

Iritabilitatea: cauze, consecinte si terapii eficiente
Iritabilitatea: cauze, consecinte si terapii eficiente
Iritabilitatea: cauze, consecinte si terapii eficiente
Iritabilitatea este o stare de agitatie care apare atunci cand esti provocat, ca urmare a unei boli sau chiar fara motiv. Totodata, aceasta poate fi, pur si simplu, o reactie normala de enervare sau poate indica o problema de sanatate fizica sau mintala.
Cand treci printr-o stare constanta de iritare, lucru care iti provoaca stres si te impiedica sa dormi, sa mananci, sa lucrezi sau sa interactionezi normal cu cei din jur sau te confrunti cu o iritare care iti scapa de sub control in anumite situatii, ar fi indicat sa ceri ajutorul unui psihoterapeut.
Cauzele iritabilitatii cronice
Iritabilitatea in sine nu este o boala mintala. Multi oameni au astfel de trairi din cand in cand, iar unii se pot enerva mult mai usor decat altii. Desi nu pare asa, iritabilitatea are cateva cauze, printre care nemultumirea fata de propria viata sau probleme in relatie. De asemenea, iritabilitatea poate fi si un simptom al incercarii de a renunta, de exemplu, la droguri sau alcool.
Iritabilitatea este un simptom deseori intalnit la bolile mintale, iar iritabilitatea cronica poate fi un indicator al unei boli ascunse, al unei capacitati slabe de adaptare sau a ingrijirii de sine neglijente.
Cele mai intalnite cauze ale iritabilitatii cronice includ:
- Probleme de sanatate ca gripa, menopauza, sindrom polichistic ovarian, hipertiroidism, dureri de dinti si infectii ale urechii.
- Probleme de sanatate mintala precum, stresul, anxietatea, depresia, bipolaritatea (atat in timpul ciclului maniacal cat si in timpul unui episod depresiv), schizofrenia si autismul. Iritabilitatea ca simptom al depresiei apare cel mai des la adolescenti.
- Ingrijirea de sine precara, ca prea putin somn, probleme cu mancatul sau renuntarea la timpul petrecut cu cei dragi, lipsa de activitati recreationale.
- Stres cronic sau capacitati scazute de gestionare a stresului.
- Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie, care poate face din sarcinile de zi cu zi o activitate frustranta.
Efectele iritabilitatii
Iritabilitatea duce uneori la temperament impulsiv si la frustrare excesiva fata de cei din jur. Iritabilitatea excesiva poate cauza o reactie mult mai accentuata la factori de stres externi decat ar fi de asteptat in mod normal. Iritabilitatea poate fi directionata si catre oameni nevinovati, mai ales in momente de depresie, anxietate, stres sau cand sentimentele nu au o cauza anume.
Multi oameni prefera sa evite persoanele iritabile, astfel incat iritabilitatea frecventa poate afecta relatiile de prietenie si relatiile romantice si poate cauza probleme la locul de munca.
Copiii pot ajunge sa se teama de parintii usor iritabili, iar iritabilitatea poate afecta si relatiile dintre alti membri ai familiei. Cand incerci sa faci fata iritabilitatii cronice, poti avea parte si de mult stres, mai ales daca iti internalizezi sentimentele si nu le directionezi catre cei din jur.
Cum sa combati iritabilitatea
O buna strategie este sa fii constient de tine insuti. Unii oameni devin iritabili la sfarsitul unei zile stresante si anxioase. Dar cand esti constient de sentimentele tale, poti ajuta la oprirea iritabilitatii inainte ca aceasta sa devina prea greu de evitat si sa te copleseasca. Meditarea asupra sentimentelor, impartasirea lor cu altii si controlarea lor pot ajuta la reducerea frecventei iritabilitatii. Recunoasterea semnalelor fizice ale iritabilitatii – poate fi benefica – tensionarea musculaturii, respiratie dificila si transpiratie excesiva.
Cand simti ca devii iritat, iti poate fi de ajutor sa eviti sau sa te retragi din anumite situatii, decat sa incerci sa raspunzi provocarilor. Acest lucru poate preveni izbucniri sau comentarii pe care mai tarziu le-ai putea regreta.
S-ar putea sa fie nevoie si de ceva timp pentru a depasi iritabilitatea. Cand incerci sa iti calmezi emotiile, incearca sa faci un pic de sport sau sa te misti in orice fel, sa eviti interactiunile care pot agrava iritarea si sa incerci sa gasesti o activitate care sa iti schimbe starea de spirit sau sa te faca sa razi. Studiile au aratat ca rasul este un mod eficient de a reduce stresul si tensiunile.
Psihoterapie pentru iritabilitate
Terapia pentru iritabilitate se concentreaza pe descoperirea cauzei declansatoare, care poate fi un factor extern sau o boala mintala, pe adresarea problemei si stabilirea abilitatilor de a face fata situatiei. Exista cateva tipuri de terapie care pot fi eficiente in tratarea iritabilitatii si cauzelor ei.
Tehnicile cognitive comportamentale, care pot ajuta la reconstruirea gandurilor pentru a imbunatati comportamentul, par a fi destul de populare printre cei care sufera de iritabilitate. De asemenea, invatarea unor tehnici de gestionare a stresului, ca meditatia si mindfulness-ul pot si ele sa ajute la tratarea iritabilitatii.
Uneori, aceasta problema poate fi rezultatul unor sentimente profunde de suferinta sau furie. Acestea pot fi simtite in mod inconstient, iar terapia poate ajuta la dezvaluirea si tratarea efectelor pe care le produc, reducand astfel sau ameliorand iritabilitatea.
In cazul in care la baza iritabilitatii se afla o afectiune mintala, ca bipolaritatea sau depresia, medicatia si terapia pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Cazuri de iritabilitate - exemple
- Iritabilitatea la munca si in relatii: Rodica, 49 de ani, a venit la terapie pentru ca, de multe ori, este iritata la locul de munca, iar relatiile cu colegii au de suferit din acest motiv. In timpul sesiunii, ea pune pe seama menopauzei toate schimbarile de stari prin care trece. Terapeutul este de acord cu aceasta posibilitate, dar incearca sa afle si cat de satisfacuta este ea de locul de munca si de viata ei, in general. Rodica recunoaste ca se simte singura si uneori chiar deprimata, iar pe masura ce incepe sa resimta suferinta si tristete, iritabilitatea i se diminueaza. Ea decide sa incerce sa isi faca prieteni in afara locului de munca si se inscrie la cursuri de gatit si la un club de lectura pentru a-si atinge scopul. Rodica inca mai sufera de depresie si se va reintoarce la terapie pentru a o trata, dar iritabilitatea nu ii va mai da batai de cap.
- Sot iritabil cu sotia si copiii: Paul, 34 de ani, ajunge la terapie la insistentele sotiei sale, pentru ca a devenit foarte iritat, fara motiv, cu cei doi copii ai lor. Paul nu-si poate da seama ce ii declanseaza iritabilitatea, dar recunoaste ca este cam temperamental si se enerveaza usor pe cei din familia lui, fara sa stie de ce. El marturiseste ca il irita pana si intrebarile terapeutului. O istorie completa dezvaluie ca Paul trece de la o stare la alta, uneori, iar o evaluare psihiatrica indica prezenta unei bipolaritati la inceput de faza maniacala. O doza mica de stabilizator remediaza situatia pe termen scurt, iar in urmatoarele luni, Paul si sotia lui vin impreuna la terapie ca sa invete despre bipolaritate si cum sa gestioneze mai bine starile atunci cand isi fac aparitia.
Sursa foto: Shutterstock