Mutatiile genelor BRCA 1 si 2 – semnificatie si prognostic

Genele BRCA1 si BRCA 2 sunt, probabil, cele mai cunoscute gene asociate unui risc crescut de a dezvolta un cancer mamar.

Practic, oricare persoana este purtatoare a acestor gene, dar numai o parte dintre pacienti prezinta mutatii fie a uneia, fie a amandurora, mutatii care sunt mostenite si care cresc riscul dezvoltarii unui cancer mamar. Doar aproximativ 5-10% dintre cancerele mamare sunt determinate de mutatiile mostenite ale genelor BRCA 1 si BRCA 2, precum si a altor gene, mult mai rar intalnite, asa cum este cazul genelor ATM, CDH1, CHEK2, PALB2, PTEN, STK 11 sau PTEN. Transmiterea se face de la parinti, atat mama cat si tatal putand fi purtatori ai acestor mutatii. Riscul este diferit in functie de gena sau de genele implicate, fiind maximal pentru BRCA 1 si BRCA 2.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mutatiile genelor BRCA sunt relativ rare, cu o incidenta care variaza intre 1 la 400 si respectiv la 800 de persoane, incidenta care variaza in functie de grupul etnic, cu un maxim cunoscut de 1 la 40 pentru descendentii evrei Askhenazi, atat barbati cat si femei (pentru mutatiile BRCA1). Daca pentru rasa caucaziana prevalenta este de 2-3%, afroamericanii prezinta o prevalenta de 1%, hispanicii de aproximativ 4%, iar evreii Askhenazi de 8-10%.

Ce semnificatie au mutatiile BRCA 1 si/ sau BRCA 2 identificate la femei in stare de sanatate aparenta?

Un risc semnificativ de a dezvolta un cancer mamar. Daca purtatoarele BRCA 1 prezinta un risc estimat de a dezvolta un cancer mamar pana la varsta de 70 de ani de 50-60%, purtatoarele mutatiilor genei BRCA 2 prezinta un risc estimat de 45%.

In general, incidenta cancerului mamar in populatia feminina este de aproximativ 8%, ceea ce inseamna ca 8 din 100 de femei vor dezvolta un cancer mamar pana la varsta de 70 de ani. In schimb, purtatoarele mutatiilor BRCA 1 si, respectiv, BRCA 2 vor dezvolta un cancer mamar intr-un numar de 45-65 din 100 de femei. Aceste cifre reprezinta riscul relativ si nu absolut, iar riscul nu este niciodata de 100%. Practic, multe femei cu mutatii ale genelor BRCA 1 si BRCA 2 nu vor dezvolta niciodata un cancer mamar.

Femeile cu mutatii ale genei BRCA 1 prezinta un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un cancer mamar triplu negativ, cancer mamar cunoscut ca entitate aparte cu evolutie si prognostic rezervat, comparativ cu alte tipuri de cancer mamar. Tumorile intitulate drept triplu negative nu prezinta receptori hormonali, atat estrogenici cat si progesteronici. De asemenea, gena HER 2 sau CERB2 nu este exprimata. In schimb, mutatiile genei BRCA 2 cresc riscul aparitiei cancerului mamar estrogen pozitiv.

Mutatiile BRCA 1 si / sau BRCA 2 cresc, de asemenea, riscul aparitiei unui al doilea cancer mamar primitiv (cancer mamar independent de primul cancer mamar diagnosticat). In general, aceste cancere apar mai degraba in sanul contralateral, comparativ cu sanul afectat de primul cancer. Pentru purtatoarele de mutatii BRCA 1 si BRCA 2, riscul de cancer mamar contralateral la 10 ani de la diagnostic este in jur de 10-30%, comparativ cu cele fara mutatii, la care riscul de cancer contralateral este de 5-10%. Practic, riscul de-a lungul vietii pentru un cancer mamar primitiv contralateral la femeile purtatoare ale mutatiilor BRCA 1 si, respectiv, BRCA 2 este de 40-65%.

Din acest motiv, pacientelor diagnosticate cu cancer mamar si celor care prezinta mutatii ale genelor BRCA 1 si BRCA 2 li se recomanda mastectomia contralaterala profilactica, in vederea scaderii riscului celui de-al doilea cancer mamar primitiv.

Mutatiile genelor BRCA 1 si BRCA 2 cresc, de asemenea, riscul dezvoltarii unui cancer ovarian

Daca riscul unui cancer ovarian sporadic, de-a lungul vietii, este sub 2%, el creste dramatic la 35-70% la purtatoarele mutatiei BRCA 1 si la 10-30% la cele cu mutatii BRCA 2. In ceea ce priveste prognosticul, se pare ca purtatoarele de mutatii BRCA 1 sau BRCA 2 diagnosticate cu cancer ovarian prezinta o supravietuire mai mare decat cele fara mutatii, cu un plus pentru mutatiile BRCA 2. Explicatia ar putea consta in sensibilitatea mai mare la chimioterapie a tumorilor BRCA pozitive.

Din cauza riscului semnificativ de a dezvolta un cancer ovarian, purtatoarele mutatiilor BRCA 1 si BRCA 2 sunt sfatuite sa recurga la ovarectomie profilactica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ceea ce priveste mutatiile genelor BRCA 1 si BRCA 2 la barbati, in general mutatiile BRCA 2 se insotesc de un risc mai mare de a dezvolta un cancer mamar. Riscul de cancer mamar la barbatii non-carrier BRCA este de 1 la 1000, in timp ce purtatorii mutatiilor BRCA 2 prezinta un risc de 65 la 1000 de barbati. Daca doar 5-10% dintre cancerele mamare la femei se datoreza mutatiilor genice, la barbati, aproape 40% dintre cancere au ca determinism mutatii ale genei BRCA 2. De asemenea, barbatii care au mutatii BRCA 2 prezinta un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostata, cu un risc estimat de 15% si, de asemenea, un cancer pancreatic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0