Traditii la nastere din intreaga lume

Nasterea unui copil este un moment important oriunde in lume. Fiecare popor are, insa, propriile traditii cu care intampina noul nascut – Iata cateva traditii interesante, care se practica in diferite tari sau zone geografice.

Jamaica

In Jamaica se obisnuieste ca, imediat dupa nastere, placenta si cordonul ombilical sa fie ingropate. Mai mult decat atat, rudele si prietenii familiei obisnuiesc sa planteze un puiet (copac) in locul in care placenta si cordonul ombilical sunt ingropate. Astfel, copilul si copacul vor creste impreuna. Pe masura ce creste, copilul este incurajat sa aiba grija de copacul sau, invatand astfel lectia responsabilitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Japonia

Imediat dupa nastere, proaspetele mamici se muta in casa parintilor cu copilul, acolo unde locuiesc pret de o luna, timp in care se pun pe picioare. Ulterior, se intorc in caminul conjugal.

America Latina

In tarile din America Latina, femeile obisnuiesc sa intre in “la cuarentana”, adica intr-un soi de carantina, imediat dupa nastere. Aceasta carantina presupune abtinerea de la anumite alimente, precum si abstinenta sexuala si reuntarea la orice tip de activitate fizica pret de 6 saptamani. In tot acest timp, mamica se ocupa exclusiv de alaptat si de ingrijirea nou nascutului, in timp ce rudele apropiate si prietenii fac curatenie si mancare.

Turcia

Proaspetele mamici din Turcia au obiceiul de a bea, imediat dupa nasterea copilului, o bautura numita “Lohusa Serbeti”. Aceasta bautura contine scortisoara, zahar si colorant alimentar rosu si se serveste chiar la spital, pentru a celebra fericitul eveniment.

Germania

In Germania, toate viitoarele mamici primesc de la medic o carte numita “Mutterpass”. Este vorba, mai degraba, de un jurnal care le monitorizeaza sarcina, acolo fiind mentionate toate controalele medicale realizate de-a lungul celor 9 luni. La nastere, cartea este finalizata cu o incheiere, in care se prezinta detaliile nasterii, precum si informatii cu privire la starea de sanatate a bebelusului.

Nigeria

In zonele rurale ale Nigeriei, inca se pastreaza obiceiul numit “Omugwo”. Potrivit acestui obicei stravechi, bunica este cea care trebuie sa faca prima baita a bebelusului. Prin acest ritual se dovedeste ca rudele si intreaga comunitate sunt obligate sa se implice in cresterea nou nascutului. Mama este incurajata si intelege astfel ca nu este si nu va fi niciodata singura.

Brazilia

In multe culturi ale lumii se obisnuieste sa se mearga in vizita la noul nascut si la proaspata mamica cu un cadou simbolic. Ei bine, in Brazilia mama este cea care trebuie sa intampine invitatii cu cate un cadou.

Finlanda

Inca din anul 1930, guvernul finlandez a hotarat ca proaspetele mamici sa primeasca, dupa nastere, un kit cu lucruri esentiale la inceput de drum alaturi de bebelus. Acest kit contine de la haine pentru bebelusi, pana la scutece si jucarii. 

Si in Bali se ingroapa placenta

Este o traditie extrem de veche in Bali, care se axeaza pe ingroparea placentei, un organ pe care unele popoare il considera a fi "viu", aproape ca un frate geaman al nou-nascutului. Placenta este curatata, asezata intr-un recipient sau cutie si ingropata in zona din afara casei, ca parte dintr-o ceremonie complexa si detaliata.

Republica Dominicana

Pentru a prezice sexul bebelusului (deci inainte de nastere), unii parinti din aceasta tara apeleaza la o metoda inedita. O lingura, un cutit si o furculita sunt asezate sub trei scaune diferite. Femeia insarcinata alege fara sa stie pe care scaun sa se aseze: pe cel sub care se afla lingura - bebelusul va fi fetita, daca sub scaun este cutitul - bebelusul va fi baietel. Daca este vorba de furculita, sexul bebelusului nu poate fi determinat. Legatura dintre ustensilele de bucatarie si sexul bebelusului variaza in functie de regiune.

Ecuador

In partile rurale ale acestei tari, exista o traditie potrivit careia tatal ar trebui sa ii ofere partenerei lui insarcinate, care este in travaliu, o camasa care este inca umeda din cauza transpiratiei lui, dupa o zi lunga de munca, pentru a-i da astfel femeii puterea necesara de a aduce copilul pe lume.

Guyana

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aceasta tara, mamele isi marcheaza in calendar a noua zi dupa ce au nascut bebelusul. Acesta este momentul in care ele sarbatoresc venirea pe lume a copilului impreuna cu prietenii si cu familia, care aduc dulciuri si daruri, inclusiv bani si bratari de aur pentru bebelus. Aceasta este, de asemenea, si ziua in care proaspetele mamici fac prima lor baie post-partum (de dupa nastere). In timpul acestei sarbatori in ziua a noua de la nastere, unele mame aleg sa arda placenta, lucru care simbolizeaza separarea fizica a mamei de copilul ei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0