Dermatita atopica la copii si expunerea la soare

Dermatita atopica, cunoscuta in mod popular si sub denumirea de eczema, este o afectiune a pielii care apare, de regula, in copilarie. In cele mai multe cazuri, dermatita atopica dispare in perioada maturitatii, insa uneori aceasta se vindeca de la sine odata cu inaintarea in varsta.

La nivel mondial, in jur de 10-20% dintre copii sufera de dermatita atopica, afectiune cronica, insa necontagioasa, a pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptomele dermatitei atopice la copii sunt:

  • Uscaciunea pielii
  • Iritatii la nivel curtanat
  • Exfolierea pielii
  • Inflamarea pielii
  • Prurit

Cu toate ca nu exista inca un tratament care sa vindece aceasta afectiune deranjanta mai ales in randul copiilor, care nu se pot controla atunci cand au mancarimi si adesea se aleg cu semne din cauza scarpinatului, ingrijirea pielii in mod corespunzator poate reduce simptomele neplacute ale acestei dermatite.

Dermatita atopica are doua faze: faza inactiva, in timpul careia pielea este foarte uscata, iritata si se exfoliaza cu usurinta avand nevoie de hidratare intensa, iar a doua este faza activa, in care mancarimile si disconfortul apar si pacientul are nevoie de medicatie care calmeaza inflamatia si reduce pruritul.

Cea mai comuna zona in care apare dermatita atopica la bebelusi este fata, urmata de scalp. Si coatele si genunchii sunt zone in care dermatita atopica apare adesea la bebelusi.

Daca copilul dezvolta dermatita atopica dupa varsta de 2 ani, eczema apare in prima faza pe corp, incepand cu coatele si genunchii, iar apoi se extinde catre gat, incheieturi si glezne.

 

 

Dermatita atopica la copii si expunerea la soare

Expunerea la radiatiile UV in caz de dermatita atopica poate fi benefica pentru copii, atata timp cat acestia sunt protejati de o crema cu factor de protectie solara si nu se expun in intervalul orar 10-16, atunci cand intensitatea radiatiilor atinge cote maxime.

Copiii au nevoie de lumina soarelui pentru a fi sanatosi, iar dermatita de care acestia sufera este ameliorata de expunerea la radiatiile UV. Expunerea la soare ajuta organismul sa produca vitamina D, vitamina care stimuleaza productia de cathelicidina, proteina care protejeaza pielea de infectiile cauzate de contractarea unui virus, a unei bacterii ori a unor fungi.

Intrucat pielea copiilor, in special cea a bebelusilor, este foarte sensibila, e esential sa se acorde o atentie sporita protectiei solare. Lotiunea de plaja cu factor de protectie 50 si cu spectru larg este cea mai potrivita pentru cei mici. Alege o formula special conceputa pentru bebelusi, pentru a te asigura ca nu contine parfumuri ori alte substante alergene.

Hidratarea este, de asemenea, importanta dupa expunerea la soare asa ca asigura-te ca hidratezi pielea celui mic cu o crema special conceputa dupa ce acesta este expus la soare.

Daca copilul intra in apa marii ori in apa din piscina, asigura-te ca il clatesti la dus imediat ce iese din apa intrucat atat sarea din apa de mare, cat si clorul din apa de piscina ii agreseaza pielea celui mic, agravand eczema.

Discuta cu medicul copilului tau pentru a intelege ce este sau nu benefic pentru cel mic astfel incat sa ii oferi ingrijirea corespunzatoare.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0