Ce înseamnă scorul APGAR și de ce bebelușul primește notă la naștere

Ai auzit, cu siguranță, la un moment dat de scorul APGAR, însă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă nota 9 la naștere sau dacă bebelușul primește nota 8 la naștere? În acest articol îți explicăm în detaliu ce înseamnă scorul APGAR și ce spune el despre evoluția copilului.

Scorul APGAR se stabilește în urma unui test efectuat nou-născuților imediat după naștere. Acest test verifică ritmul cardiac al bebelușului, tonusul muscular și alte semne, pentru ca medicul să vadă dacă este nevoie de îngrijiri medicale suplimentare ori de îngrijiri de urgență.

Acest test se efectuează de obicei de două ori: o dată la minutul 1 după naștere și încă o dată la 5 minute după naștere. În unele cazuri, dacă există motive de îngrijorare despre starea bebelușului, testul acesta poate fi repetat, iar scorul este acordat chiar și la 10 minute după naștere.

Ce înseamnă scorul APGAR?

Scorul APGAR este o metodă folosită pentru a evalua rapid sănătatea copiilor nou-născuți, vizavi de mortalitatea infantilă. Cea care a elaborat acest scor este Virginia Apgar, medic anestezist de la un spital din New York, în 1952, pentru a cuantifica efectele anesteziei asupra bebelușilor. Așadar, scorul APGAR este un sistem folosit de medici și de asistente pentru a evalua nou-născuții la 1 minut și la 5 minute după ce au venit pe lume.

Recomandările experților DOC.ro

Scorul APGAR este un sistem de evaluare rapidă și standardizată a stării de sănătate a unui nou-născut imediat după naștere. Este utilizat pentru a evalua cinci aspecte principale ale stării fizice a bebelușului: activitatea musculară, ritmul cardiac, reflexele, culoarea pielii și respirația. Această evaluare rapidă și simplă a stării de sănătate a nou-născutului este esențială pentru a identifica rapid eventualele probleme sau complicații la naștere și pentru a lua măsuri imediate, dacă este necesar.

Ce criterii are în vedere scorul APGAR?

Sistemul de evaluare APGAR este împărțit în 5 categorii. Fiecare categorie primește o notă, de la 0 la 2 puncte. Un bebeluș poate primi, în general, un scor maxim de 10 puncte.

Cu toate acestea, un bebeluș rareori are nota 10 în primele minute de viață, iar asta deoarece majoritatea micuților au mâinile sau picioarele de nuanță albăstruie imediat după naștere.

APGAR oferă medicilor o imagine rapidă a stării generale a nou-născutului și poate indica dacă bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale de urgență sau suplimentare.

Iată criteriile care stau la baza unui scor APGAR:

A - vine de la activitatea mușchilor/tonusul muscular 

Evaluarea se face prin observarea tonusului muscular și a reacțiilor la stimulare. Un bebeluș cu activitate musculară bună și rezistență la mișcare primește un scor de 2, în timp ce un bebeluș cu tonus muscular scăzut și slăbiciune primește un scor mai mic.

 • 0 puncte: un tonus moale
 • 1 punct: membrele sunt flexate, îndoite
 • 2 puncte: mișcarea activă

P - vine de la puls sau ritm cardiac 

Se evaluează frecvența cardiacă a bebelușului. Un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut primește un scor de 2, iar un ritm cardiac mai scăzut primește un scor mai mic.

 • 0 puncte: puls absent
 • 1 punct: mai puțin de 100 de bătăi ale inimii, pe minut
 • 2 puncte: mai mult de 100 de bătăi ale inimii, pe minut

G - vine de la grimasă (răspunsul la stimulare, cum ar fi aspirarea nasului bebelușului) 

Sunt evaluate reflexele de supt, strănut și de retragere la stimulare. Un bebeluș cu reflexe puternice primește un scor de 2, în timp ce un bebeluș cu reflexe slabe sau absente primește un scor mai mic.

 • 0 puncte: absentă
 • 1 punct: mișcare facială/grimasă cu stimulare
 • 2 puncte: tuse sau strănut, plâns sau retragerea piciorului odată cu stimularea

A - vine de la aspect (culoare)

Se evaluează culoarea pielii, care poate indica nivelul de oxigenare a bebelușului. O culoare roză și bună oxigenare primesc un scor de 2, în timp ce o culoare palidă sau cianotică (albastră-vineție) primește un scor mai mic.

 • 0 puncte: bebelușul este pe toată suprafața pielii albastru, gri-albăstrui sau palid
 • 1 punct: corpul este roz, însă extremitățile sunt de o nuanță albastră
 • 2 puncte: bebelușul este roz peste tot

R - vine de la respirație 

Se evaluează respirația bebelușului, inclusiv ritmul, profunzimea și efortul respirator. Un bebeluș care respiră bine și are un efort respirator bun primește un scor de 2, iar un bebeluș cu respirație slabă, respirație intermitentă sau dificultăți respiratorii primește un scor mai mic.

