Cum combati dependenta de cofeina?

Cofeina are o mulțime de beneficii pentru minte și trup, dacă este consumată cu moderație, însă excesele dăunează și dependența de cafea are o mulțime de efecte negative asupra organismului.

Dependența este definită ca lipsa controlului asupra unor lucruri până la punctul în care acestea pot deveni dăunătoare. Dependența este cel mai frecvent asociată cu jocurile de noroc, drogurile, alcoolul și fumatul, dar este posibil să fii dependent de aproape orice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dependența poate apărea în multe domenii ale vieții

Deși dependența de substanțe este mai des întâlnită, o persoană poate ajunge dependentă și de:

Muncă

Unii oameni sunt obsedați de munca lor în măsura în care devin epuizați fizic; dacă relația de cuplu, familia și viața socială sunt afectate, stai mereu peste program, lucrezi și în timpul liber sau nu îți iei niciodată vacanțe, s-ar putea să fii dependent de muncă.

Internet

Pe măsură ce utilizarea computerelor și a telefonului mobil a crescut, la fel au crescut și dependențele de aceste obiecte; oamenii pot petrece ore întregi în fiecare zi și noapte navigând pe internet sau jucându-se în timp ce neglijează alte aspecte ale vieții lor.

Cumpărături

Dependența de cumpărături este reală. Atunci când cumperi constant lucruri de care nu ai nevoie, doar pentru că îți sar în ochi niște oferte sau vezi reclame, situație urmată rapid de sentimente de vinovăție, rușine sau disperare, înseamnă că ești dependent de cumpărături.

Dependențele, indiferent de natura lor, nu sunt deloc sănătoase, așa că ar trebui să te străduiești să le învingi. Renunțarea la un lucru de care ești dependent nu este deloc ușoară, însă nici imposibilă. Dacă, în ce te privește, dependența este de cofeină, iată cum poți renunța la cafeaua în exces, în câțiva pași simpli și eficienți.

Cum combați dependența de cafea?

Anxietatea, insomniile și oboseala cronică sunt câteva dintre simptomele care apar în urma dependenței de cafea. Dacă nu te poți opri la o singură cafea cu cofeină pe zi și resimți simptomele menționate, ar trebui să faci ceva pentru a combate dependența de cafea.

Înlocuiește cafeaua cu ceaiul verde

Este adevărat că ceaiul verde conține, de asemenea, cofeină, însă din punct de vedere cantitativ, cofeina din ceașca de ceai reprezintă cam o treime din cea din ceașca de cafea. Având în vedere că organismul suferă de dependență, nu e bine să renunți la cofeină brusc, ci o poți face treptat. O cană de ceai verde băută dimineața îți va da energie și îți va crește concentrarea și te va ajuta să renunți încet la cofeină, fără să suferi de pe urma efectelor secundare ale acestei renunțări.

Folosește ibuprofenul în primele zile

Primele zile sunt critice atunci când renunți la cofeină, pentru că durerile de cap, dificultățile de concentrare și irascibilitatea nu te vor ocoli. Aceste simptome te vor afecta între 3 și 9 zile. În primele 2-3 zile poți folosi ibuprofen în cantități reduse, pentru a scăpa de durerile de cap care îți pot afecta activitățile și care te pot face să te abați de la drumul tău și să bei o cană de cafea.

Îndreaptă-te spre ceaiurile din plante

Odată ce reușești să scapi de durerile de cap, poți înlocui ceaiul verde cu ceaiul pe bază de plante, care nu conține deloc cofeină. Ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir ori cel de portocale sunt ideale pentru energizarea organismului fără efecte adverse.

Dormi mai mult

Oboseala va fi resimțită mai acut imediat ce te lași de cafea așa că ar fi bine să dormi mai mult în acea perioadă. Un somn de 8 ore va fi mai mult decât suficient pentru a face față luptei cu dependența de cofeină.

Mănâncă unt de arahide la ora 15

Pe la ora 15 te vei simți foarte obosit și dorința de a bea o cafea va fi foarte mare. Poți învinge această dorință mâncând o felie de pâine integrală sau o jumătate de banană feliată cu unt de arahide. Acest unt, bogat în proteine, consumat alături de carbohidrați buni, îți va oferi energia de care ai nevoie.

Găsește o altă băutură energizantă

Un fresh de portocale sau de grepfrut pot deveni băuturile tale preferate. Poți consuma aceste băuturi o dată pe zi pentru a înlocui obiceiul de a-ți lua o cafea. Astfel, vei putea să ieși cu colegii de serviciu în pauza de cafea, fără să te uiți la ei cu mâinile goale – ia-ți un fresh de la cafenea și savurează-l.

