Colonoscopia - metoda de diagnostic, dar si de tratament

1. Ce este colonoscopia?
2. Cum se efectuează o colonoscopie?
3. Când este recomandată o colonoscopie?
4. Cum te pregătești pentru colonoscopie?
5. Când este contraindicată colonoscopia?
6. Ce reacții adverse pot apărea după o colonoscopie?
   a. Balonare și flatulență
   b. Crampe abdominale ușoare
   c. Somnolență și amețeli
   d. Sânge în scaun
   e. Durere abdominală severă
   f. Febră sau frisoane
   g. Greață sau vărsături
7. Rezultate colonoscopie

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este atât o metodă de diagnostic, cât și una terapeutică și permite examinarea și tratamentul rectului, colonului și a unei porțiuni a ileonului terminal. Colonoscopia este folosită pentru detectarea anumitor schimbări sau anomalii la nivelul intestinului gros și rectului. 

Ca metodă eficientă de screening a cancerului colorectal, procedura se recomandă a fi efectuată după împlinirea vârstei de 50 de ani. Dacă ai un părinte care a fost diagnosticat cu cancer de colon sau polipi adenomatoși, se recomandă să faci prima colonoscopie cu 10 înainte de a avea vârsta la care a fost diagnosticată persoana respectivă. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale cronice, precum colita ulcerativă sau boala Crohn, ar trebui să fie evaluate mai devreme și mai frecvent, deoarece acestea cresc riscul de cancer colorectal. 

Cum se efectuează o colonoscopie?

În timpul unei colonoscopii, un tub lung, flexibil, denumit colonoscop (endoscop folosit pentru colonoscopie), este introdus în rect, apoi dirijat de-a lungul intestinului gros. Colonoscopul este dotat cu o cameră video de mici dimensiuni, care permite medicului să vadă interiorul colonului. Colonoscopul este dotat și cu un dispozitiv care poate lua mostre de țesut (biopsie) sau care poate îndepărta polipii sau țesuturile anormale de la nivelul pereților colonului.

Colonoscopia nu este de obicei dureroasă, deoarece majoritatea pacienților primesc sedative sau anestezie ușoară pentru a fi relaxați și a se simți confortabil în timpul procedurii. În funcție de sedativele utilizate, unii oameni pot chiar să adoarmă și să nu simtă nimic.

Unii pacienți pot simți presiune sau ușoare crampe în timpul colonoscopiei, mai ales atunci când aerul este introdus în colon pentru a-l extinde și a permite vizualizarea mai bună. Acest disconfort este temporar. E bine ca pacienții care se tem de durere sau disconfort să își exprime îngrijorările în fața mediciului pentru a primi informațiile și asigurările de care au nevoie pentru ca procedura să decurgă cât mai confortabil.

Pregătirea medicului pentru această procedură presupune:

  • a se acorda atenție problemelor generale de sănătate ale pacientului,
  • evaluarea riscului de sângerare,
  • evaluarea adecvată a pacientului pentru sedarea necesară pe perioada colonoscopiei,
  • obținerea consimțământului pacientului pentru procedură, după explicarea riscurilor asociate colonoscopiei.

În timpul colonoscopiei sunt necesare:

  • efectuarea unui examen de înaltă calitate și o vizualizare a întregii mucoase a colonului,
  • efectuarea de biopsii atunci când este nevoie,
  • îndepărtarea endoscopică a tuturor polipilor mai mici de 2 cm.

După colonoscopie:

  • pacientul primește rezultatul scris al colonoscopiei,
  • probele de țesut recoltate în timpul colonoscopiei sunt date pentru examinare anatomo-patologică,
  • urmează revizuirea rezultatelor și urmărirea medicală a pacientului.

Când este recomandată o colonoscopie?

Societatea Americană de Endoscopie Gastrointestinală a subliniat principiile generale pentru utilizarea adecvată a endoscopiei. Endoscopia poate fi indicată dacă sunt îndeplinite oricare dintre următoarele criterii:

Rezultatele pot schimba gestionarea pacientului.
Tratamentul empiric al unei boli benigne a eșuat.
Se anticipează o intervenție terapeutică.
Este folosită ca o alternativă la evaluarea radiologică.
Se supraveghează o afecțiune premalignă.

