Regimul alimentar pentru cei cu atacuri de panică
Regimul alimentar pentru cei cu atacuri de panică
Regimul alimentar pentru cei cu atacuri de panică
Atacurile de panică reprezintă episoade subite de frică, panică sau anxietate. Acestea sunt copleșitoare și au atât simptome de natură fizică, dar și simptome de natură emoțională.
Multe persoane care au atacuri de panică pot să aibă, ca simptome, dificultăți în respirație, să transpire din abundență, să tremure și să simtă că inima le bate atât de tare încât poate să iasă din piept. Totodată, unele persoane vor simți în timpul unui atac de panică durere în piept și un sentiment de detașare de realitate sau de detașare de propria persoană, astfel încât este posibil să creadă că au suferit un atac de cord. Atacurile de panică pot fi evenimente înfricoșătoare și te pot "lovi" rapid. Din fericire, există o dietă alcătuită din anumite alimente, care te ajută să combați anxietatea și simptomele asociate atacurilor de panică.
Ca reguli generale, este important să iei mese regulate, să mănânci în mod regulat pentru a-ți stabiliza glicemia (nivelul zahărului din sânge). O altă regulă importantă este să eviți băuturile cu cofeină, băuturile alcoolice și fumatul, deoarece acești factori pot agrava atacurile de panică.
Iată ce alimente te ajută să reduci anxietatea și pe care e bine să le incluzi în dieta ta:
Somonul
Poate fi benefic în ce privește reducerea anxietății. Conține nutrienți care contribuie la sănătatea creierului tău, inclusiv vitamina D și acizi grași Omega-3 (EPA și DHA). Acești acizi grași, EPA și DHA, pot ajuta la reglarea dopaminei și serotoninei, lucru care poate avea proprietăți calmante și relaxante. Consumând cantitățile adecvate de EPA și de DHA, îți poți încuraja creierul să se adapteze la schimbări, permițându-ți să faci mai bine față unor factori care declanșează simptomele anxietății.
Frunze de kale sau de rucola
Cercetătorii de la State University of New York au descoperit că simptomele anxietății sunt asociate cu o stare antioxidantă redusă și că antioxidanții pot ajuta în ce privește starea de spirit. Legumele cu frunze de culoare verde închis, precum varza kale, bogată în betacaroten și vitamina E, sunt necesare pentru a crește nivelurile de antioxidanți și pentru a susține buna funcționare a creierului.
Produsele lactate
Laptele, iaurtul și brânza sunt surse valoroase de calciu, vitamina D și proteine, care ajută la stabilizarea glicemiei. Totodată, produsele lactate conțin triptofan, un aminoacid care ajută creierul să producă substanțe chimice asociate cu calmul și liniștea. Consumă variantele degresate de lapte și de iaurt, recomandat fiind și chefirul dacă are un procent mai mic de grăsimi.
Migdalele
Studiile au arătat că magneziul poate fi un tratament eficient pentru simptomele asociate anxietății, mai ales că valorile prea mici de magneziu reduc nivelurile de serotonină din creier. Doar 30 de grame de migdale (aproximativ 12 bucăți) conțin 75 mg de magneziu, care contribuie la necesarul tău zilnic. Alte surse de magneziu pe care le poți încerca sunt: leguminoasele, semințele și avocado.
Avocado
Fructele de avocado sunt bogate în complexul de vitamine B, care alină stresul, și în grăsimi benefice pentru inimă, care pot ajuta la reducerea anxietății. Vitamina B6, de exemplu, ajută organismul să producă mai mulți neurotransmițători, printre care serotonină, care influențează dispoziția (starea ta de spirit). Vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina și niacina) au efecte pozitive asupra sistemului nervos, așa că ar trebui să le incluzi mai des în dieta ta, dacă suferi de atacuri de panică.
Carne de pește și carne de pasăre de curte
Peștele și carnea de pasăre îți oferă cantități mari de proteine și de nutrienți, inclusiv de vitamine din complexul B, fier și zinc. Nutriționiștii îți recomandă să ai mese echilibrate, care să conțină atât proteine, cât și carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, pentru a reduce simptomele anxietății. Carnea de curcan și cea de pui sunt alimente bogate în triptofan, așa că este bine să le incluzi în alimentația ta. Peștele gras, precum somonul, tonul, păstrăvul și halibutul îți oferă doze bune de acizi grași Omega-3, acele grăsimi sănătoase care încurajează buna funcționare a creierului și care pot ajuta la calmarea simptomelor depresive, asociate cu anxietatea și tulburările ei.
Ce alte detalii este important să iei în seamă despre dieta ta
- Servește un mic dejun care să includă proteine. Consumul de proteine la micul dejun te poate ajuta să te simți sătul mai mult timp și să menți glicemia constantă.
- Mănâncă carbohidrați complecși. Carbohidrații cresc cantitatea de serotonină din creier, și au un efect calmant. Consumă alimente bogate în carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale.
- Bea multă apă. Chiar și o deshidratare ușoară îți poate afecta starea de spirit.
- Limitează sau evită alcoolul. Efectul imediat al alcoolului poate fi calmant, dar, pe măsură ce alcoolul este procesat de organism, te poate afecta emoțional. De asemenea, alcoolul poate interfera cu somnul.
- Limitează sau evită cofeina. Acestea te pot face să te simți agitat și poate interfera cu somnul.
- Atenție la sensibilitățile alimentare. La unele persoane, anumite alimente sau aditivi alimentari pot provoca reacții fizice neplăcute. De asemenea, aceste reacții fizice pot duce la schimbări de dispoziție, inclusiv iritabilitate sau anxietate.
- Încearcă să consumi mese sănătoase și echilibrate. O alimentație sănătoasă este importantă pentru sănătatea fizică și mentală generală. Mănâncă fructe și legume proaspete. De asemenea, poate fi de ajutor peștele bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul.
Modificările aduse dietei pot avea un efect pozitiv asupra stării generale de spirit sau a stării de bine, dar nu înlocuiesc tratamentul. Modificările stilului de viață, cum ar fi îmbunătățirea obiceiurilor de somn, utilizarea tehnicilor de reducere a stresului și practicarea regulată a exercițiilor fizice, pot fi, de asemenea, de ajutor. În același timp, ai răbdare, deoarece poate dura ceva timp până când aceste schimbări vor avea un efect asupra anxietății tale.
Dacă suferi de anxietate severă sau interferează cu activitățile de zi cu zi sau cu plăcerea de a te bucura de viață, este posibil să ai nevoie de consiliere, iar astfel recomandarea este să apelezi la un specialist în domeniu, psihoterapeut, care te poate ajuta cu medicamente sau alt tratament potrivit pentru tine.
Discută cu medicul tău specialist dacă te confrunți des cu atacurile de panică, iar dacă acesta descoperă că ai carențe în ceea ce privește anumiți nutrienți, el este cel mai în măsură să îți recomande suplimente alimentare care te-ar putea ajuta.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-panic-attacks/#ways-to-prevent-panic-attacks
Studiul "Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders", publicat in 2015 in Clinical Psychopharmacology Neuroscience, autori Kuan-Pin Su, Yutaka Matsuoka, Chi-Un Pae. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540034/
Studiul "Beneficial Properties of Probiotics", publicat in 2016 in Tropical Life Science Research, autori Lye Huey Shi, Kunasundari Balakrishnan, Kokila Thiagarajah, Nor Ismaliza Mohd Ismail, Ooi Shao Yin. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27688852/#:~:text=They%20are%20well%2Dknown%20as,and%20antihypertensive%20effects%2C%20alleviation%20of
Te-ar mai putea interesa și...