Riscul de cancer de prostata, mai mare la barbatii diagnosticati cu boli inflamatorii intestinale

Un studiu incheiat recent arata ca bolile inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn cresc riscul barbatilor de a face cancer de prostata.

Se stia deja ca bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de cancer de colon, insa ceea ce nu se stia pana acum era ca si riscul de cancer de prostata poate fi marit de o asemenea afectiune intestinala.

Studiul facut de cercetatorii americani a aratat ca un barbat care sufera de o boala inflamatorie intestinala are un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta cancer de prostata, in comparatie cu un barbat care nu sufera de o asemenea afectiune intestinala.

Cauza exacta a declansarii bolilor inflamatorii intestinale este necunoscuta, oamenii de stiinta facand inca cercetari pe aceasta tema, mai ales ca numarul cazurilor diagnosticate creste de la un an la altul.

Newsletter DOC dedicat

Atat colita ulcerativa, cat si boala Crohn, apar in urma unui raspuns anormal al sistemului imunitar, care devine fara niciun motiv hiperactiv si incepe sa atace tesuturile sanatoase ale tractului gastrointestinal.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca rezultatele acestui studiu ar trebui sa ii faca mai vigilenti atat pe medici, cat si pe pacienti. Stiind ca au risc crescut de cancer de prostata din cauza bolii inflamatorii intestinale, pacientii vor acorda mai multa atentie screening-ului, iar astfel diagnosticarea cancerului poate fi facuta mai devreme.

Semnele cancerului de prostata pot fi trecute cu vederea, fiind puse pe seama simptomelor bolii inflamatorii intestinale.

Ce simptome poate avea cancerul de prostata

Bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn si colita ulcerativa se manifesta prin simptome precum crampe abdominale, balonare, disconfort gastric, diaree, constipatie, varsaturi si sangerari rectale. Acestea se manifesta agresiv in timpul episoadelor de activitate a bolii, insa se pot ameliora daca boala intra in faza de remisiune.

Cancerul de prostata, pe de alta parte, de cele mai multe ori este asimptomatic ori are simptome ce pot fi trecute cu usurinta cu vederea de catre pacient.

 
In cazuri foarte rare, atunci cand se manifesta simptomatic, cancerul de prostata poate fi tradat de urmatoarele semne:
  • Nevoia urgenta de urinare, manifestata mai ales pe timpul noptii
  • Incapacitatea de a te abtine atunci cand simti nevoia de a merge la toaleta
  • Fluxul urinei intrerupt sau slab
  • Durere/ usturime la urinare
  • Dureri la ejaculare
  • Sange in urina/ sperma
  • Presiune/ durere in zona rectala
  • Durere/ rigiditate in zona lombara, in zona soldurilor sau in zona pelvina.

Daca ai de-a face cu aceste simptome, e indicat sa mergi la medic pentru un consult de specialitate. Acesta iti va recomanda analizele necesare pentru stabilirea diagnosticului.

Cancerul de prostata apare atunci cand celulele prostatei incep sa se multiplice in mod necontrolat. Acesta este, de cele mai multe ori, un tip de cancer care evolueaza lent si se metastazeaza destul de tarziu. Exista si cazuri mai agresive, cu o evolutie foarte rapida, insa acestea sunt mai rare.

Dupa stabilirea diagnosticului de cancer la prostata, medicii vor alege tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare pacient. Acestia vor tine cont si de boala inflamatorie intestinala si de modul in care evolutia acesteia va fi afectata de tratamentul administrat pentru cancer.

Pacientii care sufera de o boala inflamatorie intestinala ar trebui sa acorde o atentie sporita screening-ului anual pentru cancerul de prostata. In acest fel, vor reusi sa identifice o eventuala tumoare in timp util, iar tratamentul va avea astfel sanse mai mari de reusita. Bolile inflamatorii intestinale nu pot fi vindecate, insa pot fi tinute sub control prin tratament medicamentos. Pe de alta parte, cancerul de prostata poate fi vindecat, iar sansele de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat diagnosticul e stabilit mai devreme.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Inflammatory bowel disease and the risk of prostate cancer", publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori:  Burns JA, Weiner AB, Catalona WJ, Li EV, Schaeffer EM, Hanauer SB, Strong S, Burns J, Hussain MHA, Kundu SD

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0