Colonoscopia se efectuează atât pentru indicații diagnostice, cât și pentru cele terapeutice.

Indicațiile diagnostice includ:

  • screening-ul sau supravegherea cancerului de colon,
  • evaluarea semnelor și simptomelor sugestive pentru o posibilă boală colonică sau a intestinului subțire distal,
  • evaluarea răspunsului la tratament pentru pacienții cu boală colonică cunoscută (de exemplu, boala inflamatorie intestinală).

Indicațiile terapeutice includ:

  • dilatarea stricturii, plasarea stentului, decompresia colonului,
  • leziunile găsite în timpul procedurilor de diagnosticare pot necesita intervenții terapeutice (de exemplu, polipectomia sau tratamentul unei leziuni hemoragice).

Cum te pregătești pentru colonoscopie? 

Pregătirea pentru colonoscopie este esențială pentru ca procedura să fie realizată cu succes și pentru a permite medicului să obțină o imagine clară a colonului.

Medicul îți va oferi instrucțiuni clare despre cum să te pregătești în funcție de starea ta de sănătate. Asigură-te că îl informezi despre orice medicamente sau suplimente pe care le iei.

Cu 2-3 zile înainte de colonoscopie, se recomandă să începi o dietă săracă în fibre. Evită alimentele precum fructele și legumele crude, cerealele integrale, semințele și nucile. Cu o zi înainte de procedură, se recomandă să treci la o dietă lichidă clară:

apă, ceai sau cafea fără lapte
supă clară (fără ingrediente solide)
sucuri fără pulpă

Nu mânca și nu bea nimic în ziua procedurii, cu excepția lichidelor permise dacă medicul îți dă voie.

Medicul îți poate cere să oprești sau să ajustezi doza unor medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele pentru diabet, în funcție de nevoile tale individuale.

În ziua colonoscopiei, îmbracă-te lejer și asigură-te că ai pe cineva care să te ducă acasă, deoarece sedativele utilizate în timpul procedurii pot afecta capacitatea de a conduce. 

Medicul îți va prescrie un laxativ sau o soluție specială de curățare a colonului, pe care trebuie să o bei pentru a elimina complet conținutul intestinal. Acest proces începe de obicei cu o seară înainte de colonoscopie și poate continua și în dimineața procedurii. Este important să urmezi instrucțiunile exact așa cum sunt date.

Când este contraindicată colonoscopia?

Colonoscopia este contraindicată în următoarele situații:

Când riscurile colonoscopiei depășesc beneficiile așteptate,
Consimțământul nu poate fi obținut pentru o procedură non-urgentă,
Este cunoscută sau suspectată o perforare a colonului,
Când există dovezi pentru o diverticulită acută,
Există colită fulminantă.

Este important ca beneficiile precoce ale colonoscopiei să fie atent evaluate față de riscuri, în special la adulții mai în vârstă și la pacienții cu afecțiuni asociate, deoarece acești pacienți prezintă un risc crescut de complicații grave secundare colonoscopiei.

Dacă pacientul nu poate fi sedat în mod adecvat, în ciuda unei încercări rezonabile de sedare, colonoscopia ar trebui întârziată până când poate fi asigurată sedarea adecvată. Înainte de procedură, pacienții trebuie evaluați pentru factorii care pot afecta capacitatea de a efectua o colonoscopie în siguranță și cu succes, inclusiv:

  • Probleme anatomice, cum ar fi recenta intervenție chirurgicală asupra colonului, antecedente de intervenții chirurgicale abdominale și / sau pelvine, herniile abdominale și prezența unei colostomii
  • Comorbidități care pot crește riscurile asociate cu sedarea pacientului
  • Prezența unui defibrilator cardiac implantat și a unor stimulatoare cardiace care pot necesita o gestionare specială în timpul aplicării electrocauterizării
  • Utilizarea cronică a medicamentelor, cum ar fi benzodiazepinele sau narcoticele, care pot crește toleranța pacientului la efectele sedării
  • Antecedente de intubare dificilă prin anestezie

Ce reacții adverse pot apărea după o colonoscopie?

