

Cum iei corect temperatura copilului, in functie de varsta?
Cum iei corect temperatura copilului, in functie de varsta?
Cum iei corect temperatura copilului, in functie de varsta?
Toti copiii fac, din cand in cand, febra. Temperatura crescuta a corpului este un semn ca organismul lupta cu o infectie. De regula, febra nu reprezinta un pericol, insa atunci cand este foarte mare, poate fi vorba despre o problema mai grava si e necesar ajutor medical de urgenta.
Ce tipuri de termometre exista si pe care sa il alegi
In farmacii vei gasi o gama variata de termometre. Cel mai eficient este, insa, cel digital.
Termometrul cu mercur
Cu toate ca in farmacii nu se mai gasesc termometrele cu mercur, in unele familii acestea mai sunt inca pastrate. Evita sa iei temperatura copilului cu un asemenea termometru – se poate sparge in orice moment, iar mercurul este extrem de toxic. Specialistii recomanda sa inlocuim termometrele vechi cu unele moderne, digitale, care nu ne expun pe noi sau pe copii vreunui risc.
Termometrul digital
Acesta este extrem de rapid si precis. Totodata, este singurul termometru recomandat de medicii pediatrii. Citeste instructiunile de pe ambalaj, pentru a stii cum sa il folosesti.
Termometrul digital poate fi folosit pentru a lua temperatura din mai multe locuri:
- Rectal – este recomandata pentru copiii mai mici de 3 ani si metoda are cele mai precise rezultate.
- Oral – ideala pentru copiii mai mari de 4-5 ani, care coopereaza si lasa termometrul sa stea nemiscat in gura pana temperatura este luata.
- La axila – nu ofera rezultate foarte precise, insa este o metoda ce poate fi folosita cand e suspectata febra, pentru o prima impresie. Va fi intotdeauna confirmata temperatura indicata in urma folosirii unei alte metode de a lua temperatura – pe cale orala sau rectala.
Termometrul cu infrarosu
Acesta este rapid si usor de folosit, intrucat tot ce trebuie sa faci este sa tii termometrul orientat catre fruntea copilului, fara macar sa o atingi. Acest termometru are, insa, doua mari dezavantaje: este scump si nu ofera intotdeauna rezultate precise, intrucat poate fi influentat de o serie de factori precum temperatura din camera.
Termometrul electronic de ureche
Si acest termometru functioneaza tot pe baza de infrarosu si identifica temperatura din canalul urechii. Problema acestui tip de termometru consta in faptul ca ceara de urechi sau forma atipica a canalului urechii pot influenta rezultatele.
Cum se ia temperatura copilului, in functie de varsta
Am stabilit deja ca medicii recomanda termometrul digital, acum sa vedem care este metoda recomandata de masurare a temperaturii in functie de varsta celui mic:
Copilul mai mic de 6 luni – se va lua temperatura pe cale rectala. Termometrul va fi folosit conform indicatiilor oferite de producator, care se regasesc pe ambalaj. Daca cel mic are febra de 38 de grade sau chiar mai mare, are nevoie urgenta de ingrijiri medicale.
Copilul de 6 luni – 4 ani – principala metoda este tot cea rectala. Se poate lua, la copiii mai mari de 1 an, si temperatura la nivelul axilei, insa rezultatele sunt mai putin precise.
Copilul mai mare de 4 ani – termometrul digital poate fi folosit pentru a se lua temperatura orala, daca cel mic coopereaza. Daca insa copilul tuseste sau nu poate tine gura inchisa din cauza ca are nasul infundat si trebuie sa respire pe gura, se recomanda metoda rectala sau la axila.
Copilul are febra in urmatoarele situatii:
- Daca temperatura rectala sau cea identificata la nivelul fruntii/ urechii prin infrarosu este de 38 de grade sau mai mare.
- Daca temperatura orala este de 37,8 grade sau mai mare.
- Daca temperatura la nivelul axilei este de 37,2 grade sau mai mare.
E cazul sa mergi cu cel mic la medic in urmatoarele situatii:
- Copilul este mai mic de 3 luni si are temperatura rectala de 38 de grade sau mai mare.
- Copilul de 3-6 luni are temperatura de 38,9 grade sau mai mare.
- Copilul de 6-24 luni are temperatura mai mare de 38,9 grade timp de 1 zi sau mai mult.
- Copilul are febra si simptome asociate – greata, varsaturi, dureri, tuse.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: "How to take a child's temperature", publicat pe ncbi.nlm.nih.gov