Semne ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Dezechilibrul hormonal care stă la baza sindromului de ovar polichistic le face pe femeile afectate să simtă multe neplăceri. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem din timp semnele „ascunse” ale acestui sindrom, pentru a nu se ajunge, în timp, la infertilitate sau la alte probleme de sănătate.

Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal cauzat de ovare, acele organe care produc și eliberează ovule, care, în acest caz, creează un exces de hormoni masculini. Acest sindrom face ca ovarele să producă niveluri neobișnuit de ridicate de hormoni numiți androgeni, ceea ce creează un dezechilibru între hormonii asociați cu reproducerea.

Recomandările experților DOC.ro

Afecțiunea se poate dezvolta în orice moment după pubertate, dar majoritatea femeilor sunt diagnosticate după 20 sau 30 de ani, când încearcă să rămână însărcinate și constată că nu pot obține o sarcină. Femeile supraponderale sau obeze, precum și cele care au în familie mama sau sora cu ovare polichistice riscă să dezvolte și ele acest sindrom.

Ce semne indică prezența sindromului de ovare polichistice?

Iată care sunt semnele și simptomele sindromului de ovare polichistice pe care orice femeie trebuie să le știe:

Menstruația este neregulată

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice au niveluri mai mari decât cele considerate normale de hormoni sexuali masculini (cel mai cunoscut dintre aceștia fiind testosteronul), iar acest lucru poate să încetinească activitatea ovarelor și, de asemenea, să afecteze ovulația.

Când ovulația este inhibată, menstruația, care vine la aproape două săptămâni după ovulație, va întârzia și ea, iar în unele cazuri, menstruația nu va mai apărea deloc. În cazul femeilor cu ciclul menstrual neregulat și care suferă de sindromul ovarelor polichistice, menstruațiile sunt de cele mai multe ori neregulate încă de la început. În cazul altor femei, menstruațiile devin neregulate de-a lungul timpului, după mai mulți ani.

Apar probleme la capitolul fertilitate

Printre simptomele care indică ovarele polichistice se numără și dificultățile de a obține o sarcină. Sindromul ovarelor polichistice este cea mai comună cauză a infertilității la femei. Concepția este îngreunată dintr-o varietate de motive. În primul rând, femeia nu are ovulație în mod regulat, așa că poate fi dificil de detectat când este perioada cea mai fertilă, iar testele de ovulație sunt adesea ineficiente. 

Totodată, deoarece menstruațiile sunt neregulate, există mai puține perioade de fertilitate. Femeile care au sindromul de ovar polichistic au probleme și în ceea ce privește calitatea ovulelor, din cauza inflamației și a modificărilor hormonale din interiorul ovarelor.

Părul crește în zone nedorite     

O abundență de hormoni sexuali masculini poate avea drept rezultat ceea ce se numește hirsutism, când părul crește în exces pe zonele în care, de regulă, bărbații au păr, inclusiv pe față, piept, abdomen, spate, degetele mari de la mâini sau degetele de la picioare. 

Acest păr este, de cele mai multe ori, des, așa că îndepărtarea lui poate fi o adevărată provocare și o sursă majoră de stres. Se estimează că până la 90% dintre femeile cu hirsutism au sindromul de ovar polichistic. E recomandat ca părul să fie epilat cu ceară, cu epilatorul de smuls sau prin tehnica IPL, pentru a-i slăbi rădăcina și a-l rări în timp.

Apare acneea și alte probleme ale pielii

Nivelurile ridicate de hormoni masculini, care cresc producția de sebum, pot duce la o altă gamă de probleme, de această dată concentrate la nivelul pielii, printre care se numără mătreața și acneea. 

Cele două semne ale acneei care au legătură cu sindromul ovarelor polichistice apar atunci când acneea este de-a lungul maxilarului (linia mandibulei) și este rezistentă la tratament sau atunci când acneea revine după ce pacienta a luat medicamente puternice, precum isotretinoina. Pentru controlul acestor simptome, se recomandă discuția cu medicul specialist, care va face recomandările necesare.

Celelalte două simptome comune de la nivelul pielii - acanthosis nigricans și acrocordonul (numit și polip fibroepitelial) - sunt legate de rezistența la insulină.

Creșterea în greutate (grăsimea se depune în zona abdomenului)

Unul dintre cele mai deranjante simptome de ovare polichistice este acumularea de kilograme în plus. Femeile cu această afecțiune tind să ia în greutate cu ușurință, iar scăderea în greutate poate fi deosebit de grea în cazul lor. Acest lucru are legătură cu rezistența la insulină și la leptină, doi dintre factorii centrali implicați în sindromul de ovare polichistice.

Rezistența la insulină face ca organismul să stocheze grăsimea mult mai rapid, iar rezistența la leptină face creierul să creadă că persoana este setată pe înfometare, afectând semnalele responsabile de senzația de foame și de cea de sațietate. Odată ce apare rezistența la insulină, grăsimea se depune cu ușurință în jurul abdomenului, iar acest tip de grăsime este cel mai riscant când vine vorba de sănătatea inimii.

Ce poți face dacă ai fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice?

În primul rând, este important să respecți indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul medicamentos pentru această afecțiune. În al doilea rând, este necesar să adopți un stil de viață care să te ajute în gestionarea simptomelor afecțiunii, deoarece boala în sine nu se vindecă. Cea mai importantă măsură este o dietă potrivită pentru ovarele polichistice.

Se recomandă o alimentație bazată pe legume și fructe proaspete, semințe, cereale integrale și carne slabă (pui, pește, curcan) și se evită pe cât posibil alimentele foarte procesate (mezeluri, dulciuri din comerț), produsele de fast-food (burgerii, cartofii prăjiți etc.) și băuturile acidulate și îndulcite.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, este indicată efectuarea regulată a exercițiilor fizice moderate, cel puțin 30 de minute de cinci ori pe săptămână, care ajută la păstarea unei greutăți corespunzătoare și la arderea grăsimilor.

Care sunt complicațiile sindromului de ovare polichistice

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse să dezvolte anumite probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, probleme cu inima și cu vasele de sânge și cancerul uterin. Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea probleme cu capacitatea lor de a rămâne însărcinate (fertilitate).

În concluzie, sindromul ovarelor polichistice este o problemă hormonală destul de întâlnită printre femeile aflate la vârsta fertilă, simptomele fiind de obicei menstruațiile neregulate, chisturile ovariene, tendința de a lua rapid în greutate, acneea, părul în exces și dificultatea de a obține o sarcină. 

Pe lângă tratamentul indicat de medic (care poate fi diferit de la o pacientă la alta), este important să se urmeze o dietă care exclude produsele din făină albă și pe cele cu zahăr și care favorizează, în schimb, legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Overview-Polycystic ovary syndrome” - https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/ 
MSD Manual - Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) - https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/polycystic-ovary-syndrome-pcos 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0