Reintrodu cafeaua cu moderație

Așa cum am menționat la începutul articolului, o cană de cafea cu cofeină pe zi are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu îți va face rău. Bea această cafea dimineața, fie neagră, fie cu puțin lapte degresat sau lapte de soia și, dacă o preferi dulce, pune și o linguriță de îndulcitor natural fără calorii, pe bază de stevia. În restul zilei, dacă chiar îți place așa de mult cafeaua și vrei să bei mai multă, apelează la cea decofeinizată. Are multe dintre beneficiile cafelei clasice, mai puțin energia dată de cofeină.

Beneficiile consumului de cafea

Printre beneficiile cafelei se numără următoarele:

Cafeaua îți îmbunătățește performanțele fizice

Dacă bei o ceașcă de cafea neagră cu aproximativ o oră înainte de a te antrena, îți poate crește performanța cu aproximativ 11-12%. Nivelurile de adrenalină din sânge sunt crescute de cofeină, iar adrenalina este hormonul responsabil pentru situația „luptă sau fugi”– pregătirea organismului pentru acțiunea fizică.

Cafeaua poate ajuta la pierderea in greutate

Magneziul și potasiul sunt două dintre ingredientele cafelei care ajută organismul să utilizeze insulina care reglează nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, cafeaua poate reduce pofta de gustări sărate și de dulciuri. De asemenea, cofeina poate ajuta celulele din organism să descompună grăsimea corporală și să o folosească drept energie.

Cafeaua te poate menține energizat și concentrat

Studiile au descoperit că până la trei căni de cafea pe zi te pot ajuta să te menții concentrat și alert mintal.

Cafeaua poate reduce mortalitatea

Studiile au descoperit că oamenii care beau cafea au un risc cu 25% mai mic de a muri prematur decât cei care nu consumă cafea.

Cafeaua poate reduce riscul unor cancere

Un studiu a descoperit că aportul regulat de cafea poate reduce cu 20% riscul ca bărbații să dezvolte cancer la prostată. De asemenea, a arătat că ar putea reduce riscul ca femeile să dezvolte cancer endometrial cu 25%. Cei care au luat parte la grupul de testare au consumat patru cești de cafea pe zi. 

Ar putea scădea riscul de Parkinson

Unele studii arată că există o scădere cu 25% a riscului ca o persoană să dezvolte boala Parkinson dacă bea cafea în mod regulat. Cafeaua stimulează activitatea creierului afectat de boala Parkinson.

Cafeaua are un efect protector asupra organismului

Cafeaua are mulți antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, contribuind la protecția acestuia.

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2

Deoarece cofeina reduce sensibilitatea la insulină și slăbește toleranța la glucoză, poate reduce riscul de diabet de tip 2.

Cafeaua poate reduce depresia 

Cofeina este un stimulent care influențează sistemul nervos central și îmbunătățește producția de neurotransmițători - serotonina, dopamina și noradrenalina - care îmbunătățesc starea de spirit. Unele studii sugerează că două căni de cafea pe zi pot preveni riscul de sinucidere cu până la 50%.

Dezavantajele consumului de cafea

Cafeaua de calitate proastă poate conține multe impurități care pot avea un efect nociv, provocând dureri de cap sau stare de rău, de aceea e important ca băutorii de cafea să cumpere sortimente de calitate.

Cafeaua poate cauza insomnii

Se știe că un consum mare de cafeaua poate fi o cauză a insomniei și a agitației. De vină este, desigur, cofeina. Consumul a aproximativ 4 căni de cafea pe zi este cantitatea maximă recomandată, adică aproximativ 400 de miligrame de cofeină. Unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei și, prin urmare, ar trebui să fie atenți și să consume mai puțin de atât. Dacă știi că ai probleme cu somnul, evită să bei cafea cu cofeină după ora 15.00, în cazul în care mergi la culcare la 22.00-23.00.

Cafeaua nu este indicată în sarcină

Redu consumul de cafea dacă ești însărcinată. În acest caz, ar trebui să nu bei zilnic mai mult de o ceașcă de cafea. Cofeina din cafea ajunge la făt și nu se cunosc toate efectele pe care le poate avea asupra acestuia. De aceea, este mai sigur fie să nu bei cafea deloc în timpul sarcinii, fie să te rezumi la o ceașcă pe zi.

Cafeaua nu este recomandată copiilor

Deși pentru un adult poate avea multe avantaje, cafeaua trebuie ținută departe de copii. Un studiu a arătat că o creștere a consumului de cofeină a crescut enurezisul la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani. Alte cercetări sugerează că aportul de cofeină de la o vârstă fragedă poate împiedica dezvoltarea creierului, deoarece cofeina poate împiedica formarea conexiunilor neuronale la copii și adolescenți.

Prea multă cofeină poate cauza copiilor probleme precum anxietatea crescută, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, refluxul acid și tulburările de somn. Prea multă cofeină este periculoasă pentru copii și, în doze foarte mari, poate fi toxică. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Coffee
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/
Cleveland Clinic - Caffeine: How to Hack It and How to Quit It 
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15496-caffeine-how-to-hack-it-and-how-to-quit-it


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0