Colita ulcerativa la copii
1. Ce este colita ulcerativă?
2. Din ce cauze apare colita ulcerativă la copii?
a. Factori genetici
b. Dereglarea sistemului imunitar
c. Factori de mediu
d. Microbiomul intestinal
e. Factori autoimuni
3. Simptome colită ulcerativă la copii
4. Diagnosticare colită ulcerativă la copii
5. Cum este tratată colita ulcerativă la copii?
a. Medicamente
b. Dietă
c. Remedii naturiste
d. Complicații ale colitei ulcerative la copii
6. Se poate preveni colita ulcerativă la copii?
Ce este colita ulcerativă?
Colita ulcerativă este o afecțiune caracterizată de inflamația persistentă la nivelul colonului. Inflamația cauzează o serie de simptome neplăcute, începând de la dureri abdominale și diaree frecventă, până la scădere în greutate și anemie. Colita ulcerativă la copii apare, însă, destul de rar.
Colita ulcerativă este o boală cronică, deci este destul de dificil pentru un copil să facă față acestei boli, ceea ce înseamnă că acesta trebuie sprijinit de familie să facă față afecțiunii. Atunci când apare, aceasta se manifestă printr-o serie de simptome specifice inflamației.
Din ce cauze apare colita ulcerativă la copii?
Deși cauzele exacte ale colitei ulcerative nu sunt pe deplin înțelese, se consideră că apariția acesteia este rezultatul unei combinații de factori genetici, de mediu și imunologici. Iată principalele cauze și factori de risc implicați:
Factori genetici
Există o predispoziție genetică pentru colita ulcerativă, ceea ce înseamnă că, dacă un membru al familiei are boala, riscul copilului de a dezvolta afecțiunea este mai mare.
Dereglarea sistemului imunitar
În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva infecțiilor. La copiii cu colită ulcerativă, sistemul imunitar reacționează excesiv și atacă celulele proprii ale colonului, declanșând inflamația cronică.
Factori de mediu
Infecțiile virale sau bacteriene pot juca un rol în declanșarea răspunsului imunitar anormal. Deși nu este o cauză directă, anumite alimente sau obiceiuri alimentare pot agrava simptomele sau pot influența inflamația intestinală. Deși nici acesta nu este o cauză directă, și stresul poate agrava simptomele colitei ulcerative.
Microbiomul intestinal
Dezechilibrul florei intestinale poate contribui la dezvoltarea colitei ulcerative. Unii copii cu această afecțiune au un microbiom intestinal diferit față de cei sănătoși.
Factori autoimuni
Colita ulcerativă este considerată o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul atacă propriile țesuturi. La copii, acest mecanism poate fi mai pronunțat din cauza sistemului imunitar în dezvoltare.
Simptome colită ulcerativă la copii
- Diareea
- Anemia
- Oboseala
- Malnutriția
- Sângerări rectale
- Dureri în zona abdominală
- Scădere în greutate
- Colita ulcerativă la copii poate provoca și alte simptome precum:
- Oase fragile
- Inflamație la nivel ocular
- Dureri articulare
- Pietre la rinichi
- Afecțiuni hepatice
- Iritații cutanate
- Leziuni la nivelul pielii
Întrucât copiii nu reușesc întotdeauna să comunice părinților sau medicului simptomele resimțite, colita ulcerativă este destul de dificil de diagnosticat în rândul celor mici.
Diagnosticare colită ulcerativă la copii
Colita ulcerativă la copii este diagnosticată printr-o serie de analize, începând cu analizele de sânge și până la radiografii și proceduri endoscopice.
Cum este tratată colita ulcerativă la copii?
În general, copiii diagnosticați cu colita ulcerativă sunt tratați prin administrarea de medicamente, dar contează și alimentația.
