Despre diverticulita sau diverticuloza colonica: manifestari si tratament

In anumite situatii, cum ar fi constipatia cronica, fibrele musculare nu mai fac fata tensiunii din peretele colonic si se rup, ceea ce duce la aparitia de discontinuitati.

Din cauza presiunii din interior, prin aceste defecte herniaza catre exterior prelungiri in deget de manusa ale mucoasei, numite diverticuli (ca niste saculeti sau buzunarase). Acesti diverticuli apar, de regula, la nivelul ultimii portiuni a colonului, numita colon sigmoid si descendent. Diverticuloza este o boala frecventa in Romania, in special la varstnici, unde ajunge sa afecteze pana la 60-80% dintre persoanele de peste 80 de ani.

Ce este boala diverticulara?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala diverticulara este alcatuita din doua conditii: diverticuloza si diverticulita. In prima parte, diverticuloza reprezinta formarea mai multor "buzunare" mici sau diverticuli in mucoasa colonului. Diverticulii pot fi de marimi diverse, incepand de la dimensiunea unui bob de mazare, pana la dimensiuni mult mai mari. EI se formeaza din cauza presiunii crescute de pe urma gazelor intestinale, produsilor reziduali ori lichidului de pe acele zone slabite din peretii intestinali. Diverticulii se pot forma in timpul constipatiei, de exemplu, si se gasesc cel mai adesea in portiunea inferioara a intestinului gros.

Ce inseamna "diverticulita" si "diverticuloza"? Care sunt diferentele dintre cele doua?

Potrivit medicilor, diverticuloza apare atunci cand se dezvolta in tractul digestiv niste "saci" mici (diverticuli), care sunt umflati, proeminenti. Cand unul sau mai multi dintre acesti saculeti se inflameaza ori se infecteaza, afectiunea se numeste diverticulita.

Manifestari in diverticuloza sau diverticulita

In cazul in care te intrebi care sunt simptomele care pot insoti diverticuloza colonica sau diverticulita, afla ca uneori este posibil sa nu existe simptome ori sa apara anumite semne:

1. nici un simptom;

2. dureri abdominale intr-un anumit loc;

3. balonare abdominala excesiva;

4. tulburari de tranzit, precum constipatie sau alternanta diaree cu constipatie.

Suplimentar, cand apar complicatii, pot sa apara febra si sangerarea in scaun.

Cea mai frecventa complicatie a diverticulilor colonici este diverticulita, care apare prin infectarea diverticulilor cu bacterii din materii fecale. Aceasta, la randul ei, se poate complica cu perforatii, abcese, peritonite, fistule (ulceratii adanci) recto-vaginale, fistule recto-vezicale sau fistule cutanate.

O alta complicatie posibila, dar rara, este hemoragia cu sange rosu, care se poate datora hemoragiei diverticulare. Aceasta este autolimitata si rareori duce la anemie, in acest caz diagnosticul cel mai probabil fiind de cancer rectocolonic.

Majoritatea pacientilor cu diverticuloza nu prezinta simptome. Uneori, boala diverticulara cauzeaza aparitia unor crampe usoare, poate sa apara balonarea sau constipatia. Medicii spun ca o dieta bogata in fibre dietetie si un medicament care calmeaza durerea vor reusi sa amelioreze, de cele mai multe ori, simptomele acestei afectiuni.

Daca diverticulii se inflameaza ori se infecteaza, atunci boala este denumita diverticulita. Cel mai frecvent simptom este durerea abdominala, ce se simte de obicei in partea stanga. Pacientul poate sa aiba si febra, greata, varsaturi, frisoane, crampe si constipatie. In cazurile grave, diverticulita poate duce la hemoragii, la rupturi sau obstructii.

Diagnosticare

Investigatiile care se fac in caz de suspiciune de diverticuli sunt:

  • irigografia, in cazul persoanelor varstnice si cu multe alte afectiuni;
  • colonoscopia, cel mai frecvent utilizata;
  • tomografia computerizata in cazul suspiciunii de diverticulita;
  • analize de laborator care arate inflamatia, precum viteza de sedimentare a hematiilor (VHS), fibrinogen, proteina C reactiva.

 

Tratament pentru diverticulii colonici

O dieta bogata in fibre, de aproximativ 25 -35 grame pe zi, este prima indicatie pe care o primeste un pacient cu boala diverticulara. Fibrele reduc consistenta dura a materiilor fecale si favorizeaza tranzitul intestinal.

Ca medicatie, se pot administra cure periodice de antibiotice neresorbabile, pentru a scadea riscul aparitiei diverticulitei, si produse probiotice. Probioticele sunt microorganisme care ajuta la mentinerea echilibrului natural al florei intestinale, intr-un sens care sa fie benefic pentru sanatate.

Studiile au aratat ca probioticele sunt eficiente in tratamentul cazurilor usoare si moderate. De asemenea, se pot recomanda medicamente cu rol antiinflamator, de tipul mesalazinei sub forma de comprimate sau supozitoare, in functie de localizarea diverticulilor si de localizarea inflamatiei peretelui colonic.

Cand apare diverticulita acuta, se recomanda dieta hidrica si se administraza antibiotice cu spectru larg. Se pot asocia medicamente simptomatice cu efect antispastic, antiflatulente, antitermice.

In cazurile grave sau in cazul aparitiei complicatiilor de tip stenoze postinflamatorii, abcese, peritonite acute sau fistule ori hemoragii masive se poate recurge la tratament chirurgical. Se practica, de obicei, colectomie segmentara cu indepartarea portiunii de colon afectate.

Colectomia poate fi efectuata prin abordare clasica sau laparoscopic, cu toate avantajele abordarii minim-invazive. Uneori, poate fi necesara exteriorizarea temporara a colonului cu anus iliac stang, urmata de refacerea continuitatii digestive intr-un al doilea timp operator.

Prevenire

Specialistii considera ca diverticuloza poate fi prevenita printr-o dieta cu continut corespunzator de fibre si de lichide. Painea cu cereale sau cerealele, orezul, legumele si fructele proaspete trebuie sa faca parte din dieta, care astfel devine bogata in fibre. De asemenea, activitatea fizica regulata si intretinuta si evitarea starilor de constipatie influenteaza in mod pozitiv buna functionare a colonului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diverticulitis/multimedia/diverticulosis-and-diverticulitis/img-20006098
  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10352-diverticular-disease

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0