Antioxidanții administrați în sarcină protejează creierul fătului?

Rolul oxigenului în dezvoltarea fătului rămâne controversat. Un studiu pe animale sugerează că antioxidanții administrați femelelor gestante de șobolan cu hipoxie fetală cronică pot proteja sănătatea viitoare a creierului descendenților.

Ce este hipoxia fetală?

Un nivel scăzut de oxigen în uter - cunoscut sub numele de hipoxie fetală cronică - este una dintre cele mai frecvente complicații în sarcina umană. Poate fi diagnosticat atunci când o ecografie de rutină arată că fătul nu crește corect și este cauzat de o serie de afecțiuni, inclusiv preeclampsie, infecția placentei, diabetul gestațional sau obezitatea maternă.

DOC EXPERT INSIGHTS

Embriogeneza, creșterea fetală și supraviețuirea în perioada perinatală depind de sănătatea maternă optimă și de dezvoltarea placentară normală. Expunerea maternă la un mediu persistent hipoxic poate duce la vătămări critice ale organelor vitale. Eșecul funcției placentare normale poate avea efecte acute și cronice profunde asupra fătului în curs de dezvoltare și poate duce la restricție de creștere intrauterină, asfixie, insuficiență multiorganică, naștere prematură și deces perinatal. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Hipoxia intrauterină este asociată cu o varietate de afecțiuni materne, placentare și fetale care se pot manifesta diferit și pot avea rezultate diferite. Afecțiunea poate fi: hipoxie preplacentală, în care atât mama, cât și fătul suferă de hipoxie (de exemplu, altitudinea mare, boala cardiacă cianotică maternă etc.), hipoxie uteroplacentară, în care oxigenarea maternă este normală, dar circulația uteroplacentară este afectată (în caz de preeclampsie, insuficiență placentară etc.) și hipoxie postplacentară, unde numai fătul este hipoxic.

Aceasta din urmă este în principal legată de bolile fetale, mai degrabă decât de impactul direct al hipoxiei asupra fătului.

O consecință principală a hipoxiei cronice este eșecul fătului de a-și atinge potențialul de creștere determinat genetic. Aproximativ 10% dintre toți copiii cresc slab in utero și se nasc prea mici pentru vârsta gestațională. Restricția de creștere uterină este asociată cu asfixie și cu o creștere a mortalității perinatale de 6 până la 10 ori. 

Complicațiile frecvente mediate de hipoxie includ aspirația meconiului, tulburări metabolice și hematologice, disfuncții cognitive și paralizie cerebrală. Hipoxia acută și cronică este, de asemenea, asociată cu o varietate de modificări cardiace fetale morfologice și funcționale, care vizează fie compensarea oxigenării reduse a organelor vitale, fie sunt rezultatul afectării țesutului fetal mediat de hipoxie.

Hipoxia fetală slăbește sănătatea creierului viitorului copil

Rezultatele unui studiu¹ pe animale realizat la Universitatea Cambridge și publicat în revista științifică FASEB Journal în aprilie 2021 arată că hipoxia fetală cronică duce la o densitate redusă a vaselor de sânge și la un număr redus al celulelor nervoase și al conexiunilor acestora în părți ale creierului descendenților. Când urmașii ajung la maturitate, capacitatea de a-și forma amintiri de durată este redusă și există dovezi ale îmbătrânirii accelerate a creierului.

În acest context, vitamina C, care este un antioxidant, administrată femelelor de șobolan însărcinate, cu hipoxie fetală cronică, s-a dovedit a proteja sănătatea viitoare a creierului urmașilor. Cercetătorii au folosit vitamina C, deoarece este un antioxidant bine cunoscut și des utilizat. Cu toate acestea, doar dozele mari de vitamina C au fost eficiente, ceea ce ar putea provoca reacții adverse adverse la om. Studiile ulterioare caută acum antioxidanți alternativi pentru a trata hipoxia fetală cronică la om.

