Cum ți se schimbă viața după operația de colostomie

Chiar dacă ai avut parte de o operație de colostomie, încă te mai poți bucura de o viață normală și împlinită.

Colostomia este procedura chirurgicală prin care este eliminat parțial sau total colonul afectat și se crează o deschidere (stomă) în intestinul gros. Deschiderea se formează prin aducerea capătului sănătos al colonului la nivelul pielii. Scopul procedurii este de a oferi un canal alternativ pentru fecale prin care să părăsească corpul. 

[{ads-colita-first}]

Această procedură este mai ales importantă pentru persoanele al căror anus și rect au fost afectate (de exemplu de o infecție, cancer colorectal, colită ulcerativă etc.) și au nevoie de un anus artificial pentru a-i prelua funcțiile. De aceea colostomia se mai numește și „anus contra naturii”, și poate avea caracter temporar sau permanent, în funcție de gravitatea cazului. În cazul colostomiilor temporare, anusul nu a fost înlăturat din organism, iar anusul artificial are doar rolul de a prelua funcțiile până se vindecă cel natural.

Afecțiuni care pot duce la colostomie

De cele mai multe ori, colostomia este recomandată persoanelor care au colonul sau rectul compromis de infecții sau inflamații. Bolile inflamatorii intestinale, precum diverticulita, colita ulcerativă și boala Crohn pot degrada mucoasa colonului și afecta abilitățile de absorbție a nutrienților.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală cronică în care suprafața interioară a colonului sau rectului este împânzită de mici ulcerații. Acestea degradează mucoasa intestinală și duc la malabsorbție. Reziduurile digestive vor traversa colonul prea repede (diaree), iar pacientul pierde din greutate și poate suferi de dezechilibre de vitamine. Ulcerațiile iritate de materia alimentară digerată pot sângera, de aceea unul din simptomele comune ale colitei ulcerative este prezența sângelui în scaun.

În cazul colitei ulcerative agresive, sau a altor afecțiuni care nu răspund la tratament sau au fost descoperite prea târziu, colostomia este o ultimă opțiune. Tratamentele obișnuite pentru colită ulcerativă pot varia de la ușoare (antiinflamatoare nesteroidiene) la foarte puternice (corticosteroizi și imunosupresoare) cu efecte adverse care afectează calitatea vieții pacientului. Operația de colostomie poate reduce complet simptomele digestive ale colitei ulcerative.

Opțiuni pentru colostomie

Majoritatea persoanelor cu anus contra naturii trebuie să poarte o pungă de colostomie atașată de stoma abdominală, pentru colectarea deșeurilor intestinale. Punga trebuie golită sau schimbată de câteva ori pe zi, în funcție de frecvența mișcărilor intestinale. De obicei, cu cât stoma este mai departe de anus, adică spre începutul tractului gastrointestinal, cu atât este mai mare producția de deșeuri. Deci și nevoia de a goli sau de a schimba punga devine cu atât mai frecventă.

În cazul persoanelor cu colostome în zona colonului sigmoid sau a colonului descendent, aceștia pot avea opțiunea de a iriga stoma. Acest lucru permite persoanei să nu poarte o pungă, ci mai degrabă doar un capac cu tifon peste stomă și să programeze irigarea pentru momentele convenabile. Pentru irigare, trebuie să plaseze un cateter în interiorul stomei și să folosească apă pentru a permite fecalelor să iasă din corp într-un manșon de irigare. Majoritatea colo-stomelor trebuie irigate o dată pe zi sau o dată la două zile, dar cazurile depind de la o persoană la alta, de sănătatea persoanei și de aportul alimentar.

Îngrijirea de rutină în cazurile de anus contra naturii

Pungile de colostomie și capacele care sunt atașate de stomă trebuie schimbate în mod regulat. Unii pacienți optează să folosească o soluție care să neutralizeze mirosul pentru pungă și un lubrifiant înainte de a o reatașa pe stomă. 

De obicei, pacienții pot să opteze pentru unul din două tipuri de pungi de colostomie: cele de unică folosință și de cele care se pot scurge. Majoritatea pungilor sunt opace și filtrează aerul printr-un filtru cu cărbune, pentru a nu emite miros. Medicii recomandată să golească sau să schimbe punga de colostomie atunci când este doar o treime plină. 

Capacele pentru stomă, spre deosebire de pungile de colostomie, sunt de obicei înlocuite la fiecare trei până la șapte zile. În cazurile în care sigiliile se desprind de piele, capacele ar trebui să fie înlocuite imediat.

Poți trăi normal după colostomie?

În afara schimbărilor ce țin de igiena pungii de colostomie, viața pacientului cu anus contra naturii nu este foarte diferită de normal. Un trai sănătos care include alimentație sănătoasă, exerciții fizice ușoare și suport emoțional este esențial pentru tranziția la viața cu pungă de colostomie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimentația sănătoasă și echilibrată este cheia pentru un tranzit intestinal normal. La fel și hidratarea, iar pacienții cu pungă de colostomie trebuie să aibă grijă să bea 1,5-2 litri de lichide pe zi. Persoanele cu anus contra naturii ar trebui să evite consumul de alcool și cafea, întrucât pot accelera digestia iar punga de colostomie va trebui schimbată mai des. 

În ceea ce privește exercițiile fizice, efortul intens este interzis în primele 12 săptămâni după operație. Pacienții pot opta pentru exerciții fizice ușoare, yoga, pilates sau doar mersul în pas accelerat. Este foarte important ca pacienții să poarte o bandă elastică în jurul taliei ce va fixa punga în loc, pentru a evita hernia stomei. Sportul influențează pozitiv digestia, și chiar și exercițiile ușoare pot întări mușchii abdominali. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0