Mutațiile genelor BRCA 1 și 2: semnificație și prognostic

Genele BRCA 1 și BRCA 2 sunt, probabil, cele mai cunoscute gene asociate unui risc crescut de a dezvolta un cancer mamar.

Practic, oricare persoană este purtătoare a acestor gene, dar numai o parte dintre pacienți prezintă mutații fie a uneia, fie a amândurora, mutații care sunt moștenite și care cresc riscul dezvoltării unui cancer mamar. Doar aproximativ 5-10% dintre cancerele mamare sunt determinate de mutațiile moștenite ale genelor BRCA 1 și BRCA 2, precum și a altor gene, mult mai rar întâlnite, așa cum este cazul genelor ATM, CDH1, CHEK2, PALB2, PTEN, STK 11 sau PTEN. Transmiterea se face de la părinți, atât mama cât și tatăl putând fi purtători ai acestor mutații. Riscul este diferit în funcție de genă sau de genele implicate, fiind maximal pentru BRCA 1 și BRCA 2.

Membrii familiei voastre și voi sunteți mai susceptibili de a avea o mutație BRCA 1 sau BRCA 2 dacă familia ta are un istoric puternic de cancer mamar sau ovarian. Membrii familiei care moștenesc mutațiile BRCA 1 și BRCA 2 au, de obicei, aceeași mutație. Dacă unul dintre membrii familiei tale are o mutație BRCA 1 sau BRCA 2 cunoscută, ceilalți membri ai familiei care fac teste genetice ar trebui să fie verificați pentru acea mutație.

Mutațiile genelor BRCA sunt relativ rare, cu o incidență care variază între 1 la 400 și respectiv la 800 de persoane, incidență care variază în funcție de grupul etnic, cu un maxim cunoscut de 1 la 40 pentru descendenții evrei Askhenazi, atât bărbați cât și femei (pentru mutațiile BRCA 1). Dacă pentru rasa caucaziană prevalența este de 2-3%, afroamericanii prezintă o prevalență de 1%, hispanicii de aproximativ 4%, iar evreii Askhenazi de 8-10%.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mulți factori, inclusiv cei genetici, de mediu și dobândiți, sunt implicați în dezvoltarea cancerului de sân în diferite societăți. Printre toți acești factori, în familiile cu antecedente de cancer de sân de-a lungul mai multor generații, genetica, ca și genele de predispoziție pentru dezvoltarea acestei boli, ar trebui să fie luată în considerare mai mult. Detectarea timpurie a purtătorilor de mutații în aceste gene, la rândul său, poate juca un rol important în prevenirea acesteia. Deoarece această boală are o prevalență ridicată în jumătate din populația globală, pare necesară depistarea la femei a mutațiilor raportate în genele predispozante, care au fost observate la pacientele cu cancer de sân. În această analiză, a fost investigat un număr de mutații în două gene predispozante (BRCA 1 și BRCA 2) care au apărut la pacienți cu antecedente familiale.

Ce semnificație au mutațiile BRCA 1 și/ sau BRCA 2 identificate la femei în stare de sănătate aparentă?

Un risc semnificativ de a dezvolta un cancer mamar. Dacă purtătoarele BRCA 1 prezintă un risc estimat de a dezvolta un cancer mamar până la vârsta de 70 de ani de 50-60%, purtătoarele mutațiilor genei BRCA 2 prezintă un risc estimat de 45%.

În general, incidența cancerului mamar în populația feminină este de aproximativ 8%, ceea ce înseamnă că 8 din 100 de femei vor dezvolta un cancer mamar până la vârsta de 70 de ani. În schimb, purtătoarele mutațiilor BRCA 1 și, respectiv, BRCA 2 vor dezvolta un cancer mamar într-un număr de 45-65 din 100 de femei. Aceste cifre reprezintă riscul relativ și nu absolut, iar riscul nu este niciodată de 100%. Practic, multe femei cu mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2 nu vor dezvolta niciodată un cancer mamar.

Femeile cu mutații ale genei BRCA 1 prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer mamar triplu negativ, cancer mamar cunoscut ca entitate aparte cu evoluție și prognostic rezervat, comparativ cu alte tipuri de cancer mamar. Tumorile intitulate drept triplu negative nu prezintă receptori hormonali, atât estrogenici cât și progesteronici. De asemenea, gena HER 2 sau CERB 2 nu este exprimată. În schimb, mutațiile genei BRCA 2 cresc riscul apariției cancerului mamar estrogen pozitiv.

