Uterul retrovers: semnificație, diagnostic și tratament

Uterul retrovers este cel care are o poziție diferită decât cea normală. Poziția firească a uterului ar trebui să fie una anteversa (uterul să fie adus spre față). Când vorbim despre uterul retrovers, acesta are o poziție nefirească, el fiind orientat spre posterior.

Ce înseamnă dacă o femeie are uterul retrovers?

Uterul retrovers este situația în care acest organ este orientat spre posterior, adică spre coloana vertebrală a femeii. Această situație este în contrast cu poziția normală, când uterul este în ușoară anteversie (îndoirea sau poziționarea este anterioară, înspre față), așa cum se întâmplă la majoritatea femeilor. În mod normal, uterul este îndoit sau întors anterior, înspre față, în direcția vezicii urinare, iar capătul anterior este ușor concav. Statisticile de peste hotare arată că 1 din 3 femei ori 1 din 5 femei are uterul retrovers, adică acesta este îndoit către coloana vertebrală.

Experții spun că poziționarea atipică a uterului poate fi cauzată nu doar de endometrioză, ci și de salpingită sau de presiunea cauzată de o tumoră care se dezvoltă în acea zonă.
Dacă vorbim despre complicațiile asociate, uterul retrovers poate avea o incidență mai mare în ceea ce privește avortul spontan, deoarece la începutul sarcinii, uterul trebuie să se rotească complet pentru a se dezvolta în cavitatea abdominală.

Simptomele întâlnite la femeile cu uterul retrovers

Unele dintre femeile care au uterul retrovers nu prezintă niciun fel de simptome. Asta înseamnă că este posibil că pacienta să nu știe că are o poziție nefirească a uterului. Dacă, însă, femeile au simptome, acestea pot fi:

  • durere în vagin sau în zona lombară în timpul sexului
  • durere în timpul menstruației
  • dificultate la introducerea tampoanelor intravaginale
  • frecvența urinară sporită sau senzația de presiune în vezica urinară
  • infecții de tract urinar
  • ușoară incontinență urinară
  • zona inferioară abdominală este ușor ieșită în afară.

O afecțiune asociată cu uterul retrovers, cum ar fi endometrioza, poate cauza apariția unor simptome precum:

  • durere în timpul raportului sexual,
  • poziția din timpul sexului, când femeia stă deasupra, provoacă de obicei cel mai accentuat disconfort
  • durere în timpul menstruației, mai ales dacă poziția anormală a uterului e asociată cu endometrioza.

Ce implicații poate avea uterul retrovers în cazul fertilității

Un uter retrovers nu afectează, de obicei, șansele femeii de a concepe un copil. Această condiție este uneori asociată cu alte diagnostice care ar putea afecta fertilitatea, cum ar fi: endometrioza, boala inflamatorie pelvină (anexita) și fibroamele uterine.

Endometrioza și fibroamele uterine sunt, adeseori, afecțiuni ce pot fi tratate sau corectate prin intermediul procedurilor chirurgicale minore. Dacă boala inflamatorie pelvina este depistată precoce, ea poate fi tratată cu antibiotice.

Ce implicații are uterul retrovers în sarcină

Faptul că o femeie are uterul retrovers nu înseamnă neapărat că acesta îi afectează viabilitatea unei sarcini, însă e important să reții că uterul retrovers poate pune mai multă presiune pe vezică în primul trimestru de sarcină. Din această cauză, gravida va avea fie o incontinență urinară sporită, fie dificultăți la urinare. De asemenea, uterul retrovers poate cauza dureri de spate în cazul unor femei.
În plus, uterul va fi mai greu de observat în timpul ecografiilor din sarcină, până când începe să își mărească volumul, odată cu dezvoltarea fătului. Pentru a urmări evoluția sarcinii, reține că este posibil ca medicul să folosească ecografia transvaginală în primul trimestru.

Prin ce schimbări va trece uterul în timpul sarcinii

Uterul femeii ar trebui să se extindă și să se poziționeze în față, către sfârșitul primului trimestru de sarcină, de obicei între săptămânile 10 și 12. Această modificare va face că uterul să se „ridice” din pelvis și să nu mai fie orientat spre posterior. În unele cazuri, însă, uterul nu va putea să facă această modificare. Uneori, acest lucru este cauzat de anumite aderențe, care mențin uterul „ancorat” în pelvis. Dacă uterul nu își schimbă poziția și nu este orientat spre față (așa cum ar fi normal), riscul de avort spontan poate crește, însă situația aceasta (numită și încarcerare uterină) este rară.

Diagnostic și tratament în cazul femeilor cu uterul retrovers

Examinarea pelvină va arăta care este poziția uterului. Chiar și așa, uneori, uterul retrovers poate fi confundat cu o formațiune care se dezvoltă în zona pelvină sau cu un fibrom uterin în creștere. Dacă este necesar, medicul va efectua examenul rectovaginal, pentru a putea face diferența între o formațiune (benignă sau malignă) și un uter retrovers. Ecografia poate fi utilizată pentru ca medicul ginecolog să poată vedea poziția exactă a uterului.

De cele mai multe ori, tratamentul nu este necesar, însă afecțiunile care contribuie la poziționarea anormală a uterului, cum ar fi endometrioza sau aderențele ar trebui tratate corespunzător. Prognosticul este unul bun, mai ales că, în majoritatea cazurilor, uterul retrovers nu cauzează probleme.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: U.S. National Library of Medicine - https://medlineplus.gov/ency/article/001506.htm

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0