Tulburările de dispoziție: ce le cauzează la femei și la bărbați

O tulburare de dispoziție reprezintă o schimbare rapidă și intensă a stării emoționale a unei persoane, care poate trece brusc de la o dispoziție bună la iritabilitate sau furie. De ce apar schimbările de dispoziție la femei și la bărbați?

Oamenii pot avea tulburări de dispoziție dacă se confruntă cu o schimbare importantă de viață, cum ar fi un loc de muncă nou, dacă nu dorm suficient, dacă nu au o alimentație echilibrată sau dacă sunt în tratament cu medicamente care le afectează starea de spirit. În acest caz, se poate opta pentru un supliment antistres și antianxietate pe bază de melatonină și extract de plante, cum ar fi ginsengul indian (Withania somnifera), isopul de apă (Bacopa monnieri) sau nardul (Nardostachys Jatamansi).

Cu toate acestea, schimbările regulate de dispoziție pot indica o afecțiune de bază, care va avea nevoie de tratament. Unele afecțiuni care duc la schimbări bruște de dispoziție pot afecta atât bărbații cât și femeile, în timp ce unele afectează doar femeile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetările arată că tulburările de dispoziție sunt aproximativ de două ori mai frecvente la femei, comparativ cu bărbații. Această diferențiere pe sexe pare să aibă o bază biologică, întrucât s-au constatat diferențe de sex în exprimarea genelor asociate cu dispoziția în creierul subiecților deprimați.

Cauzele tulburărilor de dispoziție la femei și bărbați

Afecțiunile care duc la modificarea stării de spirit care afectează ambele sexe includ:

Tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară apare atunci când o persoană trece prin perioade de emoții intense (manie) și apoi de emoții minime (depresie). Aceste valori maxime și minime pot apărea de mai multe ori pe an.

Tulburarea depresivă majoră

Depresia majoră afectează milioane de adulți și este mai frecventă la femei decât la bărbați (femeile au un risc de două ori mai mare, tind să aibă mai multe simptome și o severitate mai mare a acestora). Persoanele afectate experimentează sentimente persistente de tristețe și își pierd interesul pentru lucrurile de care se bucurau de obicei. Depresia afectează starea de spirit, viața de zi cu zi și relațiile cu alte persoane. Majoritatea persoanelor cu depresie se confruntă cu mai multe episoade de stare de spirit scăzută de-a lungul vieții. Cu toate acestea, pot avea perioade de fericire și bună dispoziție.

Ciclotimia

Ciclotimia sau tulburarea ciclotimică apare atunci când o persoană trece rapid de la un nivel înalt al emoțiilor la un nivel foarte scăzut. Este similară cu tulburarea bipolară, dar este mai puțin severă și mai puțin frecventă.

Tulburare depresivă persistentă

Această formă de depresie a fost anterior cunoscută sub numele de distimie. Persoanele cu această afecțiune au o dispoziție scăzută pe termen lung (persistă cel puțin 2 ani). Simptomele nu sunt la fel de severe precum cele ale depresiei majore, dar pot afecta semnificativ viața și relațiile persoanei respective. 

Tulburarea de personalitate borderline

O persoană cu această tulburare poate experimenta modificări intense de dispoziție și probleme cu imaginea de sine și poate avea dificultăți în gestionarea comportamentului personal. De asemenea, se teme intens de abandon și tinde să aibă relații instabile.

Schizofrenia 

Oamenii cu schizofrenie au halucinații sau iluzii care îi determină să experimenteze o stare de realitate modificată. Schizofrenia are un impact semnificativ asupra calității vieții.

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD):

Copiii și adulții cu ADHD pot lupta să-și gestioneze emoțiile, ceea ce duce la schimbări de dispoziție. Alte simptome includ impulsivitatea, hiperactivitatea și dificultatea de a acorda atenție celor din jur.

Abuzul de alcool sau droguri

Utilizarea excesivă a alcoolui și consumul de droguri pot afecta sănătatea mentală și pot duce la schimbări semnificative ale dispoziției.

Unele boli fizice 

Bolile cronice sau în fază terminală pot avea un efect major asupra stării de spirit a unei persoane. Aceste modificări ale stării de spirit pot fi directe (prin modificări ale hormonilor sau funcției creierului) sau indirecte (prin declanșarea depresiei sau a anxietății). Printre bolile fizice care pot duce la modificări ale dispoziției se numără boala Alzheimer, diabetul, epilepsia, scleroza multiplă, boala Parkinson, tulburările tiroidiene.

Cauzele schimbărilor de dispoziție la femei

Schimbările hormonale pot duce la modificări semnificative ale stării de spirit. Femeile tind să fie mai predispuse la aceste schimbări în special în timpul menstruației, sarcinii și menopauzei. Cauzele frecvente ale schimbărilor de dispoziție la femei includ: 

Sindromul premenstrual (care vine cu simptome precum modificări ale dispoziției, balonare, sensibilitate mamară, oboseală, pofte alimentare)
Tulburarea disforică premenstruală (o formă mai severă de PMS, afectează până la 5% dintre femeile aflate la vârsta fertilă, cu simptome precum schimbări extreme de dispoziție, iritabilitate persistentă sau furie și depresie sau anxietate)
Tulburările de dispoziție în sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot provoca schimbări bruște ale stării de spirit, precum și sentimente de anxietate și vulnerabilitate. Modificările fizice pot influența, de asemenea, emoțiile unei femei. Aceste schimbări de dispoziție pot fi mai evidente în primul trimestru.
Menopauza. Menopauza este o tranziție naturală a vieții femeii în care ciclul menstrual încetează să mai apară. Menopauza se instalează între 40 și 58 de ani, dar vârsta medie este de 51 de ani. Statisticile arată că până la 23% dintre femei suferă schimbări de dispoziție în timpul menopauzei sau după menopauză. 

Cum se tratează tulburările de dispoziție

Tratamentul nu este necesar pentru modificările ocazionale de dispoziție care sunt ușoare până la moderate și nu afectează calitatea vieții unei persoane. Dacă apar schimbări de dispoziție severe sau persistente, acestea pot indica o afecțiune care să aibă nevoie de tratament. Așadar, tratamentul va depinde de cauza de bază. Opțiunile includ:

Psihoterapia. Dacă schimbările de dispoziție rezultă dintr-o afecțiune mentală, terapia poate ajuta, mai ales dacă schimbările de dispoziție afectează viața de zi cu zi sau relațiile cu cei din jur. Terapia îi poate ajuta și pe cei cu o boală fizică cronică sau terminală să se ocupe de situația lor și să-și gestioneze mai bine emoțiile.
Medicație specifică. Pentru a trata simptomele afecțiunile mentale, cum ar fi depresia sau schizofrenia, pot fi indicate medicamente antianxietate, antidepresive, antipsihotice Tratarea afecțiunilor fizice, cum ar fi o boală tiroidiană, poate reduce, de asemenea, tulburările de dispoziție.
Modificarea stilului de viață. Beneficii legate de starea de spirit se pot observa dacă persoana își creează un program de somn de 7-8 ore pe naopte, adoptă o dietă echilibrată, se implică în activitate fizică regulată, gestionează stresul prin meditație, mindfulness sau yoga și menține o viață socială activă, conectându-se cu familia și prietenii în mod regulat.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Mood Disorders
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/mood-disorders
NCBI - Sex differences in mood disorders: perspectives from humans and rodent models
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268901/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0