Mutațiile BRCA 1 și / sau BRCA 2 cresc, de asemenea, riscul apariției unui al doilea cancer mamar primitiv (cancer mamar independent de primul cancer mamar diagnosticat). În general, aceste cancere apar mai degrabă în sânul contralateral, comparativ cu sânul afectat de primul cancer. Pentru purtătoarele de mutații BRCA 1 și BRCA 2, riscul de cancer mamar contralateral la 10 ani de la diagnostic este în jur de 10-30%, comparativ cu cele fără mutații, la care riscul de cancer contralateral este de 5-10%. Practic, riscul de-a lungul vieții pentru un cancer mamar primitiv contralateral la femeile purtătoare ale mutațiilor BRCA 1 și, respectiv, BRCA 2 este de 40-65%.

Newsletter DOC dedicat

Din acest motiv, pacientelor diagnosticate cu cancer mamar și celor care prezintă mutații ale genelor BRCA 1 și BRCA 2 li se recomandă mastectomia contralaterală profilactică, în vederea scăderii riscului celui de-al doilea cancer mamar primitiv.

Mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2 cresc, de asemenea, riscul dezvoltării unui cancer ovarian

Dacă riscul unui cancer ovarian sporadic, de-a lungul vieții, este sub 2%, el crește dramatic la 35-70% la purtătoarele mutației BRCA 1 și la 10-30% la cele cu mutații BRCA 2. În ceea ce privește prognosticul, se pare că purtătoarele de mutații BRCA 1 sau BRCA 2 diagnosticate cu cancer ovarian prezintă o supraviețuire mai mare decât cele fără mutații, cu un plus pentru mutațiile BRCA 2. Explicația ar putea consta în sensibilitatea mai mare la chimioterapie a tumorilor BRCA pozitive.

Din cauza riscului semnificativ de a dezvolta un cancer ovarian, purtătoarele mutațiilor BRCA 1 și BRCA 2 sunt sfătuite să recurgă la ovariectomie profilactică.

În ceea ce privește mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA 2 la bărbați, în general mutațiile BRCA 2 se însoțesc de un risc mai mare de a dezvolta un cancer mamar. Riscul de cancer mamar la bărbații non-carrier BRCA este de 1 la 1000, în timp ce purtătorii mutațiilor BRCA 2 prezintă un risc de 65 la 1000 de bărbați. Dacă doar 5-10% dintre cancerele mamare la femei se datoreză mutațiilor genetice, la bărbați, aproape 40% dintre cancere au ca determinism mutații ale genei BRCA 2. De asemenea, bărbații care au mutații BRCA 2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată, cu un risc estimat de 15% și, de asemenea, un cancer pancreatic.

Epidemiologie

Riscul normal de apariție a cancerului în populația generală este de 12,5% pentru cancerul de sân la femei, de 0,1% pentru cancerul de sân la bărbați și de 1% până la 2% pentru cancerul ovarian. Incidența și riscul asociat de apariție a cancerului până la vârsta de 70 de ani pentru mutațiile BRCA1 și BRCA2 sunt:

Mutația BRCA 1

  • Responsabilă pentru aproximativ 35% din cazurile de cancer de sân ereditar
  • Crește riscul de apariție a cancerului de sân până la vârsta de 70 de ani la 44% până la 78%.
  • Creșterea riscului de a dezvolta cancer ovarian până la vârsta de 70 de ani la 18% până la 54%.
  • Creșterea riscului de apariție a cancerului de sân la bărbați până la vârsta de 70 de ani la 0,22 până la 2,8%.

Mutația BRCA 2     

  • Responsabil pentru aproximativ 25% din cazurile de cancer de sân ereditar
  • Crește riscul de apariție a cancerului de sân până la vârsta de 70 de ani la 31% până la 56%.
  • Creșterea riscului de a dezvolta cancer ovarian până la vârsta de 70 de ani la 2,4% până la 19%.
  • Creșterea riscului de apariție a cancerului de sân la bărbați până la vârsta de 70 de ani la 3,2% până la 12%.

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
The BRCA1 and BRCA2 Genes - https://www.cdc.gov/genomics/disease/breast_ovarian_cancer/genes_hboc.htm#:~:text=Normally%2C%20the%20BRCA1%20and%20BRCA2,%2C%20ovarian%2C%20and%20other%20cancers
The importance of BRCA1 and BRCA2 genes mutations in breast cancer development - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4972064/
BRCA 1 and 2 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470239/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0