Colonoscopia, esențială după 75 de ani

Vârsta recomandată pentru a începe screening-ul pentru cancerul de colon este de 45 de ani pentru persoanele fără istoric familial, iar după 75 de ani, colonoscopia ar trebui să fie o investigație de rutină, potrivit anumitor cercetări.

Colonoscopia este un examen utilizat pentru a detecta modificări sau anomalii în intestinul gros și în rect. În timpul colonoscopiei, un tub lung și flexibil, numit colonoscop, este introdus în rect. O cameră video mică, aflată în vârful tubului, permite medicului să vadă interiorul întregului colon. Dacă este necesar, polipii sau alte tipuri de țesut anormal pot fi îndepărtați în timpul unei colonoscopii. De asemenea, în timpul colonoscopiei pot fi prelevate probe de țesut (biopsii).

Colonoscopia, metodă de screening pentru cancerul de colon

Colonoscopia poate fi recomandată pentru a se investiga simptome intestinale și a depista posibile cauze ale durerilor abdominale, sângerărilor rectale, constipației cronice, diareei cronice și a altor probleme intestinale, dar și ca metodă de screening pentru cancerul de colon. 

Pentru persoanele cu vârste de 50 de ani sau mai mult și cu risc mediu de cancer de colon (adică fără alți factori de risc pentru acest tip de cancer decât vârsta), medicul poate recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani sau, în unele cazuri, la intervale mai mici, deoarece colonoscopia poate detecta cancerul de colon. De asemenea, dacă o persoană a avut polipi, i poate recomanda o colonoscopie de urmărire pentru a căuta și a elimina orice polip suplimentar, în ideea de a reduce riscul de cancer de colon. 

Autoritățile medicale internaționale recomandă mai nou reducerea vârstei de screening de la 50 la 45 de ani pentru persoanele fără antecedente familiale de cancer de colon. Legat de vârsta la care nu ar mai trebui efectuate aceste screening-uri, se considera că după 75 de ani nu mai este nevoie de screening de rutină. Dar este adevărat acest lucru?

Pentru a obține răspunsuri în această privință, cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts au analizat într-un studiu¹ date despre cazurile de cancer de colon și decesele a peste 56.000 de participanți care au fost urmăriți din 1988 până în 2016 în două mari studii de sănătate din SUA și care au atins vârsta de 75 de ani în timpul urmăririi. Studiul a fost publicat în mai 2021 în jurnalul medical JAMA Oncology.

Colonoscopia înainte, dar și după 75 de ani poate salva vieți

S-a dovedit astfel că persoanele care au avut parte de screening pentru cancerul de colon după vârsta de 75 de ani au avut un risc cu 39% mai mic de a dezvolta această boală și un risc cu 40% mai mic de deces prin cancer de colon, indiferent dacă au fost sau nu supuse screeningului înainte de vârsta de 75 de ani.

Dintre participanții care au fost examinați și înainte de vârsta de 75 de ani, cei care au fost examinați după această vârstă au avut un risc cu 33% mai mic de incidență a cancerului de colon și un risc cu 42% mai mic de deces prin cancer de colon decât cei care nu au fost examinați după vârsta de 75 de ani. În rândul persoanelor care au fost supuse screening-ului pentru prima dată după vârsta de 75 de ani, ratele au fost cu 49% și, respectiv, 37% mai mici decât în rândul celor care nu au fost niciodată supuși screening-ului.

Oamenii de știință au mai observat că persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu boli de inimă, diabet ori alte trei sau mai multe afecțiuni nu au obținut beneficii semnificative din screeningul cancerului de colon după vârsta de 75 de ani. Screeningul pentru cancerul de colon este cel mai frecvent efectuat fie prin colonoscopie, fie prin sigmoidoscopie.

Cercetătorii concluzionează că aceste prime date empirice demonstrează cu adevărat că pentru mulți oameni este importantă continuarea screening-ului și după vârsta de 75 de ani, dar se va ține cont de faptul că screening-ul trebuie adaptat și în funcție de factorii de risc individual.

Cum te pregătești pentru o colonoscopie?

Când te programezi pentru o colonoscopie, medicul îți va da indicații legat de cum anume trebuie să te pregătești. Înainte de colonoscopie, colonul trebuie golit, deoarece orice reziduu poate împiedica observarea corectă a colonului și a rectului în timpul testului. Pentru a-ți goli colonul, medicul îți poate cere:

  • Să urmezi o dietă specială cu o zi înainte de colonoscopie. De obicei, nu vei avea voie să mănânci alimente solide cu o zi înainte de examen. Băuturile pot fi limitate la lichide limpezi: apă simplă, ceai și cafea fără lapte sau smântână și supă de legume strecurată. Trebuie evitate lichidele roșii, care pot fi confundate cu sângele în timpul colonoscopiei. Este posibil ca medicul să îți spună să nu consumi nici alimente și nici băuturi după miezul nopții din noaptea dinaintea colonoscopiei.
  • Să iei un laxativ. De obicei, medicul recomandă administrarea unui laxativ, fie sub formă de pilule, fie sub formă lichidă, cu o noapte înainte de colonoscopie sau atât în seara precedentă, cât și în dimineața procedurii.
  • Să folosești un kit de clismă. În unele cazuri, poate fi necesar să utilizezi un set de clismă fără prescripție medicală, fie în seara de dinaintea testului, fie cu câteva ore înainte de acesta, pentru a se goli colonul. Acest lucru este în general eficient numai în golirea colonului inferior și de obicei nu este recomandat ca mod principal de golire a colonului.

Este important să îi spui medicului cu cel puțin o săptămână înainte de colonoscopie dacă iei anumite medicamente (pentru diabet, tensiune arterială crescută sau probleme cardiace) sau suplimente care conțin fier, deoarece e posibil să fie nevoie de ajustări în administrarea lor. De asemenea, anunță medicul dacă iei aspirină sau alte medicamente care subțiază sângele, cum ar fi warfarina ori anticoagulante mai noi, cum ar fi dabigatran sau rivaroxaban, utilizate pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor sau de accident vascular cerebral ori pastile pentru inimă care influențează trombocitele, cum ar fi clopidogrel. La fel, este posibil să fie nevoie de ajustarea dozelor sau de întreruperea temporară a administrării acestor medicamente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Oncology - Association of Screening Lower Endoscopy With Colorectal Cancer Incidence and Mortality in Adults Older Than 75 Years
https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2780056
1. Studiul „Association of Screening Lower Endoscopy With Colorectal Cancer Incidence and Mortality in Adults Older Than 75 Years”, apărut în JAMA Oncol. 2021;7(7):985-992. doi:10.1001/jamaoncol.2021.1364, autori: Wenjie Ma, Kai Wang, Long H. Nguyen et al.
Mayo Clinic - Colonoscopy
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0