Medicamente
Corticosteroizii (prednison) sunt adesea folosiți pentru calmarea puseurilor de activitate a bolii și pentru ameliorarea simptomelor precum durerea abdominală sau diareea. Sunt utilizați pentru a reduce rapid inflamația în cazurile moderate până la severe. Corticosteroizii sunt foarte eficienți pentru controlul simptomelor pe termen scurt, dar nu sunt recomandați pentru utilizare pe termen lung din cauza efectelor secundare. Odată ce simptomele acestea sunt estompate, se folosesc medicamente cu efect antiinflamator pentru prelungirea perioadei de remisiune a bolii.
Aminosalicilații precum mesalazina sau sulfasalazina reduc inflamația în intestin și sunt de obicei utilizați pentru cazurile ușoare până la moderate de colită ulcerativă. Pot fi administrați oral (tablete) sau sub formă de clisme sau supozitoare pentru a acționa direct în colon.
Medicamentele biologice precum infliximab, adalimumab, golimumab sau vedolizumab blochează anumite proteine care cauzează inflamația (cum ar fi TNF-alfa). Sunt utilizate în colita ulcerativă moderată până la severă și atunci când alte tratamente nu au avut succes.
Alimentația nu declanșează colita ulcerativă, însă poate declanșa sau agrava simptomele acestei boli cronice deja existente. Un studiu făcut pe o perioadă de 12 săptămâni a dovedit că o alimentație săracă în produse lactate, în cereale, în alimente foarte procesate și în zaharuri, dar bogată în legume, fructe, carne și nuci poate să instaleze și să prelungească perioada de remisiune a bolii, fără alt tratament de întreținere.
În timpul unui puseu de activitate a bolii, e indicat ca micuții să evite alimentele care le pot declanșa/ agrava simptomele, precum: produsele lactate, dulciurile cu zahăr, chipsurile, produsele de patiserie și sucurile din comerț. Hrănește-ți copilul, în episoadele de activitate ale bolii, cu legume și fructe gătite, cu orez alb și cu unt de arahide. Apa este extrem de importantă întrucât organismul riscă să se deshidratezriile din cauza diareei severe.
Remediile naturiste nu pot înlocui tratamentul medicamentos pentru colita ulcerativă la copii, dar unele dintre ele pot completa terapiile convenționale și pot ajuta la gestionarea simptomelor. Este foarte important ca orice remediu naturist să fie utilizat numai cu acordul și supravegherea medicului specialist, deoarece anumite plante sau suplimente pot interacționa cu medicația sau pot agrava simptomele.
Unele studii sugerează că probioticele pot reduce simptomele colitei ulcerative și pot prelungi perioadele de remisiune. Probioticele pot ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale, care poate fi afectată în colita ulcerativă. Surse naturale de probiotice sunt: iaurtul, chefirul, murăturile, kimchi-ul.
Aloe vera are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea tractului digestiv, deci sucul de aloe vera consumat cu moderație ar putea fi util. Curcumina, un compus activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la reducerea inflamației în intestin, deci poate fi de folos presărată peste mâncare.
Unele ceaiuri din plante pot ajuta la calmarea tractului digestiv și la reducerea inflamației. Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea crampelor abdominale, menta poate ajuta la reducerea gazelor și a balonării, iar ghimbirul are efecte antiinflamatorii și contribuie la calmarea grețurilor.
Deficiența de vitamina D este frecventă la persoanele cu boli inflamatorii intestinale. Vitamina D are un rol important în funcționarea sistemului imunitar și poate ajuta la reducerea inflamației. Se găsește în pește gras, ciuperci, ouă, dar la copiii cu colită ulcerativă pot fi necesare suplimentele alimentare, însă luate doar cu acordul medicului.
Subliniem că orice modificare a dietei sau adăugare de suplimente naturiste trebuie discutată cu un gastroenterolog pediatric, pentru a evita complicațiile sau interacțiunile cu medicația.
