Alimentatia la bebelusii intre 0 si 3 luni

În primele șase luni de viață, bebelușul nu are nevoie decât de lapte, fie matern, fie formulă, în funcție de situație, dar nu și de alte alimente. Cum se hrănește un bebeluș între 0 și 3 luni, de unde știi că bea suficient lapte și care sunt semnele că nu se hrănește destul?

Este foarte important să faci cele mai indicate alegeri alimentare pentru bebelușul tău, în primul său an de viață. Specialiștii spun că dezvoltarea la cea mai mare rată are loc în primul an, în comparație cu oricare altă perioadă din viața micuțului tău, de aceea, alimentația bebelușului este un subiect care le preocupă pe mămici.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Recomandări privind alimentația în primul an de viață

Medicii pediatri recomandă ca bebelușul să fie alăptat în primele luni de la naștere, dacă este posibil, deoarece îi ajută să aibă un risc mai mic de infecții ale urechii, astm, obezitate, diabet de tip 1 și sindrom de moarte subită a sugarului, iar diversificarea să înceapă pe la 6 luni. Nu îi da bebelușului tău alimente solide dacă medicul pediatru nu te sfătuiește să faci acest lucru. Alimentele solide nu ar trebui oferite celui mic înainte de 6 luni, deoarece:

  • laptele matern sau laptele-formulă (pe care îl cumperi de la farmacie) îi asigură micuțului tău toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios
  • bebelușul tău nu este suficient de dezvoltat din punct de vedere fizic pentru a mânca alimente solide dintr-o linguriță
  • hrănirea bebelușului tău cu alimente solide - etapă făcută mult prea devreme - poate duce la suprahrănire, iar cel mic ar putea deveni supraponderal.

Când și cu ce să îți hrănești bebelușul între 0 și 3 luni?

Laptele matern ar trebui dat celui mic la cerere. În prima lună de viață, este recomandat să îl hrănești de aproximativ 10-12 ori în 24 ore, punându-l la sân sau oferindu-i formule speciale de lapte. În lunile a doua și a treia, numărul scade la 8-10 hrăniri în interval de 24 de ore, însă nu uita că alăptarea poate varia atât ca durată, cât și ca număr de hrăniri.

Experții spun că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău în primul lui an de viață. Dacă, din anumite motive, nu îl poți alăpta, oferă-i copilului o formulă specială de lapte, în funcție de recomandările medicului pediatru. Încă nu îi poți da apă sau alte tipuri de lapte între 0 și 3 luni.

În anumite situații, formulele de lapte îmbogățite cu anumiți nutrienți pot fi o opțiune bună pentru cel mic. În prima lună, îi poți da 60-90 ml, la fiecare 2-3 ore. De la 2 luni îi poți da 60-120 ml la fiecare 2-4 ore, iar de la 3 luni îi poți da 120-150 ml la fiecare 4-5 ore.

Între 0 și 3 luni, bebelușul nu are voie cereale instant, nu are voie legume și nici fructe și nu are voie nici alimente bogate în amidon. Nu trebuie să îi dai carne sau alte surse de proteine. Laptele matern sau formula specială de lapte reprezintă tot ceea ce bebelușul tău are nevoie în primele 6 luni de viață.

Nu încălzi niciodată la microunde biberonul sau alte alimente pentru bebeluș.

Laptele de vacă și alte produse lactate nu ar trebui incluse în alimentația bebelușului până când acesta nu are cel puțin un an. Rinichii micuțului nu pot face față conținutului mare de proteine și de minerale până la această vârstă.

Cerealele și alte alimente cu conținut de amidon ar trebui introduse după vârsta de 6 luni.

În ceea ce privește apa, de reținut că majoritatea bebelușilor își iau apa de care au nevoie din laptele matern, din formula de lapte. În zonele cu climă foarte caldă, însă, micuților li se poate da între 1/2 cană și o cană pe zi, pentru a recupera lichidele pierdute. Însă între 0 și 5 luni, cel mic nu are nevoie de apă (cu excepția în care locuiți într-o zonă cu vreme caniculară, cu temperaturi extreme) sau dacă bebelușul are diaree.

Cât timp trebuie să se hrănească bebelușul?

Unii nou-născuți își vor umple burtica în cinci minute, în timp ce altora le poate lua și o oră pentru a termina hrănirea. În general, totuși, nou-născuții alăptați termină de supt în aproximativ 20 de minute per sân, în timp ce bebelușii mai mari termină cam în 5-10 minute pe fiecare sân.

Cât de mult lapte bea un bebeluș?

La început, bebelușul poate bea cam 30 ml de lapte la o alăptare, între două săptămâni și o lună de viață poate bea până spre 90 ml la o alăptare, după o lună trec de o sută de ml, iar la două luni beau cam 140 ml. Un bebeluș de trei luni bea aproximativ 170 ml de lapte per alăptare.

