Copiii născuți prematur: cum îi ajută incubatorul și ce rol are în dezvoltarea lor

Majoritatea sarcinilor au o durată de 40 de săptămâni. Un bebeluș care vine pe lume înainte de săptămâna 37 este cunoscut sub denumirea de bebeluș prematur sau "născut înainte de termen".

Micuții care se nasc foarte devreme au un risc mai mare de a dezvolta anumite probleme. Experții spun, de pildă, că bebelușii născuți la 23-24 de săptămâni pot supraviețui, însă situația lor este una riscantă. Copiii născuți între săptămâna 32 și săptămâna 36 nu au probleme grave sau pe termen lung, însă este important ca starea lor să fie monitorizată.

O naștere prematură este acea naștere care are loc cu mai bine de trei săptămâni înainte de data la care s-a estimat că va veni pe lume bebelușul, cu alte cuvinte, nașterea prematură este cea care are loc înainte de începutul săptămânii 37 de sarcină.

Bebelușii prematuri, în special cei care s-au născut foarte devreme, au adeseori probleme medicale și anumite complicații. De obicei, complicațiile prematurității variază, însă cu cât bebelușul vine pe lume mai devreme, cu atât este mai mare riscul de complicații în cazul său.

{copiii-nascuti-prematur-cum-ii-ajuta-incubatorul-si-ce-rol-are-in-dezvoltarea-lor}]

De câte feluri sunt nașterile premature

În funcție de cât de devreme se naște un bebeluș, acesta poate fi:

  • prematurul târziu - este bebelușul născut între săptămâna 34 și 36 de sarcină;
  • prematurul moderat - este micuțul născut între săptămâna 32 și 34 de sarcină;
  • prematurul născut foarte devreme - este bebelușul care se naște la mai puțin de 32 de săptămâni de sarcină;
  • prematurul extrem - este bebelușul care s-a născut la sau înainte de săptămâna 25 de sarcină.

Statisticile arată că cele mai multe nașteri premature au loc în stadiul "prematurului târziu", adică între săptămâna 34 și 36 de sarcină.

În cazul în care o mamă naște înainte de termen, bebelușul va trebui să petreacă mai mult timp în spital, într-o secție specială a maternității sau, în funcție de îngrijirile medicale de care are nevoie, va fi internat într-o unitate de terapie intensivă neonatală. Aici, bebelușul prematur va fi îngrijit și monitorizat constant, fiind introdus într-un incubator. Există mai multe modalități de îngrijire a bebelușului născut prematur, iar una dintre acestea este incubatorul.

Ce rol are incubatorul

Unii bebeluși se nasc prea devreme, înainte ca anumite organe importante să se dezvolte. În funcție de cât de prematur este bebelușul, acesta poate avea un tract digestiv nedezvoltat, plămâni nedezvoltați, sistem imunitar slab dezvoltat și chiar pielea poate fi nedezvoltată.

Pentru a-i ajuta pe bebelușii prematuri să supraviețuiască în afara uterului, ei vor fi așezați într-un aparat numit incubator, care le oferă micuților condițiile optime de care au nevoie pentru a se dezvolta, cât timp se află într-o unitate de terapie intensivă neonatală.

Incubatorul este o unitate de mărimea unui pătuț standard pentru bebeluși, echipat cu pereți din plastic transparent. Deoarece bebelușii nu au grăsime corporală, ei nu își pot regla temperatura corpului. În acest scop, incubatorul este aparatul care asigură condițiile ideale de mediu, fie prin faptul că permite ajustarea manuală a temperaturii, fie prin faptul că face ajustări automate, pe baza schimbărilor de temperatură ale corpului bebelușului.

Aceasta nu este singura funcție pe care o are un incubator. De asemenea, aparatul acesta îi protejează pe copiii născuți prematur de infecții, de alergeni, de zgomotele în exces sau de intensitatea luminii care le poate face rău.

Incubatorul poate regla umiditatea aerului pentru a menține integritatea pielii bebelușului și poate fi chiar echipat cu lumini speciale, pentru a trata icterul neonatal care este destul de frecvent la nou-născuți.

Temperatura din incubator poate varia, în funcție de vârsta gestațională a micuțului, de starea în care funcționează plămânii micuțului și de alte complicații apărute în starea lui de sănătate.

