Copiii nascuti prematur: cum ii ajuta incubatorul si ce rol are in dezvoltarea lor

Majoritatea sarcinilor au o durata de 40 de saptamani. Un bebelus ce vine pe lume inainte de saptamana 37 este cunoscut sub denumirea de bebelus prematur sau "nascut inainte de termen".

bebelusi prematuri

Micutii care se nasc foarte devreme au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme. Expertii spun, de pilda, ca bebelusii nascuti la 23-24 de saptamani pot supravietui, insa situatia lor este una riscanta. Copiii nascuti intre saptamana 32 si saptamana 36 nu au probleme grave sau pe termen lung, insa este important ca starea lor sa fie monitorizata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O nastere prematura este acea nastere care are loc cu mai bine de trei saptamani inainte de data la care s-a estimat ca va veni pe lume bebelusul, cu alte cuvinte, nasterea prematura este cea care are loc inainte de inceputul saptamanii 37 de sarcina.

Bebelusii prematuri, in special cei care s-au nascut foarte devreme, au adeseori probleme medicale si anumite complicatii. De obicei, complicatiile prematuritatii variaza, insa cu cat bebelusul vine pe lume mai devreme, cu atat este mai mare riscul de complicatii in cazul sau.

In functie de cat de devreme se naste un bebelus, acesta poate fi:

  • prematurul tarziu - este bebelusul nascut intre saptamana 34 si 36 de sarcina;
  • prematurul moderat - este micutul nascut intre saptamana 32 si 34 de sarcina;
  • prematurul nascut foarte inainte de termen - este bebelusul care se naste la mai putin de 32 de saptamani de sarcina;
  • prematurul extrem - este bebelusul care s-a nascut la sau inainte de saptamana 25 de sarcina.

 

Statisticile arata ca cele mai multe nasteri premature au loc in stadiul "prematurului tarziu", adica intre saptamana 34 si 36 de sarcina.

In cazul in care o mama naste inainte de termen, bebelusul va trebui sa petreaca mai mult timp in spital, intr-o sectie speciala a maternitatii sau, in functie de ingrijirile medicale de care are nevoie, va fi internat intr-o unitate de terapie intensiva neonatala. Aici, bebelusul prematur va fi ingrijit si monitorizat constant, fiind introdus intr-un incubator. Exista mai multe modalitati de ingrijire a bebelusului nascut prematur, iar una dintre acestea este incubatorul.

Cum poate incubatorul sa salveze vieti

Dupa nastere, cel mai probabil bebelusul va sta inchis intr-un incubator (un aparat special din plastic), unde aerul este mentinut cald, pentru a-l ajuta pe micut sa isi mentina temperatura normala a corpului. Mai tarziu, cand starea micutului va permite, personalul medical de la unitatea de terapie intensiva neonatala va permite mamei sa isi tina bebelusul in brate.

Tot in aceasta sectie speciala, semnele vitale ale bebelusului sunt monitorizate. Sunt atasati anumiti senzori pe corpul micutului, pentru a se monitoriza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si temperatura. Un ventilator special poate fi folosit, pentru a-l ajuta pe bebelusul prematur sa respire.

La inceput, bebelusul prematur poate primi lichidele si nutrientii printr-un tub, pe cale intravenoasa. Laptele matern va putea fi administrat mai tarziu, printr-un tub introdus prin nasul bebelusului si care ajunge direct in stomacul sau (sonda nazogastrica). Alaptarea la san sau hranirea cu biberonul este posibila dupa ce bebelusul este suficient de puternic pentru a suge singur.

Ce rol are incubatorul

Unii bebelusi se nasc prea devreme, inainte ca anumite organe importante sa se dezvolte. In functie de cat de prematur este bebelusul, acesta poate avea un tract digestiv nedezvoltat, plamani nedezvoltati, sistem imunitar slab dezvoltat si chiar pielea poate fi nedezvoltata.

Pentru a-i ajuta pe bebelusii prematuri sa supravietuiasca in afara uterului, ei vor fi asezati intr-un aparat numit incubator, care le ofera micutilor conditiile optime de care au nevoie pentru a se dezvolta, cat timp se afla intr-o unitate de terapie intensiva neonatala.

Incubatorul este o unitate de marimea unui patut standard pentru bebelusi, echipat cu pereti din plastic transparent. Deoarece bebelusii nu au grasime corporala, ei nu isi pot regla temperatura corpului. In acest scop, incubatorul este aparatul care asigura conditiile ideale de mediu, fie prin faptul ca permite ajustarea manuala a temperaturii, fie prin faptul ca face ajustari automate, pe baza schimbarilor de temperatura ale corpului bebelusului.

Aceasta nu este singura functie pe care o are un incubator. De asemenea, aparatul acesta ii protejeaza pe copiii nascuti prematur de infectii, de alergeni, de zgomotele in exces sau de intensitatea luminii care le poate face rau.

Incubatorul poate regla umiditatea aerului pentru a mentine integritatea pielii bebelusului si poate fi chiar echipat cu lumini speciale, pentru a trata icterul neonatal care este destul de frecvent la nou-nascuti.

Temperatura din incubator poate varia, in functie de varsta gestationala a micutului, de starea in care functioneaza plamanii micutului si de alte complicatii aparute in starea lui de sanatate.

Intr-un studiu din 2009, cercetatorii au subliniat ca nou-nascutii si bebelusii in stare critica au un risc mai mare de probleme aparute din cauza ca nu isi pot regla temperatura corpului. De cele mai multe ori, micutii nascuti prematur nu pot retine atat de multa caldura pe cat ar fi normal, din cauza ca au greutatea foarte mica si pentru ca au o cantitate redusa de grasime in corp.

In acest sens, incubatorul este un aliat de pret, pentru ca el asigura temperatura optima la care trebuie sa stea bebelusul pentru a se dezvolta, aparatul se asigura ca aceasta temperatura este mentinuta la valorile optime si, prin urmare, previne hipotermia si orice complicatii ce pot sa apara de pe urma hipotermiei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "The infant incubator in the neonatal intensive care unit: unresolved issues and future developments", publicat in 2009, in Journal of Perinatal Medicine, autori: Roberto Antonucci, Annalisa Porcella, Vassilios Fanos.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-birth/diagnosis-treatment/drc-20376736

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0