În plus, evită alimentele procesate și bogate în grăsimi și zaharuri.
  • Evită consumul de alcool și tutun: Alcoolul și tutunul pot afecta sănătatea vaselor de sânge și pot crește riscul de apariție a capilarelor sparte.
  • Menține o greutate sănătoasă: Fiind supraponderal sau obez poate pune presiune suplimentară asupra vaselor de sânge și poate crește riscul de apariție a capilarelor sparte.
  • Folosește ciorapi compresivi: Acești ciorapi aplică o presiune constantă pentru a ajuta la trimiterea sângelui înapoi la inimă. Presiunea constantă reduce, de asemenea, umflarea picioarelor inferioare și scade riscul apariției unui cheag de sânge.  

Este important să consulți un medic dermatolog dacă observi apariția capilarelor sparte sau a altor probleme ale pielii pentru a discuta opțiunile tale de tratament și pentru a afla care ar fi cea mai bună opțiune pentru situația ta specifică. Nu orice opțiune de tratament ar putea fi indicată în cazul tău. Cere sfatul unui medic specialist dacă vrei să "ștergi" capilarele sparte sau venele în pânză de păianjen de pe corp sau față. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Spider Veins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563218/
National Library of Medicine - A Novel Approach for the Treatment of Spider Veins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551823/
American Academy of Dermatology Association - Leg veins: why they appear and how dermatologists treat them
https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/how-dermatologists-treat-leg-veins

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0