Grupa sanguina iti poate spune riscul de infarct si de AVC

Grupa ta sanguina ar putea fi legata de un risc mai mare de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (AVC), arata studiile din domeniu.

O noua cercetare, scrie sciencealert.com, a gasit o legatura surprinzatoare: o persoana cu grupa sanguina A, B sau AB are un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O analiza complexa, efectuata pe mai mult de 1,3 milioane de oameni, a constatat ca acele persoane care aveau alte grupe sanguine decat 0 pozitiv sau 0 negativ au avut o sansa cu 9% mai mare de a avea evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic sau un accident vascular cerebral, insa oamenii de stiinta inca nu sunt siguri care este cauza acestei legaturi.

Asta inseamna ca, pana cand vom sti mai multe, este mult prea devreme pentru a spune ca o anumita grupa sanguina creste riscul unor probleme cardiovasculare, pentru ca o corelatie nu inseamna neaparat cauzalitate.

Insa faptul ca asocierea dintre grupa sanguina si problemele legate de sanatatea inimii noastre apare totusi intr-un studiu cu atat de multi participanti sugereaza ca se intampla ceva care necesita o cercetare mult mai amanuntita.

"S-a sugerat ca persoanele care nu au grupa sanguina 0 (A, B, AB) prezinta un risc mai mare de atac de cord si au, in general, un risc de mortalitate din cauze cardiovasculare mai mare, dar aceasta sugestie provine din studii de caz controlate, care au un nivel scazut al dovezilor", spune cercetatorul principal al studiului, Tessa Kole, de la University Medical Centre Groningen, din Olanda. Daca aceasta concluzie se confirma, spune Tessa Kole, acest lucru ar putea avea implicatii importante pentru medicina personalizata.

Grupa ta sanguina este bazata pe un amestec specific de anticorpi si de antigeni prezenti in celulele sangelui tau si este determinata inainte ca tu sa te nasti, in functie de grupele de sange ale parintilor tai.

Grupele sanguine 0 pozitiv si 0 negativ sunt cele mai comune, dar asta inseamna ca, de exemplu, in America, mai bine de jumatate din populatia tarii are o grupa de sange care nu intra in aceasta grupa 0: fie A, B sau o combinatie (AB).

Cercetarile anterioare au sugerat ca ar putea exista o legatura intre grupele sanguine care nu sunt 0 si riscul oamenilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Un studiu din 2015 a constatat ca oamenii cu grupa sanguina A au avut o valoare a colesterolului mai mare decat a oamenilor cu alte grupe sanguine, dar cauza biologica a acestei cresteri a colesterolului a ramas necunoscuta.

Oamenii de stiinta olandezi au demonstrat ca, neavand o grupa sanguina 0, acest lucru este asociat cu un risc cu 9% mai mare de a avea evenimente coronariene si cu un risc cu 9% mai mare de a avea evenimente cardiovasculare, in special infarct miocardic, a explicat Tessa Kole. Acesta pare un risc destul de mic daca privim din perspectiva unui individ, dar raportat la o intreaga populatie a unei tari, aceste procente pot face diferenta, iar cercetatorii incearca acum sa isi dea seama ce ar putea duce la aceasta corelatie.

Ce este accidentul vascular cerebral?

Un AVC reprezinta o afectiune medicala care pune viata in pericol si care are loc atunci cand alimentarea cu sange catre o parte a creierului este intrerupta din anumite cauze. Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala, iar tratamentul acordat rapid este esential.

La fel ca in cazul tuturor organelor, creierul are nevoie de oxigen si de nutrienti (asigurate de sangele care circula) pentru a functiona in mod corespunzator. Daca fluxul de sange este limitat sau oprit complet, celulele creierului incep sa moara. Acest lucru poate duce la leziuni la nivelul creierului, la dizabilitate si la un posibil deces.

Exista doua mari cauze ale accidentului vascular:

  • ischemia - caz in care circulatia sangelui este intrerupta din cauza unui cheag de sange
  • hemoragia - caz in care un vas de sange slabit, care alimenteaza creierul cu oxigen si nutrienti, se sparge.


Mai exista si o afectiune "inrudita" cu AVC-ul, cunoscuta sub numele de accident sau atac ischemic tranzitoriu (AIT), cand fluxul sanguin catre creier este temporar intrerupt.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Bibliografie:

  • Science alert - https://www.sciencealert.com/your-blood-type-could-be-linked-to-a-higher-risk-of-heart-attack-or-stroke
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/stroke/


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1