

Cum iti ajuti partenerul sa treaca peste depresie
Cum iti ajuti partenerul sa treaca peste depresie
Cum iti ajuti partenerul sa treaca peste depresie
Depresia este o boala de care sufera atat barbatii, cat si femeile. Aceasta tulburare psihica nu il afecteaza doar pe cel diagnosticat cu ea, ci si pe apropiatii sai. Partenerul de viata al celui diagnosticat cu depresie are cel mai mult de suferit in aceasta situatie, el sau ea aflandu-se intr-o situatie extrem de delicata.
De regula, partenerii celor care sufera de depresie se simt neputinciosi si, uneori, chiar vinovati pentru suferinta celui depresiv.
Specialistii vin cu raspunsul la intrebarea “Cu ce il pot ajuta pe partenerul meu?”. Matthew Johnson, cercetator in cadrul Universitatii din Alberta, vine cu solutia: “Eforturile facute de partener pentru a diminua stresul resimtit de persoana care se confrunta cu depresia ajuta la prevenirea agravarii problemei, precum si la mentinerea relatiei sanatoase.”
Mai mult decat atat, studiile arata chiar ca persoanele cu stima de sine scazuta isi recapata treptat increderea in propria persoana, ajutandu-si partenerul sa depaseasca depresia. Asadar, ambii parteneri au de castigat de pe urma adoptarii acestei strategii.
Un alt aspect important este acela ca un partenerul depresiv are tendinta de a refuza ajutorul, inversunandu-se chiar pe cel care i-l ofera. In astfel de situatii, partenerul de viata trebuie sa se poarte “cu manusi”, intinzandu-i o mana de ajutor fara sa fie prea evident faptul ca il ajuta.
Pentru a oferi ajutor “in tacere”, te poti ocupa de anumite indatoriri ale partenerului depresiv, pentru a-i usura munca. Spre exemplu, poti spala tu vasele ori poti duce tu gunoiul, chiar daca acestea erau, de regula, indatoririle sale.
Alta modalitate prin care ii poti fi de ajutor partenerului care sufera de depresie consta in a-i arata disponibilitate, oferindu-i mereu atentia atunci cand vrea sa spuna ce are pe suflet. Asta nu inseamna, bineinteles, ca trebuie sa il tragi de limba in mod insistent, ci ca trebuie sa il lasi pe el sa spuna ce si cand doreste.
Drept urmare, concluzia specialistilor este ca depresia trebuie tratata cu dragoste. Astfel, cu cat partenerul este mai deprimat, cu atat mai multa dragoste si atentie trebuie sa ii oferim.
Alte lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta partenerul sa depaseasca depresia
Nu te invinovati pentru depresia partenerului, nici nu ii reprosa nimic cu privire la acest subiect.
Indruma-ti partenerul catre cabinetul unui specialist, mergi chiar cu el la un consult, apoi incurajeaza-l sa urmeze tratamentul indicat de medic.
Ai rabdare, pentru ca depresia nu e o boala care se vindeca peste noapte, ba poate dura chiar ani de zile procesul de vindecare.
Da-i voie sa aiba si zile proaste, nu il incuraja incontinuu sa pretinda ca este fericit. Este normal sa avem zile bune si zile proaste, iar pentru un pacient diagnosticat cu depresie este cu atat mai important sa stie ca zilele proaste sunt OK.
Intelege ca nu esti tu cel care ii poate vindeca depresia partenerului, ci tu poti doar sa il ajuti sa isi indeplineasca obiectivul. Nu privi aceasta lupta ca fiind a ta, pentru ca nu este. Misiunea ta este importanta, insa nu cea mai importanta.
Un alt apect important de mentionat este faptul ca persoanele care au un partener de viata depresiv sunt expuse unui risc mai mare de depresie, comparativ cu persoanele care nu au un asemenea partener. Asadar, daca observi tendinte depresive la partenerul tau, ar trebui sa te autoexaminezi, astfel incat sa iti dai seama daca ai dezvoltat sau nu asemenea tendinte, la randul tau.
Un psiholog va poate ajuta atat pe fiecare in parte, individual, cat si impreuna, sub forma terapiei de cuplu, sa va rezolvati problemele, fie ele de cuplu sau nu.
Invata care sunt semnalele de alarma in privinta unui posibil suicid
Riscul de suicid este intotdeauna mai mare in tulburarea depresiva majora, asa ca este important sa stii care sunt semnalele de alarma si sa ceri imediat ajutorul personalului medical specializat.
Iata ce semne trebuie sa te puna in stare de alerta in privinta partenerului tau si a unei posibile intentii de suicid:
- Partenerul vorbeste despre sinucidere.
- Are mijloacele de a incerca sa isi ia viata - de exemplu, isi cumpara o arma sau face "stocuri" de medicamente.
- Are schimbari violente de dispozitie - este foarte fericit si binedispus intr-o zi, in urmatoarea zi este extrem de descurajat.
- Apare retragerea sociala.
- Are ganduri legate de moarte.
- Apar schimbari vizibile in activitatile lui normale, de zi cu zi.
- Partenerul se simte coplesit, se simte disperat.
- Are un comportament riscant sau auto-distrugator: abuzul de alcool, abuzul de droguri, conduce masina intr-un mod nesabuit.
- Incepe sa dea altor oameni obiecte si bunuri.
- Incepe sa isi ia ramas bun de la cei dragi.
- Isi pune treburile si afacerile in ordine.
- Dezvolta modificari ale personalitatii.
Sursa foto: Shutterstock