Deficitul de Omega 3 in sarcina, asociat cu nasterea prematura [studiu]

Femeile insarcinate sunt incurajate sa manance peste oceanic mic sau sa ia suplimente cu ulei de peste de mare adancime, pentru ca studiile recente arata ca Omega 3 reduce unele riscuri la gravide, cum ar fi cel de nastere prematura.

Pe scurt, un studiu ne arata ca nivelurile scazute de acizi grasi Omega 3 din plasma sunt asociate cu nasterea prematura a bebelusilor si, de aceea, femeile insarcinate sunt incurajate fie sa manance mai mult peste oceanic, de mare adancime, fie sa ia suplimente cu Omega 3, din ulei de peste.

Potrivit unei cercetari din vara anului 2018, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, in colaborare cu Institutul Statens Serum, din Danemarca, femeile gravide care au avut concentratii scazute in plasma ale acizilor grasi Omega 3, in primul si al doilea trimestru de sarcina, au avut un risc semnificativ mai mare de a naste prematur, cand au fost comparate cu femeile care au avut niveluri mai mari de acizi grasi Omega 3 in plasma.

Acest studiu sugereaza ca, daca exista concentratii mici ale anumitor acizi grasi cu lant lung (este vorba de EPA si de DHA, doi acizi grasi Omega 3), acestea ar putea fi un factor de risc puternic pentru nasterea prematura a bebelusului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autorul care a condus acest studiu, Sjurdur F. Olsen, profesor de nutritie la Harvard Chan School, spune ca femeile insarcinate nu ar trebui sa fie descurajate sa consume peste, din cauza continutului de mercur, ci, din contra, ele ar trebui sa aleaga surse de incredere de acizi grasi (de pilda, suplimentele cu Omega 3 din pesti mici, care au un risc mai mic de contaminare cu mercur).

"Rezultatele noastre sustin importanta faptului ca in sarcina, femeii gravide trebuie sa i se asigure un aport adecvat de acizi grasi Omega 3 cu lant lung.", spune Sjurdur F. Olsen despre studiul pe care l-a condus, publicat in august 2018 in EBioMedicine. Tot el a mai subliniat ca femeile insarcinate trebuie sa ia decizii dupa ce se informeaza bine in prealabil, cu privire la tipurile cele mai bune de peste pe care au voie sa le consume si cu privire la ce tip de peste trebuie sa evite in sarcina.

Riscul de nastere prematura e mare daca exista deficit de Omega 3

Nasterea inainte de termen (sau nasterea prematura) este principala cauza de deces in randul nou-nascutilor si este asociata cu tulburarile cognitive si cu problemele cardiometabolice aparute mai tarziu, in cazul bebelusilor care supravietuiesc, desi s-au nascut mai devreme.

Vreme de decenii, oamenii de stiinta au avut aceasta ipoteza, cum ca aportul mare de acizi grasi Omega 3 EPA si DHA, grasimi bune care se gasesc in pestele de apa rece (precum macroul de Atlantic, ansoa, somonul si tonul, cat si in specii de cod si eglefin), ar putea reduce riscul de nastere prematura. Desi unele studii au sprijinit aceasta ipoteza, cercetarile au fost neconcludente pana acum.

Descoperă soluțiile experților DOC
 

Pentru acest studiu nou, cercetatorii au examinat informatiile obtinute dintr-un studiu de cohorta din Danemarca, ce a urmarit 96.000 de copiii din aceasta tara, prin intermediul chestionarelor si nu numai.

Oamenii de stiinta au analizat mostrele de sange obtinute de la 376 de femei care au nascut foarte prematur (inainte de 34 de saptamani de gestatie), intre anii 1996 si 2003, si de la 348 de femei care au nascut ducand sarcina la termen, asa cum era normal. Toate femeile au oferit mostre de sange din timpul primului si celui de-al doilea trimestru de sarcina.

Analiza mostrelor de sange luate de la gravide a aratat ca femeile care faceau parte din grupul cu cele mai mici niveluri serice de EPA+DHA (niveluri de EPA si DHA care reprezentau mai putin de 1,6 din totalul acizilor grasi din plasma) au avut un risc de 10 ori mai mare de nastere prematura (inainte de termen), in comparatie cu femeile din cele trei grupuri care au inregistrat cele mai mari niveluri de EPA si DHA in sange (peste 1,8 din totalul acizilor grasi din plasma).

Ce inseamna aceste rezultate?

Concluziile oamenilor de stiinta sugereaza ca, in randul femeilor insarcinate care au avut cele mai mici concentratii de EPA si DHA in organism, faptul ca incep sa manance mai mult peste sau ca li se administreaza un supliment cu ulei de peste le-ar putea reduce riscul de nastere prematura.

Atentie! Autorii spun ca acest studiu a fost condus in Danemarca, acolo unde rata de nastere prematura este scazuta, si subliniaza ca rezultatele ar trebui reproduse si in randul altor populatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The Harvard Gazette - https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/08/low-plasma-levels-of-omega-3-fatty-acids-associated-with-preterm-birth/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0