Depresia postnatala, favorizata de cezariana facuta in situatiile de urgenta

Un studiu facut recent de cercetatorii de peste Ocean arata ca riscul de depresie postnatala este cu 15% mai mare la mamicile care nasc pentru prima data si sunt nevoite sa nasca prin cezariana, cu toate ca aveau planificata o nastere naturala.

Daca in timpul travaliului apar complicatii, medicii hotarasc adesea sa apeleze la cezariana de urgenta, astfel incat sanatatea mamei si a fatului sa nu fie pusa in pericol. Insa cercetatorii au descoperit ca cezariana neprogramata, facuta de urgenta, creste riscul de depresie postpartum al proaspetei mamici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cezariana neplanificata are un impact psihologic negativ asupra mamei, care se pregateste mintal pentru nasterea naturala si este expusa unei situatii in care pierde controlul. Nasterea prin cezariana expune mama la riscul de durere fizica, implica o recuperare mai greoaie si afecteaza sanatatea psihica mai mult decat nasterea naturala.

Numarul nasterilor prin cezariana a crescut considerabil in ultimii ani in tarile dezvoltate si se pare ca aceasta crestere afecteaza si numarul cazurilor de depresie postnatala.

Studiile facute de-a lungul timpului au scos la iveala efectele devastatoare pe care depresia postpartum le poate avea atat asupra mamei, cat si asupra cresterii fatului ori asupra relatiei dintre parinti.

Semnele care tradeaza depresia postnatala

Depresia postnatala nu trebuie confundata cu stari de tristete sau cu oboseala. Aceasta este o afectiune serioasa si necesita tratament de specialitate.

Exista o serie de semne si simptome ale depresiei postnatale, pe care proaspata mamica si apropiatii acesteia ar trebui sa le observe:

  • Lipsa apetitului
  • Senzatia de epuizare asociata cu pierderea sperantei ca lucrurile se vor imbunatati
  • Probleme de concentrare
  • Episoade de plans, anxietate si teama
  • Lipsa somnului
  • Grijile excesive
  • Lipsa igienei personale
  • Indoielile in ceea ce priveste abilitatile de mama.


Daca mama are 4 sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, poate fi vorba despre depresie postnatala.

Ce poate face proaspata mamica pentru a depasi depresia postnatala cat mai rapid

In primul rand, e important ca mamica sa discute cu partenerul de viata si cu rudele si prietenii apropiati. Apoi, ideal ar fi ca aceasta sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru a-si putea depasi aceasta problema, astfel incat sa isi poata dedica intreaga atentie copilului.

Este, de asemenea, recomandat ca mamica sa se straduiasca sa faca miscare in fiecare zi. Plimbarile scurte ii vor face bine.

In ciuda lipsei de apetit, proaspata mama trebuie sa se straduiasca sa manance cat mai sanatos, astfel incat sa aiba energie si sa se refaca mai rapid dupa nastere. Fructele, legumele, carnea slaba, pestele si cerealele integrale sunt recomandate in aceasta perioada.

Cu toate ca exista tentatia ca mamica sa faca treburi casnice atunci cand nou-nascutul doarme, aceasta ar trebui sa foloseasca acel timp pentru a se odihni, in ciuda treburilor casnice nefacute. Partenerul de viata sau apropiatii se pot ocupa de gatit si curatenie in primele saptamani dupa nastere. Somnul este cel mai indicat in perioada de dupa nastere, acesta fiind singurul remediu impotriva epuizarii.

In primele saptamani ale bebelusului, mamica nu va avea nici timp, dar nici chef sa se aranjeze. Ei bine, specialistii sunt de parere ca mama ar trebui sa isi faca timp pentru ea, sa se spele, sa isi aranjeze parul si sa se imbrace frumos in fiecare zi. Aratand bine, aceasta va incepe usor-usor sa se si simta mai bine.

Depresia postnatala nu este o anomalie, nu reprezinta o slabiciune a mamei, ci pur si simplu apare ca o consecinta a experientelor traite de femeie in timpul nasterii si imediat dupa aceasta. Cu cat mamica recunoaste depresia mai timpuriu si o trateaza ca atare, cu atat mai bine va fi pentru aceasta si pentru copil.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Mother’s health after childbirth: does the delivery method matter”, publicat pe Journal of Health Economics, autor: Valentina Tonei

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0