Igiena nazală la nou-născut, bebeluși și copii

Nasul filtrează, umidifică și încălzește aerul rece din exterior. Pentru a-și îndeplini aceste roluri, acesta ar trebui să fie în permanență curat. Un nas congestionat împiedică bebelușul și copilul să respire ușor, îngreunând somnul și hrănirea corectă.

Nu este ușor pentru copii să respire atunci când au secreții nazale și suferă de răceli sau alergii respiratorii (polen, praf etc.), mai ales dacă nu-și pot sufla singuri nasul. Astfel, ei au nevoie de sprijinul părinților pentru a-i ajuta să respire corect. 

De regulă, copiii răcesc de aproximativ 6 până la 8 ori pe an, în special între lunile octombrie și mai. Fiecare răceală se poate transforma într-o infecție a urechii (otită), infecție sinusală (sinuzită), tuse cronică sau probleme de respirație. De asemenea, 20% dintre copii suferă de rinita alergică  (congestie nazală cu mucus limpede, tuse uscată, strănut cu mâncărimi nazale și furnicături). De aceea, igiena nazală trebuie să facă parte din ritualul zilnic. 

Igiena nazală la sugar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul sugarilor, igiena nazală presupune folosirea unui ser fiziologic ce se picură în fiecare nara. Secrețiile se aspiră cu o pompiță de cauciuc (sub formă de pară) dacă acestea sunt în cantitate mare, iar micuțul nu poate să se hrănească sau dacă respiră pe gură. De regulă, sugarul strănută sau tușește ca să-și curețe nasul, aceste simptome nefiind neapărat semne de răceală

Este perfect normal ca micuțul să aibă mucus, însă când acesta este în exces, părinții pot apela la aspiratorul nazal sau la procedura de lavaj nazal.  Spray-urile nazale nu sunt recomandate bebelușilor mai mici de 6 luni.

Pașii pentru efectuarea unei curățări nazale la sugari și bebeluși

  • Pune copilul pe o parte;
  • Irigă nara care este orientată spre tavan cu întregul conținut al unei fiole cu ser fiziologic;

Utilizează următoarele fiole:

  • 3 ml, pentru copii mai mici de o lună;
  • 5 ml, pentru bebelușii care au în jur de 6 luni;
  • 10 ml, pentru bebelușii care au în jur de 12 luni.

Repetă operațiunea în aceeași nară dacă secrețiile sunt încă prezente. Așază copilul pe partea cealaltă și repetă aceiași pași pentru cealaltă nară.

Igiena nazală la copii

O igienă nazală cu o soluție salină va elimina secrețiile și particulele mici (praf, polen, păr de animale etc.). În felul acesta, se va diminua congestia, umidifica nasul și astfel micuțul:
◗ se va hrăni mai bine și va avea un somn mai odihnitor;
◗ va răci mai puțin, iar în caz de răceli, acestea vor fi de scurtă durată.

Se recomandă începerea igienei nazale de la naștere și până când copilul are 7 sau 8 ani sau chiar mai mult dacă este necesar.

Când este indicată irigarea nazală?

Irigarea nazală este o metodă eficientă pentru îndepărtarea secrețiilor nazale în exces și este recomandată copiilor care au peste 2 ani.  Este foarte important ca părinții să primească explicații referitoare la această metodă de curățare a sinusurilor de la medicul ORL. Efectuată incorect, această metodă poate să inducă o durere de urechi sau alte complicații. 

Tehnica de curățare a nasului cu un spray nazal cu apă de mare, pentru copiii de peste 2 ani

Datorită acestei tehnici, copilul începe să se familiarizeze cu igiena nazală regulată. Când cureți nasul copilului cu un spray nazal, ține cont de aceste recomandări:
1. Mâinile trebuie spălate ÎNAINTE și DUPĂ igiena nazală.
2. Așază copilul în fața ta, cu capul drept (nu înclinat). Cere-i copilului să se uite în ochii tăi, împiedicându-l să se miște.
3. Pune jumătate din vârful spray-ului nazal în centrul unei nări. Aplică un puf în fiecare nară. 
4. Roagă-l pe copil să-și sufle nasul, acoperind una dintre nări.
5. Cel puțin o dată pe zi, curăță vârful spray-ului nazal sub apă fierbinte.

Cât de des trebuie curățat nasul copilului?

Frecvența igienei nazale variază în funcție de vârsta copilului, perioada anului și dacă copilul este răcit și are nasul congestionat. De regulă:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru copiii mai mici de 3 ani sau nu pot să-și sufle corect nasul:  

  • Vara: de 2 ori pe zi;
  • Iarna: de 4 ori pe zi;
  • Copil care are congestii nazale: de 5 până la 6 ori pe zi.

Pentru copiii mai mari de 3 ani sau incapabili să-și sufle nasul:

  • Vara: 1 dată pe zi;
  • Iarna: de 2 ori pe zi;
  • Copil care are congestii nazale: de 3 până la 4 ori pe zi.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CHU Sainte-Justine - Nasal Hygiene
https://www.chusj.org/getmedia/4288da42-4e62-43c9-8500-c300b1eebc2a/depliant_F-886-A_hygiene-nasale.pdf.aspx?ext=.pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0