Studiu: S-au identificat factorii genetici implicati in colita ulcerativa pediatrica

Colita ulcerativa este o afectiune cronica care cauzeaza inflamatie si ulcere la nivelul colonului. Nu se cunosc cauzele care declanseaza aceasta boala, insa se stie ca aceasta apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar.

Nu exista un tratament care sa vindece aceasta boala, tratamentul acesteia concentrandu-se pe ameliorarea simptomelor si pe prelungirea perioadelor de inactivitate. Totusi, cu cat trece mai mult timp de la instalarea bolii, cu atat mai mare este riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

[{ads-colita-first}]

Oamenii de stiinta au descoperit o serie de factori genetici care sunt implicati in colita ulcerativa ce apare la copii.

Studiile facute recent pe soareci sugereaza faptul ca pot fi dezvoltate tratamente eficiente care sa tinteasca inflamatia specifica debutului colitei ulcerative. Aceasta afectiune apare rareori in randul copiilor si a adolescentilor si vine la pachet cu riscul crescut de cancer colorectal.

Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, impreuna cu cercetatorii de la Universitatea Nationala din Coreea, au creat colita ulcerativa pe animale, astfel incat sa poata studia mai bine debutul acesteia, precum si evolutia.

Oamenii de stiinta sustin ca isi doresc ca studiile pe animale sa ii ajute sa identifice modul in care apare aceasta boala la copii.

Cu toate ca afectiunile inflamatorii intestinale pot aparea la orice varsta, in jur de 25% dintre cazuri sunt diagnosticate la tinerii pana in 18 ani. Cu cat colita ulcerativa debuteaza mai devreme, cu atat mai mare este riscul de dezvoltare a cancerului de colon. Inflamatia poate afecta si ficatul asta pentru ca ingusteaza conductele biliare care sunt conectate cu ficatul.

 

 

Alte studii mai vechi au aratat ca interleukina 10, o proteina cu un puternic rol antiinflamator, care calmeaza reactiile inflamatoare in organism, inregistreaza un nivel scazut in organismul pacientilor care dezvolta colita ulcerativa.

In timpul acestui studiu insa, cercetatorii au descoperit ca o alta proteina – fosfataza – se poate asocia cu interleukina 10, crescand astfel riscul de dezvoltare a colitei ulceratuve.

In timpul studiului, s-a descoperit si ca soarecii in organismul carora nu se descoperea prezenta interleukinei 10, sufereau o pierdere a fosfatazei la nivelul intestinului, care cauza inflamatie, colita ulcerativa severa sau chiar cancer de colon la o varsta foarte frageda.

Mai mult decat atat, in colonul soarecilor bolnavi de colita ulcerativa s-a constatat si o intrerupere a activitatii antibacteriene.

Echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca e nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema, pentru a se intelege mecanismul prin care se declanseaza colita ulcerativa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0