Jumătate dintre femelele de șobolan incluse în studiu au primit vitamina C în apa de băut pe tot parcursul sarcinii. După naștere, șobolanii mici au fost crescuți până la vârsta de patru luni, echivalent cu vârsta adultă timpurie la oameni, și apoi li s-au dat diferite teste pentru a li se evalua locomoția, anxietatea, învățarea spațială și memoria.

Studiul a constatat că șobolanilor născuți din sarcini hipoxice le-a luat mai mult timp să îndeplinească sarcina de memorie și nu păreau să-și poată aminti unele lucruri foarte bine. Șobolanii născuți din sarcini hipoxice în care femelelor li s-a administrat vitamina C pe parcursul sarcinii au îndeplinit sarcina de memorie la fel de bine ca șobolanii născuți în urma sarcinilor normale.

Analizând creierul urmașilor, cercetătorii au descoperit că hipocampul - zona asociată cu formarea amintirilor - s-a dezvoltat mai puțin în timpul sarcinilor hipoxice.

În cadrul unei analize mai profunde, oamenii de știință au arătat că sarcina hipoxică determină producția excesivă de specii reactive de oxigen, numite radicali liberi, în placentă. Într-o sarcină sănătoasă, organismul menține nivelul radicalilor liberi sub control de către enzimele interne antioxidante, dar excesul de radicali liberi copleșește aceste apărări naturale și deteriorează placenta într-un proces numit stres oxidativ. Acest lucru reduce fluxul de sânge și livrarea de oxigen la fătul în curs de dezvoltare.

În acest studiu, placentele din sarcinile hipoxice au prezentat stres oxidativ, în timp ce acelea din sarcinile hipoxice suplimentate cu vitamina C păreau sănătoase. Luate împreună, aceste rezultate arată că oxigenul scăzut în uter în timpul sarcinii provoacă stres oxidativ în placentă, afectând dezvoltarea creierului descendenților și crescându-le riscul de probleme de memorie mai târziu în viață.

Potrivit oamenilor de știință, hipoxia fetală cronică afectează livrarea de oxigen în perioadele critice de dezvoltare a sistemului nervos central al bebelușului. Acest lucru afectează numărul de conexiuni nervoase și celule realizate în creier, care se traduc, în viața adultă, ca probleme cu memoria și un declin cognitiv mai timpuriu.

Interacțiunea dintre genele noastre și stilul de viață joacă un rol în determinarea riscului nostru de boală ca adulți. Există, de asemenea, dovezi în creștere că mediul experimentat în perioadele sensibile ale dezvoltării fetale influențează direct sănătatea noastră pe termen lung - un proces cunoscut sub numele de „programare a dezvoltării”.

Problemele de sănătate ale creierului care pot începe în uter din cauza complicațiilor sarcinii variază de la tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), până la modificările cerebrale de la maturitate care au fost legate de boala Alzheimer.

Concluzia autorilor studiului este că, în medicina prezentului, trebuie să apară o schimbare: accentul pus pe tratamentul bolii, atunci când nu sunt prea multe de făcut în această privință, ar trebui înlocuit cu accentul pus pe prevenirea bolii, în afecțiunile în care acest lucru este posibil. Studiul de față este încă o dovadă că se poate folosi medicina preventivă, înainte de naștere, pentru a proteja sănătatea creierului pe termen lung.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
FASEB - Maternal antioxidant treatment protects adult offspring against memory loss and hippocampal atrophy in a rodent model of developmental hypoxia
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1096/fj.202002557RR 
1. Studiul „Maternal antioxidant treatment protects adult offspring against memory loss and hippocampal atrophy in a rodent model of developmental hypoxia”, apărut în The FASEB Journal, 23 aprilie 2021 https://doi.org/10.1096/fj.202002557RR, autori: Emily J. Camm et al.
NCBI - Causes and Mechanisms of Intrauterine Hypoxia and Its Impact on the Fetal Cardiovascular System: A Review 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963133/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0