 • 0 puncte: respirație absentă
 • 1 punct: neregulată, plânsul este slab
 • 2 puncte: bună, plânsul este puternic.

Scorurile parțiale obținute pentru fiecare aspect evaluat sunt apoi adunate pentru a obține scorul total APGAR. Scorurile finale pot varia între 0 și 10, unde 10 indică o stare excelentă a nou-născutului.

Testul APGAR este efectuat fie de un medic, fie de moașă ori de asistentă. Specialistul examinează bebelușul pentru a vedea efortul pe care acesta îl depune ca să respire, ritmul cardiac, tonusul muscular, reflezele și culoarea pielii.

Este important de menționat că scorul APGAR este o evaluare inițială și nu oferă o imagine completă a stării de sănătate a bebelușului pe termen lung. Este doar o măsură rapidă și generală a adaptării nou-născutului la viața extrauterină în primele minute de la naștere.

De ce se măsoară de două ori

Scorul APGAR este notat la 1 minut și la 5 minute după naștere, asta deoarece, în cazul în care nota unui bebeluș este foarte mică în primul minut de viață, un medic va interveni imediat. Astfel, medicii pot lua în considerare necesitatea unor intervenții sau investigații suplimentare pentru a evalua și gestiona orice probleme sau complicații posibile.

La 5 minute de la venirea pe lume, starea bebelușului s-a îmbunătățit. Dacă, însă, scorul APGAR este foarte scăzut la 5 minute după naștere, medicii vor reanaliza evoluția bebelușului după 10 minute.

Ce bebeluși pot avea un scor APGAR mic la naștere

Medicii se așteaptă ca unii bebeluși să aibă note mici la naștere, iar printre aceștia se numără:

 • bebelușii născuți prematur
 • bebelușii născuți în urma operației de cezariană
 • bebelușii care au avut o naștere complicată
 • micuții născuți după o sarcină cu risc mare. 

Un bebeluș cu o notă mică la naștere ar putea avea nevoie de oxigen și de eliberarea căilor respiratorii, pentru a-l ajuta să respire mai bine; fie de stimularea fizică, pentru a ajuta inima să bată într-un ritm normal.

Un bebeluș care primește o notă mai mică la naștere în cadrul scorului APGAR nu înseamnă automat că va avea probleme de sănătate pe tot parcursul vieții. Un scor mai mic la naștere poate indica faptul că bebelușul întâmpină unele dificultăți în momentul acela, cum ar fi probleme de respirație, tonus muscular scăzut sau alte complicații imediate. Cu toate acestea, multe dintre aceste probleme pot fi tratate sau gestionate cu succes în primele ore și zile de viață.

Este important să înțelegem că evoluția ulterioară a unui bebeluș nu este determinată exclusiv de scorul APGAR. Există mulți factori care pot influența sănătatea și dezvoltarea bebelușului pe termen lung, cum ar fi factori genetici, mediu familial, stil de viață și alți factori de mediu.

Care este scorul APGAR considerat normal?

Un scor APGAR între 7 și 10, la 5 minute de la venirea pe lume a bebelușului, este "liniștitor" (le dă mămicilor siguranță). Un scor APGAR între 4 și 6 este considerat "moderat anormal". Un scor între 0 și 3 este "îngrijorător".

Părintele poate observa, la scurt timp după naștere, cum asistentele șterg viguros bebelușul sau îi pun o mască de oxigen, ca să îl ajute pe cel mic să respire. În unele cazuri, medicul sau asistenta ori moașa poate recomanda transferul bebelușului la secția de Terapie Intensivă, pentru a primi mai multe îngrijiri medicale.

De reținut!

Un scor APGAR mic nu înseamnă că micuțul va avea probleme de sănătate grave ori pe termen lung. El nu este conceput pentru a prezice/estima starea de sănătate a copilului în viitor.

În concluzie, scorul APGAR este un instrument important folosit în sala de nașteri pentru a evalua starea fizică a bebelușului imediat după naștere. Prin evaluarea rapidă a aspectelor cheie, acesta oferă informații esențiale medicilor pentru a interveni în timp util și a asigura îngrijirea necesară pentru nou-născut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Apgar score” - U.S. National Library of Medicine - https://medlineplus.gov/ency/article/003402.htm
“The Apgar Score” – The American College of Obstetricians and Gynecologists - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26416932/ 
“What Is the Apgar Score?” - Johns Hopkins All Children’s Hospital - https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/What-Is-the-Apgar-Score


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0