Complicații ale colitei ulcerative la copii
În jur de 25‑30% dintre copiii care suferă de colită ulcerativă necesită internarea în spital. De asemenea, până la 25% dintre copiii cu colită ulcerativă vor dezvolta o formă de artrită. Riscul de apariție a problemelor de vedere ori a cancerului colorectal este, de asemenea, ridicat în rândul copiilor diagnosticați cu colită ulcerativă.
Cu tratament adecvat și îngrijire atentă, copiii cu această boală pot avea o viață normală. Oamenii de știință fac o serie de cercetări cu privire la cauzele colitei ulcerative pediatrice și dezvoltă o serie de tratamente care ar putea vindeca la un moment dat această afecțiune.
Copilul poate fi dus și la un psiholog, care să îi explice ce poate face pentru a-și accepta boala, dar și cum o poate ține sub control la nivel mental. Un terapeut va preveni instalarea problemelor precum depresia sau anxietatea, care pot apărea la copiii cu colita ulcerativă.
Dacă copilul răspunde bine la medicație, poate avea perioade lungi de remisiune, în care simptomele sunt absente sau foarte reduse. Copiii cu colită ulcerativă ușoară până la moderată, care răspund bine la tratament, au un prognostic mai bun și perioade mai lungi de remisiune. Aproximativ 25% dintre pacienții cu colită ulcerativă vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți sau a întregului colon (colectomie) în timpul vieții. După intervenția chirurgicală, unii pacienți se pot vindeca de boală, dar acest lucru poate implica alte schimbări pe termen lung.
Se poate preveni colita ulcerativă la copii?
Prevenirea colitei ulcerative la copii este dificilă, deoarece cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese și implică o combinație complexă de factori genetici, de mediu și imunologici. Totuși, există câteva măsuri care pot contribui la reducerea riscului sau la gestionarea mai eficientă a afecțiunii, chiar dacă prevenirea completă nu este posibilă.
Menținerea unui microbiom intestinal sănătos - O dietă bogată în fibre, fructe, legume și alimente integrale poate contribui la menținerea unei flore intestinale sănătoase. Probioticele, fie din alimente fermentate (iaurt, chefir, murături), fie sub formă de suplimente, pot ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale. Antibioticele pot afecta flora intestinală, așa că este important să fie utilizate doar când sunt absolut necesare.
Reducerea expunerii la factorii de mediu nocivi - Fumatul pasiv este asociat cu un risc mai mare de boli inflamatorii intestinale. Deși nu este un factor cauzator direct, stresul poate agrava simptomele. Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare sau activități fizice poate ajuta la gestionarea stării generale de sănătate a copilului.
Îngrijirea sănătății generale a sistemului imunitar - Activitatea fizică regulată ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unui echilibru sănătos al organismului. Menținerea vaccinărilor conform recomandărilor medicale ajută la prevenirea infecțiilor care ar putea perturba sistemul imunitar și declanșa inflamația.
Monitorizarea factorilor genetici - Dacă există un istoric familial de colită ulcerativă sau alte boli inflamatorii intestinale, este important ca părinții să discute cu medicul copilului despre riscuri. O monitorizare atentă a simptomelor și o intervenție timpurie pot preveni agravarea bolii. În cazul unor semne precoce de boală inflamatorie intestinală (cum ar fi diareea cronică, dureri abdominale, sânge în scaun), este important ca aceștia să ducă imediat copilul la medic pentru a se interveni cât mai devreme.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Yale Medicine - Pediatric Ulcerative Colitis
https://www.yalemedicine.org/conditions/pediatric-ulcerative-colitis
NCBI - How has the disease course of pediatric ulcerative colitis changed throughout the biologics era? A comparison with the IBSEN study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9372802/
Studiul „How has the disease course of pediatric ulcerative colitis changed throughout the biologics era? A comparison with the IBSEN study”, apărut în World J Gastroenterol. 2022 Jul 28; 28(28): 3666–3681. Published online 2022 Jul 28. doi: 10.3748/wjg.v28.i28.3666, autori: Yiyoung Kwon et al.
Te-ar mai putea interesa și...