Într-un studiu din 2009, cercetătorii au subliniat că nou-născuții și bebelușii în stare critică au un risc mai mare de probleme apărute din cauză că nu își pot regla temperatura corpului. De cele mai multe ori, micuții născuți prematur nu pot reține atât de multă căldură pe cât ar fi normal, din cauză că au greutatea foarte mică și pentru că au o cantitate redusă de grăsime în corp.

În acest sens, incubatorul este un aliat de preț, pentru că el asigură temperatura optimă la care trebuie să stea bebelușul pentru a se dezvolta, aparatul se asigură că această temperatură este menținută la valorile optime și, prin urmare, previne hipotermia și orice complicații ce pot să apară de pe urma hipotermiei.

Cum poate incubatorul să salveze vieți

După naștere, cel mai probabil bebelușul va sta închis într-un incubator, unde aerul este menținut cald, pentru a-l ajuta pe micuț să își mențină temperatura normală a corpului. Mai târziu, când starea micuțului va permite, personalul medical de la unitatea de terapie intensivă neonatală va permite mamei să își țină bebelușul în brațe.

Tot în această secție specială, semnele vitale ale bebelușului sunt monitorizate. Sunt atașați anumiți senzori pe corpul micuțului, pentru a se monitoriza tensiunea arterială, ritmul cardiac, respirația și temperatura. Un ventilator special poate fi folosit, pentru a-l ajuta pe bebelușul prematur să respire.

La început, bebelușul prematur poate primi lichidele și nutrienții printr-un tub, pe cale intravenoasă. Laptele matern va putea fi administrat mai târziu, printr-un tub introdus prin nasul bebelușului și care ajunge direct în stomacul său (sonda nazogastrică). Alăptarea la sân sau hrănirea cu biberonul este posibilă după ce bebelușul este suficient de puternic pentru a suge singur.

Diferite tipuri de incubatoare

În funcție de nevoile bebelușilor, în unitățile de terapie intensivă neonatală se folosesc diferite tipuri de incubatoare:

Incubatorul deschis

Este cunoscut și sub denumirea de incubator cu radiator sau incubator cu cutie deschisă în partea de sus. Încălzitorul pentru sugari este utilizat în general pentru a menține temperatura bebelușului abia născut timp de câteva ore. Deoarece incubatorul este deschis, controlul umidității nu este la fel de bun și nici nu există protecție împotriva agenților patogeni din mediul înconjurător. Deși acest incubator permite un contact fizic mai mare cu bebelușul, nu este ideal pentru bebelușii care au nevoie de protecție împotriva germenilor.

Incubatorul închis 

Incubatorul închis are porturi de acces manual care permit îngrijitorilor să administreze medicamente și perfuzii atunci când este necesar. Acesta asigură o circulație mai bună a căldurii și un control mai bun al temperaturii. De asemenea, oxigenul poate fi administrat cu ușurință. Într-un incubator închis, umiditatea și temperatura pot fi controlate manual sau prin intermediul unor senzori pe bază de piele. Contactul minim cu personalul medical și cu mediul asigură un mediu steril.

Incubatorul cu pereți dubli 

Unele incubatoare închise au pereți dubli pentru a maximiza retenția căldurii și a umidității. La fel ca un incubator închis, un incubator cu pereți dubli creează, de asemenea, un micro-mediu mai controlat și mai protejat pentru copil.

Incubatorul portabil 

Acest incubator este utilizat pentru a muta bebelușii dintr-o zonă, locație sau spital în alta/altul atunci când este necesar. Incubatoarele portabile sunt, de obicei, mai mici și sunt echipate cu un monitor cardio-respirator, oximetru de puls, mini ventilator, alimentare suplimentară cu oxigen și o pompă IV.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
 Studiul "The infant incubator in the neonatal intensive care unit: unresolved issues and future developments", publicat in 2009, in Journal of Perinatal Medicine, autori: Roberto Antonucci, Annalisa Porcella, Vassilios Fanos - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19591569/
“Double wall versus single wall incubator for reducing heat loss in very low birth weight infants in incubators”, autori: N Laroia, D L Phelps, J Roy - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17443543/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0