Mituri despre colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie de natura autoimuna, care afecteaza colonul, cauzand, pe langa inflamatie, si ulcere.

Din pacate, oamenii stiu destul de putine lucruri despre colita ulcerativa, iar o parte din acestea sunt neadevarate.

[{ads-colita-first}]

Iata care sunt cele mai comune mituri despre colita ulcerativa:

Colita ulcerativa este, de fapt, boala CrohnFals! Atat colita ulcerativa, cat si boala Crohn, cauzeaza inflamatie la nivelul tractului intestinal, insa in mod diferit. De pilda, colita ulcerativa afecteaza numai colonul, in timp ce boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, printre care si intestinul gros. De asemenea, colita ulcerativa afecteaza numai peretii colonului, in timp ce boala Crohn se poate extinde.

Colita ulcerativa este cauzata de stresul emotional – Fals! Medicii au ajuns la concluzia ca stresul nu poate fi cauza colitei ulcerative. Este adevarat insa ca stresul poate accentua simptomele acestei boli ori le poate face mai greu de suportat.

Colita ulcerativa nu poate fi tratata Fals! Colita ulcerativa poate fi tratata. Este adevarat insa ca nu poate fi vindecata. Totusi, simptomele colitei ulcerative pot fi ameliorate prin tratament care reduce inflamatia, simptomele bolii si care prelungeste totodata perioadele de remisiune.

Persoanele care sufera de colita ulcerativa vor face cancer colorectalFals! Este adevarat ca pacientii care sufera de colita ulcerativa prezinta risc crescut de cancer, insa majoritatea (in jur de 90%) nu vor avea de-a face cu cancerul colorectal. Specialistii recomanda screeningul pentru cancerul de colon la pacientii care sufera de colita ulcerativa de mai mult de 10 ani, riscul acestora fiind mai mare.

Colita ulcerativa cauzeaza numai simptome digestive – Fals! Colita ulcerativa cauzeaza, uneori, si simptome in afara tractului intestinal. Printre acestea se numara si urmatoarele: dureri articulare, iritatii oculare, pietre la rinichi, boli hepatice, slabiciune osoasa sau probleme la nivelul pielii.

Poti vindeca colita ulcerativa prin adoptarea unui regim alimentar special – Fals! Este adevarat ca anumite modificari la nivelul dietei pot ameliora colita ulcerativa, insa regimul alimentar nu poate vindeca aceasta boala. Din pacate, niciun tratament nu o poate vindeca complet, ci doar poate duce boala intr-o faza de remisiune.

Colita ulcerativa implica intotdeauna interventie chirurgicala – Fals! Este adevarat ca in unele cazuri medicii pot considera interventia chirurgicala necesara, insa in cele mai multe cazuri tratamentul medicamentos este suficient.

 

 

Colita ulcerativa are intotdeauna manifestari severe – Fals! Majoritatea pacientilor care sufera de colita ulcerativa experimenteaza simptome de intensitate moderata. Doar 10% din totalul de pacienti cu colita ulcerativa au de-a face cu simptome severe precum: diaree cu sange, crampe abdominale severe, febra si greata.

Colita ulcerativa este, de fapt, sindrom de colon iritabil – Fals! Ambele boli afecteaza intestinele si cauzeaza inflamatie, insa aceasta este singurul lucru pe care acestea il au in comon. Colita ulcerativa este o boala de natura autoimuna, in timp ce sindromul de colon iritabil este un cumul de simptome ce apar din cauze psihosomatice (din cauza stresului, a anxietatii). In timp ce colita ulcerativa cauzeaza daune serioase la nivel intestinal precum ulcerele, sindromul de colon iritabil nu are asemenea urmari asupra colonului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0