Odată ce bebelușul începe să mănânce alimente solide (de obicei la aproximativ 6 luni), aportul de lapte matern va începe să scadă treptat. Totuși, laptele matern sau formula ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a nutriției bebelușului, până când acesta împlinește vârsta de 9 luni până la 1 an, deoarece acesta conține vitamine, fier și proteine ușor de digerat, care ajută copilul să crească.

Majoritatea bebelușilor pierd până la 7% din greutatea la naștere și apoi o recapătă până la vârsta de aproximativ 2 săptămâni. 

Cum știi dacă bebelușul a băut suficient lapte?

Bebelușul ar trebui să ude două până la trei scutece în fiecare zi în primele zile după naștere și să ajungă la cel puțin 6 scutece umede pe zi, după primele 4 până la 5 zile de viață, după ce începe să bea lapte. Urina trebuie să fie incoloră sau galben pal până la vârsta de o săptămână, ceea ce înseamnă că bebelușul primește suficient lichid. 

De asemenea, bebelușul ar trebui să aibă unul sau două scaune în fiecare zi în primele două zile (acestea vor fi scaune negricioase, gudronoase) și cel puțin două scaune (care vor fi de culoare verzuie până la gălbui muștar) în zilele a treia și a patra de la naștere. Până la vârsta de o săptămână, copilul ar trebui să aibă cel puțin 3 până la 4 scaune în fiecare zi.

Ce este greva suptului?

Bebelușul poate intra uneori într-o așa-numită „grevă a suptului”. Greva este ocazională: fie deoarece copilului îi dau dinții, fie are nasul înfundat sau o infecție a urechii ori pentru că laptele are un gust diferit (din cauza modificărilor hormonale sau a administrării unui medicament, de exemplu). Aceste greve durează de obicei între două și cinci zile, deși pot continua mai mult. Dacă ești îngrijorată de acest aspect, cere îndrumarea medicului pediatru.

Semne că bebelușul nu primește suficient lapte

Dacă îți faci griji că bebelușul nu se hrănește suficient, aceste semne îți pot sugera că, într-adevăr, micuțul nu primește destul lapte:

  • Sugarul continuă să slăbească. Dacă bebelușul nu începe să ia în greutate după cinci zile sau dacă începe să slăbească din nou după aceea, discută cu medicul pediatru.
  • Bebelușul udă mai puțin de șase scutece într-o perioadă de 24 de ore după cele cinci zile de la naștere.
  • Micuțul are scaune mici și închise la culoare după primele cinci zile.
  • Urina bebelușului este foarte închisă la culoare.
  • Sugarul este agitat sau letargic de cele mai multe ori. S-ar putea să adoarmă de îndată ce îndată ce îl pui la sân, dar apoi se supără dacă îl dai la o parte.
  • Bebelușul se hrănește mai puțin de 10 minute sau mai mult de 50 de minute o dată.
  • Micuțul pare să aibă gura uscată sau ochii uscați.
  • Bebelușul pare nemulțumit, chiar dacă hrănirea durează în mod constant mai mult de o oră.
  • Copilul pare să înghită rar în timp ce bea lapte. Unii bebeluși se hrănesc în liniște, însă, deci dacă restul semnelor de mai sus nu există, ci doar acesta, nu ai de ce să-și faci griji.

Este posibil ca bebelușul să mănânce prea mult?

Este posibil ca bebelușii care sunt hrăniți cu biberonul să bea uneori mai mult decât au nevoie pentru că laptele ar putea curge mai repede prin tetină, și îți dai seama că se întâmplă așa dacă micuțul scuipă sau vomită. Pentru a ajuta sugarul să obțină cantitatea potrivită de lapte, hrănește-l încet, timp de 20 de minute, ținând biberonul orizontal paralel cu podeaua, pentru a evita un flux prea rapid.  

Bebelușul are voie suplimente și ceaiuri?

Discută cu medicul pediatru înainte de a-i da bebelușului orice fel de suplimente nutritive. Când vine vorba de vitamina D, cel mic ar putea avea nevoie de acest supliment dacă nu este expus la soare; se recomandă 300 UI pe zi, pentru sugarii care au între 0 și 6 luni, dar numai după ce se obține acordul medicului. Dacă vrei să îi dai celui mic ceaiuri din plante, cere mai întâi sfatul medicului pediatru, pentru că anumite plante nu sunt recomandate sugarilor, deoarece pot avea efecte adverse.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UC Davis Health (UC Davis Children's Hospital) - The First 12 Months: What & When to Feed Your Baby 
https://www.ucdmc.ucdavis.edu/food-nutrition/pdf/Pediatric%20-%20The%20First%2012%20Months.pdf
Stanford Children's Health (Lucile Packard Children's Hospital, Stanford) - Feeding Guide for the First Year
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=feeding-guide-for-the-first-year-90-P02209


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0