După o colonoscopie, majoritatea pacienților se recuperează rapid și nu au complicații majore. Totuși, pot apărea anumite reacții adverse și efecte secundare, unele fiind normale, iar altele indicând o posibilă complicație care necesită atenție medicală. Dacă experimentezi vreunul dintre simptomele mai severe sau dacă ceva te îngrijorează, este important să iei legătura cu medicul tău pentru a te asigura că totul este în regulă. 

Balonare și flatulență

Acestea apar deoarece în timpul procedurii, aerul este introdus în colon pentru a-l extinde și a permite medicului să vadă mai bine. Este normal să simți disconfort până când elimini tot aerul.

Crampe abdominale ușoare

După colonoscopie, s-ar putea să simți dureri ușoare sau crampe abdominale, dar acestea de obicei dispar în câteva ore.

Somnolență și amețeli

Din cauza sedativelor administrate în timpul procedurii, este normal să te simți obosit sau amețit pentru câteva ore după colonoscopie. De aceea, se recomandă să nu conduci și să ai pe cineva care să te ducă acasă.

Sânge în scaun

O cantitate mică de sânge în scaun imediat după procedură este normală, mai ales dacă au fost îndepărtați polipi sau au fost făcute biopsii. Totuși, sângele ar trebui să fie în cantitate mică și să dispară în scurt timp. Dacă observi sângerări abundente care persistă sau devin mai severe, trebuie să contactezi imediat medicul.

Durere abdominală severă

Aceasta nu este o reacție obișnuită, ci apare în cazuri rare. Dacă simți durere abdominală severă care nu se calmează, poate fi un semn al unei complicații, cum ar fi o perforație a colonului (o ruptură în peretele colonului). Aceasta este o urgență medicală rară, dar gravă.

Febră sau frisoane

Febra după colonoscopie poate indica o infecție, ceea ce este un semn că trebuie să contactezi medicul.

Greață sau vărsături

Deși rare, greața sau vărsăturile după colonoscopie pot apărea ca reacție la sedative sau pot fi semne ale unei complicații.

Rezultate colonoscopie

Rezultatul unei colonoscopii este negativ atunci când medicul nu găsește nicio anomalie la nivelul colonului. În această situație, el va recomanda repetarea procedurii la un interval de 10 ani dacă pacientul prezintă risc mediu de cancer de colon, la un interval de 5 ani dacă a avut polipi la colonoscopii făcute în trecut sau într-un an dacă materiile fecale din colon nu au permis medicului să examineze așa cum se cuvine pereții intestinali.

În cazul în care rezultatul colonoscopiei este pozitiv, înseamnă că medicul a descoperit polipi sau țesuturi anormale la nivelul colonului. Majoritatea polipilor sunt formațiuni necanceroase, însă unii pot fi considerați precanceroși. Polipii îndepărtați în timpul unei colonoscopii sunt trimiși la laborator pentru analiză.

Medicul va recomanda o a doua colonoscopie cât mai curând dacă a descoperit mai mult de doi polipi, dacă a descoperit un polip mai mare de 1 centimetru, dacă polipii sau materiile fecale nu au permis examinarea completă a colonului sau dacă au descoperit polipi de natură cancerigenă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - What is a colonoscopy?
https://www.nhs.uk/conditions/colonoscopy/
JAMA Network - Effectiveness of Colonoscopy Screening vs Sigmoidoscopy Screening in Colorectal Cancer
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2815644
Studiul „Effectiveness of Colonoscopy Screening vs Sigmoidoscopy Screening in Colorectal Cancer”, apărut în JAMA Netw Open. 2024;7(2):e240007. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.0007, autori: Frederik E. Juul et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0