Hipotermia: cauze, simptome, tratament
Hipotermia este o afecțiune care duce la scăderea severă a temperaturii corpului, cauzată de expuneri prelungite la temperaturi de mediu foarte scăzute.
Din ce cauze apare hipotermia?
Când este expus la temperaturi mici, corpul începe să piardă căldura mai repede decât o produce. Expunerile lungi la frig vor consuma în cele din urmă energia stocată a corpului, ceea ce duce la scăderea drastică a temperaturii organismului. Această temperatură prea scăzută afectează creierul, deci persoana va fi incapabilă să gândească clar sau să se miște normal. Acest lucru face ca hipotermia să fie deosebit de periculoasă, deoarece este posibil ca persoana afectată să nu știe că se întâmplă și să nu poată face nimic în acest sens.
Deși hipotermia apare în general din cauza frigului intens, poate apărea chiar și la temperaturi mai mari, dacă temperatura corpului unei persoane scade foarte mult din cauză că a stat în ploaie sau că a înotat în apă prea rece mult timp.
Care sunt factorii de risc pentru hipotermie?
Mai mulți factori favorizează apariția hipotermiei:
Vârsta
Vârsta este un factor de risc pentru hipotermie: sugarii și vârstnicii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta hipotermie. Acest lucru este cauzat de o capacitate scăzută a acestor grupe de populație de a-și regla temperatura corpului. Persoanele din aceste grupe de vârstă trebuie să se îmbrace corespunzător pentru vreme rece, iar aerul condiționat din casă trebuie reglat în așa fel încât să prevină hipotermia la domiciliu.
Consumul de alcool și droguri
Consumul de alcool sau de droguri poate, de asemenea, să afecteze judecata unei persoane cu privire la frig. De asemenea, persoana este mai predispusă la a-și pierde cunoștința. Alcoolul este deosebit de periculos deoarece dă impresia falsă a încălzirii pe interior. În realitate, determină extinderea vaselor de sânge, iar pielea pierde mai multă căldură.
Bolile mintale și demența
Bolile mintale, cum ar fi schizofrenia și tulburarea bipolară, fac persoanele afectate mai susceptibile la a se confrunta cu hipotermia. Demența sau pierderea memoriei, care apare adesea cu dificultăți de comunicare și înțelegere, poate crește, de asemenea, riscul de hipotermie. Este posibil ca persoanele cu judecată mentală precară să nu se îmbrace corespunzător pentru vreme rece și de asemenea, este posibil să nu-și dea seama că le este frig și să rămână afară, în temperaturi scăzute, prea mult timp.
Alte afecțiuni
Anumite boli pot afecta capacitatea organismului de a menține o temperatură adecvată sau de a simți răceala, printre care:
- hipotiroidismul, care apare atunci când glanda tiroidă produce prea puțin hormon
- artrita
- deshidratarea
- diabetul
- boala Parkinson, o tulburare a sistemului nervos care afectează mișcarea.
Următoarele situații pot provoca, de asemenea, o lipsă de senzații în corp:
- o lovitură
- leziuni ale măduvei spinării
- arsurile
- malnutriția.
Unele medicamente
Anumite antidepresive, sedative și medicamente antipsihotice pot afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura. Discută acest aspect cu medicul dacă ți se prescriu aceste tipuri de medicamente, iar tu locuiești într-o zonă cu vreme rece sau lucrezi zilnic în frig.
Locuitul în zone cu temperaturi scăzute
Hipotermia este favorizată și de locuitul în zone în care sunt frecvent temperaturi foarte scăzute.
Care sunt simptomele hipotermiei?
La adulți, hipotermia se manifestă prin tremurat, senzație de oboseală, chiar somnolență, greutate la mișcarea mâinilor, vorbire neclară, confuzie, pierderea memoriei. La bebeluși, hipotermia se manifestă printr-un aspect roșu aprins al pielii și o energie foarte scăzută.
Ce opțiuni de tratament există pentru hipotermie?
Hipotermia este o urgență medicală, deci dacă bănuiești că tu sau o altă persoană v-ați putea confrunta cu această afecțiune, sună la numărul de urgență 112. Scopul tratamentului este de a crește temperatura corpului la un nivel normal. În așteptarea îngrijirii de urgență, persoana afectată sau îngrijitorul pot urma câțiva pași pentru a remedia situația:
Persoana trebuie manipulată cu grijă
Nu trebuie să fie masată în încercarea de a restabili fluxul sangvin, deoarece orice mișcare forțată sau excesivă poate provoca stop cardiac. Ce se poate face este ca persoana să fie cât mai bine protejată de frig (acoperită cu o pătură).
Îmbrăcămintea umedă trebuie îndepărtată
Hainele umede ale persoanei cu hipotermie trebuie scoase sau chiar tăiate, dacă nu pot fi scoase, și persoana acoperită cu o pătură groasă (inclusiv fața va fi acoperită, dar nu și nasul și gura. Dacă nu sunt disponibile pături, se va folosi căldura corpului altei persoane. Dacă pacientul e conștient, i se va da ceai cald sau supă caldă, care pot ajuta la creșterea temperaturii corpului.
Se poate pune o compresă caldă
O compresă caldă și uscată poate fi de folos în caz de hipotermie. O sticlă cu apă încălzită sau un prosop încălzit pot fi aplicate pe piept sau în zona abdominală, nu pe brațe sau pe picioare. Nu se va încălzi persoana cu un radiator sau altă sursă artificială de căldură. Temperaturile prea fierbinți pot arde pielea sau pot provoca stop cardiac.
Respirația trebuie monitorizată
Dacă respirația persoanei cu hipotermie pare periculos de lentă sau dacă își pierde cunoștința, o persoană instruită în acordarea primului ajutor îi poate face respirație gură la gură.
În ce constă tratamentul medical?
Hipotermia severă este tratată medical cu fluide calde, adesea ser fiziologic, injectat în vene. Un medic va reîncălzi sângele, o procedură prin care se extrage sânge, se încălzește și apoi se reintroduce în corp. Reîncălzirea căilor respiratorii se poate face și prin măști și tuburi nazale. Încălzirea stomacului printr-o spălare a cavității sau o pompă pentru stomac, în care o soluție caldă de apă sărată se pompează în stomac, poate, de asemenea, să fie de ajutor.
Ce complicații poate da hipotermia?
Asistența medicală imediată este crucială pentru prevenirea complicațiilor. Cu cât se așteaptă mai mult, cu atât vor apărea mai multe complicații din cauza hipotermiei, cum ar fi:
- degerături sau moartea țesuturilor, cea mai frecventă complicație care apare atunci când țesuturile corpului îngheață
- leziuni ale nervilor și ale vaselor de sânge
- gangrena sau distrugerea țesuturilor.
Hipotermia poate duce, de asemenea, la deces. Cele mai simple metode de a preveni hipotermia sunt purtarea hainelor groase în caz de temperaturi foarte scăzute, inclusiv cu acoperirea capului și a extremităților, și evitarea înotului în apă rece pentru perioade prea lungi de timp.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Prevent Hypothermia & Frostbite
https://www.cdc.gov/disasters/winter/staysafe/hypothermia.html
Te-ar mai putea interesa și...